Personeel glasbedrijf Leerdam staakt: 'Misbruik gemaakt van coronapandemie'

LEERDAM - Sinds vanochtend vroeg rollen er tijdelijk geen bierflesjes uit glasfabriek Owens-Illinois (O-I). Werknemers van onder meer de productielocatie in Leerdam leggen 24 uur lang het werk neer. "We krijgen veel te weinig loon voor hoe goed het bedrijf draait", zeggen ze.
In alle vroegte komt het personeel van O-I samen. Daar, op een parkeerplaats naast de glasfabriek in Leerdam, zetten ze hun staking in. Het geeft een dubbel gevoel, geeft werknemer Han van Doorn toe. "Al jarenlang zorgen we er met z'n allen voor dat de fabriek blijft draaien. Kun je nagaan hoe erg het gesteld is dat we zelfs tot een 24 uursstaking hebben besloten."
De enige manier waarop je dit soort bedrijven raakt, is door iets te doen wat hen geld kost
Ali Gündüz, FNV-bestuurder
Van Doorn werkt al 39 jaar voor het Amerikaanse glasbedrijf, dat in Nederland ook in Maastricht een locatie heeft. "Hier in Leerdam zit de liefde voor glas in ons bloed. Het dagelijks maken van die miljoenen bierflesjes doen we met passie. Maar toen de directie een nieuw CAO-voorstel deed waarbij vrijwel alleen verslechteringen werden aangekondigd, moesten we wel aan de bel trekken."
Volgens de bonden zou O-I het personeel voor twee jaar 2 procent loonsverhoging in het vooruitzicht hebben gesteld, plus een eenmalige vergoeding van 2 procent van het brutoloon. Dat vinden de vakbonden te weinig. "We krijgen veel te weinig loon voor hoe goed het bedrijf nu draait", vindt Van Doorn.

'Misbruik'

FNV-bestuurder Ali Gündüz is het daarmee eens. "In onze ogen maakt het glasbedrijf misbruik van de coronapandemie. Het afgelopen jaar heeft het goed gedraaid, maar dat is niet te merken in de loonsverhoging."
Heel bewust werd gekozen voor een staking van een volledige dag, Gündüz uit. "De enige manier waarop je dit soort bedrijven raakt, is door iets te doen wat hen geld kost. Een staking van 24 uur heeft dat effect. Er moest iets gebeuren om duidelijk te maken dat het personeel niet akkoord gaat met de voorgestelde vooruitzichten."
O-I zegt door corona 'wel degelijk' minder omzet gedraaid te hebben dan vorige jaren. "De bonden stelden ons een ultimatum voor, waarin om meer dan 10 procent salarisverhoging werd gevraagd", zegt woordvoerder Rob Daamen. "Daar gaan we niet aan voldoen. In deze tijd is dat veel te hoog."
Beide partijen liggen ver uit elkaar, en het is dan ook onzeker of een oplossing zich snel aandient. Actiebereidheid lijkt er bij de medewerkers wel te zijn: "Waarschijnlijk is dit niet laatste staking die we hebben gehad", besluit Van Doorn.