Ruim drie keer zoveel methlabs opgerold in 2020

© RTV Utrecht
UTRECHT - Afgelopen jaar zijn in Nederland 32 crystal methlabs opgerold, onder meer in Eemnes en Montfoort. Dat zijn ruim drie keer meer dan in 2019 toen er 9 werden gevonden. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage over synthetische drugs van de politie.
In 2020 werden in totaal 108 drugslabs opgerold door de politie, bijna een kwart meer dan een jaar eerder. Naast crystal meth werden hier amfetamine (speed), methamfetamine ( crystal meth), MDMA (xtc), GHB en ander designerdrugs geproduceerd.
De stijging van het aantal opgerolde labs was het grootst in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland, Zeeland en Noord-Brabant.
In Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland werden meer opslaglocaties voor drugs gevonden dan in 2019. Het totaal steeg met twintig tot 105.

Geheime chatdienst gekraakt

Dat de politie meer labs en opslagplaatsen wist op te sporen, kwam mede door de hack van EncroChat, een versleutelde berichtenserver die de politie begin vorig jaar wist te kraken. Daardoor kon de politie een netwerk van laboratoria ontmantelen waar crystal meth werd geproduceerd.
De landelijk portefeuillehouder drugs van de politie, Max Daniel, vindt het lastig om in te schatten of er ook meer drugs wordt geproduceerd in Nederland, nu er meer labs zijn gevonden. "We weten immers niet wat we missen. Wel hebben we de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit, en daarmee de aanpak van synthetische drugs, geïntensiveerd. Dat heeft mogelijk een rol gespeeld."
Daniel zegt dat de politie steeds meer inzet op het voorkomen dat de drugslabs kunnen worden gebouwd. De politie noemt als voorbeeld dat zij afgelopen jaar de bouwers van de speciale ketels opzocht die nodig zijn om crystal meth te maken.

Minder drugsafval gedumpt

Uit de jaarrapportage blijkt ook dat het aantal vondsten van drugsafval voor het tweede jaar op rij is gedaald. In 2020 werden er 178 'dumplocaties' aangetroffen. Het jaar daarvoor waren dat er nog 191. Het piekjaar was in 2018, toen zijn er 292 drugsdumpingen geregistreerd.