De strijd om woningen bouwen in de stad of in polder Rijnenburg

UTRECHT - Als het aan D66 ligt wordt er gebouwd in Rijnenburg, maar dat heeft geen prioriteit. Eerst moet er gewerkt worden aan een energielandschap. Dat zegt Anne-Marijke Podt, kandidaat kamerlid voor D66. Henk van Deún is het daar niet mee eens, hij is de fractievoorzitter van de PVV in Utrecht. De PVV wil het liefst zo snel mogelijk gaan bouwen, en daarvoor is er geld genoeg, aldus de partij.
In een minidebat voor UStad strijden de twee om de gunst van de kiezer. Over één ding zijn ze het eens, er moet gebouwd worden. Podt: "Heel veel mensen zijn op zoek naar een betaalbare woning. En D66 wil door heel Nederland één miljoen huizen bijbouwen," zegt de D66-ster. "Dat willen we in eerste instantie binnen de steden, maar met deze hoeveelheden moet je op een gegeven moment ook uitkijken naar andere locaties, zoals Rijnenburg."

Woningnood

Dat er gebouwd moet worden staat ook als een paal boven water voor de PVV: "Er is woningnood in Utrecht en wij willen graag als PVV bouwen in de polder Rijnenburg, waar zo'n 40.000 woningen kunnen komen," zegt Van Deún. "D66 wil één miljoen woningen bouwen de komende tien jaar, maar zegt niet waar. Alleen binnenstedelijk of op 10 fietsminuten afstand van het station. Hoe dan? Vragen wij ons af."
De politieke strijd: wel of geen woningen bouwen in polder Rijnenburg
Een heikel punt is de bereikbaarheid van de polder, of het gebrek eraan. Er ligt geen station en geen tram. Podt van D66: "Je kunt niet zo maar woningen gooien in een polder als Rijnenburg. Je hebt winkels nodig, scholen, openbaar vervoer en wegen. En dat kost veel geld. De PVV wil bouwen in de polder zonder geld uit te trekken voor bereikbaarheid en om er een echte woonwijk van te maken."

Potje met geld

Van Deún is het er mee eens dat bouwen in de polder veel geld kost. Maar dat ziet hij nou niet als een probleem: "Bouwen in de polder Rijnenburg kost zo'n vier miljard euro, hebben wij gehoord. Dat is heel veel geld. Maar als je nou kijkt naar de bouwkosten van Leidsche Rijn, die waren net zo hoog, en daar verdienen we als gemeente nog heel veel geld aan. We hebben inmiddels tientallen miljoenen op een spaarrekeningentje gezet."
Je kunt niet zo maar woningen gooien in een polder als Rijnenburg.
Anne-Marijke Podt (Kandidaat-kamerlid D66)
Rijnenburg is bedoeld als energielandschap, er moeten windmolens komen en zonnepanelen. En dat staat woningbouw in de weg. Toch denkt D66 dat het allebei kan. Podt: "Er is meer dan een woningcrisis, we hebben voor de toekomst heel veel woningen nodig maar ook schone energie. De polder Rijnenburg is 2200 voetbalvelden groot. Dat is ruim voldoende voor duizenden woningen en schone energie. D66 wil allebei."

Yuppenstad

Van Deún ziet zijn stad het domein worden van de hoogopgeleide jongere. Maar er zijn ook nog laagopgeleide en minder verdienende mensen in de stad. Voor die groep maakt hij zich sterk. "Utrecht is zo langzamerhand een yuppenstad. Zes van de tien Utrechters is hoog opgeleid. En daar bouwen we voor. De PVV wil graag voor die andere vier van de tien Utrechters bouwen. En dan willen we eengezinswoningen bouwen en geen torenhoge flats van 105 meter met kippenhokken van vijftig vierkante meter."
En zo ruziet de politiek nog even verder over de polder, een ruzie die nog zal voortduren tot en met de volgende verkiezingen, in 2022 voor de gemeenteraad.