Selma Poutsma, Utrechts shorttracktalent dat door vrijheid uitgegroeid is tot WK-favoriet

Selma Poutsma
Selma Poutsma © Orange Pictures
UTRECHT/BUNNIK - De kans bestaat dat we dit weekend een Utrechtse wereldkampioen rijker zijn. Selma Poutsma maakte indruk op het voorbije EK shorttrack en het talent komt vrijdag, zaterdag en zondag in actie op het WK shorttrack in Dordrecht. Haar oud-trainer Niels Kerstholt uit Bunnik schaart Poutsma onder de favorieten voor de medailles.
Selma Poutsma is nog maar 21 jaar oud en haar geschiedenis met Kerstholt is kort, maar toch heeft hij een belangrijke rol gespeeld in haar ontwikkeling. Nadat Kerstholt gestopt was met zijn eigen actieve carrière, werd de voormalig olympiër in 2018 hoofdtrainer bij het Regionaal Talenten Centrum Midden op de Vechtsebanen.

Terug naar de basis in Utrecht

"Ik werkte daar nog niet zo lang, maar ik heb Selma een jaar getraind in Utrecht. Ze kwam toen net terug uit Frankrijk, waar ze een tijdje gewoond heeft en aan shorttrack deed. Daar heeft ze heel hard en heel veel getraind, met heel veel 'moetjes' en druk. Dat zat haar niet zo lekker. Ze kwam terug en wilde weer een basis opbouwen", legt Kerstholt uit.
"In Frankrijk kreeg ze niet echt een basis. Bij ons kreeg ze juist in haar eerste jaar vrijheid. Ze is zo'n groot talent, maar ik was als coach meer bezig met haar vrij laten en ruimte geven. Ze moest leren om een ander leven op te bouwen", gaat hij verder.
Na een jaar kwam de vraag al van het nationale team of ze naar Heerenveen wilde komen, maar daar zat wel een groot risico aan vast, vond ik.
Niels Kerstholt over de groei van Selma Poutsma
Selma Poutsma als jong talent bij RTC Midden
Selma Poutsma als jong talent bij RTC Midden © RTC Midden / Ankie Hoogewind
"Dat ging heel goed. Op de trainingen moesten we technisch nog wel de puntjes op de i zetten, maar ze kon heel hard rijden. Na een jaar kwam de vraag al van het nationale team of ze naar Heerenveen wilde komen. Daar zat wel een groot risico aan vast vond ik, dat het te vroeg zou zijn en dat ze weer in het 'moeten' kwam voor het shorttrack."
Kerstholt ging in die periode veel het gesprek aan met Poutsma en haar omgeving. Of de stap naar Heerenveen wel de juiste was. "De druk is toch anders bij een topteam. Je komt bij Suzanne Schulting in een ploeg, en het is allemaal iets moeilijker. Daar is ze gelukkig wel snel aan gewend geraakt, omdat ze ook begon met een duaal programma: deels bij de nationale ploeg en deels in Utrecht. Sinds afgelopen zomer is ze fulltime aangesloten in Heerenveen."

Doorbraak op internationaal niveau

Die overstap wierp direct vruchten af. Poutsma verliet haar eerste Europees kampioenschap met twee zilveren medailles. Ze werd tweede op de 1.000 meter en greep met de Nederlandse relay-ploeg naast goud. Door een valpartij was zilver het hoogst haalbare. Daarnaast won ze de 3.000 meter superfinale, maar werd ze achteraf gestraft vanwege een duw die ze kreeg.
Op dat EK Polen (eind januari) brak Poutsma internationaal door, zag ook Kerstholt. "Ze reed daarvoor ook al heel goed. Zij is een talent dat altijd komt bovendrijven, als ze maar lekker in haar vel zit en ze het gevoel heeft dat haar inspanningen nut hebben", legt haar oud-trainer uit.
Ze heeft vergelijkbaar veel talent, alleen bewandelde Schulting een andere route. Zij ging in één lijn naar de top, terwijl Selma hobbels op haar pad kende.
Niels Kerstholt vergelijkt Poutsma met Schulting
Kerstholt durft haar te vergelijken met Suzanne Schulting. "Ze heeft vergelijkbaar veel talent, alleen bewandelde Schulting een andere route. Zij ging in één lijn naar de top, terwijl Selma hobbels op haar pad kende. Dat is het verschil, maar als het bij Selma draait, is ze tot veel in staat."
Na afloop van het EK zei Poutsma dat ze, na het missen van het goud op de relay, extra getergd is voor dat onderdeel op het WK. Daarop komt de Utrechtse samen in actie met Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof. Een team dat topfavoriet is volgens Kerstholt.
"De Nederlandse dames voelen dat ze de beste zijn, zeker qua snelheid. Ze weten dat ze het meeste in hun mars hebben van alle deelnemende landen. Dus als ze goud zouden winnen, dan zou dat heel mooi zijn", zegt Kerstholt, die naast Poutsma ook Xandra Velzeboer uit Culemborg trainde bij RTC Midden.
Selma Poutsma met zilver op het EK shorttrack
Selma Poutsma met zilver op het EK shorttrack © Orange Pictures
Poutsma ging zonder verwachtingen naar het EK toe. Het was haar eerste grote toernooi bij de grote vrouwen. Nu is haar naam gevestigd, maar daarvoor heeft ze een flinke ontwikkeling moeten doormaken. "We wisten allemaal dat ze het kon, maar alleen met talent heeft ze dit niet bereikt", geeft de oud-shorttracker aan.
"Dit is ook het resultaat van keihard werken voor Selma. Ze had na haar periode in Frankrijk een adempauze nodig. Zo heeft ze in die tijd nog even bij Triton in Utrecht geroeid en heeft ze het studentenleven meegemaakt. Dat liet haar zien hoe die kant van het leven is. We bleven daarnaast ook gewoon hard trainen, en daardoor kon ze ook makkelijker de keuze maken om vol voor het shorttrack te gaan", vertelt Kerstholt.

Kandidaat voor WK-medailles

Terug naar het WK van komend weekend. De concurrentie voor Poutsma is stevig. Er wordt in Dordrecht gestreden om de wereldtitels op de 500 meter, de 1.000 meter, de 1.500 meter, de 3.000 meter en de relay. Bovendien wordt van alle afstanden een klassement opgemaakt.
Land- en ploeggenote Suzanne Schulting is de koningin van het shorttrack en de gedoodverfde favoriet op bijna alle afstanden. Ook uit het buitenland komen sterke shorttrackers naar Dordrecht. "Maar de Aziaten zijn er niet", voegt Kerstholt eraan toe.
Ze heeft door het EK weer wat extra ervaring en ik ga zeker zitten juichen als Selma het eindpodium behaalt.
Niels Kerstholt over de WK-kansen van Poutsma
"De Verenigde Staten en Canada zijn er wel, maar ik weet niet welk niveau zij hebben en hoe zij door de coronaperiode zijn gekomen. Wat ik wel weet is dat Nederland heel goed is, en er zijn dus wat extra landen ten opzichte van het EK", aldus de voormalig olympiër.
Kerstholt ziet Poutsma als een serieuze kandidaat voor een of meerdere WK-medailles. "Ze heeft door het EK weer wat extra ervaring en ik ga zeker zitten juichen als Selma het eindpodium behaalt. Als het niet lukt op je allereerste WK, is dat natuurlijk niet erg. Maar ik durf er wel op te hopen."
"Schulting is super goed, dus als ze daar zo dicht mogelijk bij kan blijven... Dat landen als China, Japan en Zuid-Korea niet meedoen, creëert kansen. En die kansen en ervaringen hebben meiden als Poutsma en Velzeboer nodig richting de Olympische Winterspelen van volgend jaar", sluit Kerstholt af.
Zelf is Niels Kerstholt live bij het WK shorttrack als analist voor de NOS.

Op Radio M Utrecht is het wereldkampioenschap natuurlijk ook te volgen: in onze radio-uitzendingen van Namen en Rugnummers (zaterdag en zondag van 14-18 uur) doen we live verslag van de wedstrijden uit Dordrecht en de prestaties van Selma Poutsma.