Mbo'ers leren prikken, meer Nederlanders 'klaar met corona' en veel nieuwe besmettingen gemeld

PROVINCIE UTRECHT - Studenten leren beter prikken, minder Nederlanders zien de lockdown nog zitten en relatief veel nieuwe besmettingen ontdekt in de provincie Utrecht. In Corona Vandaag geeft RTV Utrecht dagelijks een overzicht van het laatste nieuws over de pandemie, de crisis en de maatregelen.

Stagiairs klaargestoomd voor vaccinatiestraat Houten

Studenten van ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en MBO Amersfoort zijn vandaag begonnen met de extra instructies om beter te leren vaccineren. Als ze de cursus met goed gevolg afleggen mogen ze volgende week prikken tegen corona in de vaccinatiestraat in Houten. Alle leerlingen hebben er al eerder les in gekregen.
Mbo-studenten oefenen in Houten in het zetten van een coronaprik.
Mbo-studenten oefenen in Houten in het zetten van een coronaprik. © ANP
De GGD Regio Utrecht en de opleidingsinstituten maakten eerder deze week bekend dat de studenten Verpleegkunde en Doktersassistente als stagiair een helpende hand gaan bieden bij het vaccineren van miljoenen Nederlanders. Daarvoor moet dan wel voldoende vaccin beschikbaar zijn. Op dit moment wordt het tempo nog altijd bepaald door de snelheid van de leveringen.

EU houdt vracht AstraZeneca-vaccins vast

Voor het eerst is de uitvoer van een vracht coronavaccins van AstraZeneca uit de EU tegengehouden. Een partij van 250.000 vaccins mag van Italië en de Europese Commissie niet naar Australië worden geëxporteerd, bevestigen Brusselse bronnen na berichtgeving door de Financial Times. AstraZeneca levert al geruime tijd minder aan de Europese Unie dan is afgesproken. Ook de leveringen komend voorjaar dreigen tegen te vallen.
Als een vaccinfabrikant niet aan zijn verplichtingen voldoet, kunnen EU-landen en de Europese Commissie de export blokkeren. Een fabrikant moet het EU-land waar het opereert inlichten over een geplande export. Dat land, in dit geval Italië, legt zijn besluit aan de commissie voor, die het laatste woord heeft.

Klaar met corona...

De Nederlandse regering begint steun te verliezen voor de strengere lockdown. Dat is voor het eerst, meldt I&O Research, dat in opdracht van de NOS onderzoek deed naar het draagvlak voor het coronabeleid. Vooral de economische maatregelen, zoals de horecasluiting en de beperkte opening van winkels, kunnen op minder instemming rekenen dan eind januari.
Eerder nam het vertrouwen juist af als er versoepelingen werden doorgevoerd. Nu lijken de mensen de strenge maatregelen niet langer op grote schaal te steunen, aldus I&O. 59 procent van de mensen vindt dat er versoepelingen moeten komen en 10 procent wil zelfs helemaal geen lockdown meer.

Handtekeningen voor open winkels

Winkeliersorganisatie INretail in Zeist is nu ook een petitie gestart om haar oproep om de winkels weer te openen kracht bij te zetten. Er zijn inmiddels ruim 5.000 handtekeningen binnen. Volgende week dient een kort geding dat INretail heeft aangespannen.
Volgens de organisatie lopen 56.000 winkels door sluitingen en andere beperkingen 700 miljoen euro omzet per week mis. Algemeen directeur Jan Meerman vindt dat het mogelijk is om in de winkels veilig klanten te ontvangen. Winkelen op afspraak biedt volgens hem geen soelaas. Er zouden tussen de 50.000 en 60.000 banen op de tocht staan.

Veel besmettingen ontdekt

In alle Utrechtse gemeenten zijn de afgelopen 24 uur ingewoners positief getest op het coronavirus. Toen het RIVM vanmorgen de balans opmaakte bleek dat er 371 besmettingen zijn ontdekt. Gisteren waren dat er nog 281, dinsdag 302. In Utrecht (72 op 359.376 inwoners) en Amersfoort (39 op 157.438 inwoners) werden de meeste nieuwe gevallen gemeld.
De Bilt kleurt met 27 meldingen op 43.368 inwoners vandaag donkerrood. Omgerekend naar het aantal inwoners vallen verder ook Lopik (14.460 inwoners, 12 besmettingen) en Oudewater (10.136 inwoners, 6 besmettingen) op.
Bunschoten telde 32 nieuwe besmettingen op 22.024 inwoners. Die gemeente laat zich op dit moment lastig met andere plaatsen vergelijken. Op initiatief van de regering test de GGD daar alle inwoners, of ze nu klachten hebben of niet. De bedoeling is dat we daardoor meer inzicht in de verspreiding van het virus krijgen. Ook wil de GGD weten of het massale testen de besmettingscijfers relatief gezien laat dalen.
Landelijk zijn er sinds gisteren 4.161 nieuwe coronabemettingen geregistreerd. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen week: 4.532 positieve tests per dag. Sinds het begin van de uitbraak zijn inmiddels ruim 1,1 miljoen Nederlanders positief getest. De werkelijke aantallen besmettingen liggen waarschijnlijk hoger.

Minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal patiënten die met een coronabesmetting in het ziekenhuis liggen is landelijk iets gedaald naar 1923. Het zijn er 23 minder dan gisteren en 61 minder dan dinsdag. Daarvoor steeg het aantal nog drie dagen achter elkaar. Twaalf patiënten zijn de afgelopen 24 uur naar andere delen van het land overgebracht om de druk op de zorg te spreiden.
Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg schommelt al een maand tussen de 500 en 550, en staat nu op 539. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1384 coronapatiënten. Het afgelopen etmaal namen de ziekenhuizen 198 nieuwe coronapatiënten op, tegen 226 op woensdag en 280 op dinsdag.

Weer geen potje met vet

Helaas, het lijkt er ook dit jaar niet van te komen voor de wandelaars in Utrecht. De organisatie van de grootste avondvierdaagse in de stad, met de startplaatsen V.S.C. Koningsweg en Sportpark Vechtzoom Overvecht, heeft besloten dat het wandelevenement eind mei wordt afgelast. De avondvierdaagse in Leidsche Rijn is nog niet gecanceld.
Vanwege de coronapandemie worden er vooralsnog tot juli geen grote evenementen gehouden. Eerder besloten organisaties in Amersfoort, Hoogland, Leersum/Amerongen, Maarssen, Veenendaal en Zeist ook al dat de tocht dit jaar niet doorgaat.