Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Utrechtse dorpsbewoners komen in verzet tegen gebruik van term stad: 'Dit is kwetsend'

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad moet niet langer spreken over 'de stad' Utrecht, wanneer het over de gemeente gaat. Volgens werkgroep Odenvelt tot de Ham gebeurt dat "te pas en te onpas", en dat schiet volledig in het verkeerde keelgat. "Voor bewoners van de dorpen binnen de gemeente is dit kwetsend. Zij wonen niet in de stad."

In januari 2001 werd de voormalige gemeente Vleuten-De Meern officieel onderdeel van de gemeente Utrecht. De gemeente bestond uit de dorpen Vleuten, De Meern, Haarzuilens en de buitengebieden. Maar, zo benadrukt de werkgroep in een brief naar de raad, "het betreft geen annexatie".

"Met andere woorden: de naam van de nieuw te vormen gemeente diende niet per se Utrecht te worden. In de omgeving zijn daar verschillende voorbeelden van, zoals Stichtse Vecht en Gooise Meren."

De communicatie vanuit de gemeenteraad en het college spreekt te vaak over de stad wanneer de gemeente wordt bedoeld, vindt de werkgroep. "Dat is historisch taaltechnisch onjuist. Met het voortdurend spreken over de stad, wordt de dorpse identiteit weggeduwd."

Het woord stad zou voorbehouden moeten blijven aan het centrum van de gemeente Utrecht, zo bepleit Odenvelt tot de Ham in de brief. De werkgroep hoopt dat de gemeenteraad hun pleit in een motie uit wil spreken.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -