Gert-Jan Segers (CU) beantwoordt vragen en SPLINTER op de radio

PROVINCIE UTRECHT - Over twee weken zijn de stemhokjes alweer geopend en dus komt er elke dag een boel verkiezingsnieuws op je af. Vanaf vandaag zet RTV Utrecht alle nieuwtjes, interviews met politici, proefballonnen en andere politieke berichten voor je op een rijtje zodat jij op 17 maart geïnformeerd jouw keuze kan maken.

Gert-Jan Segers (CU) over campagne: 'Behelpen maar het is te doen'

De eerste aflevering van het dagelijkse programma UKiest werd opgevrolijkt met de aanwezigheid van Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Via een Zoom-verbinding was hij live aanwezig en konden mensen die via Facebook of YouTube meekeken ook vragen aan hem stellen.
De eerste vraag kwam van de ChristenUnie-voorman zelf. "Waarom hang er geen poster van de ChristenUnie bij jullie in de studio?" vroeg Segers aan presentatoren Caroline Geijsman en Jordi de Jong. "Omdat die niet ingeleverd zijn," was het antwoord. Waarop Segers aankondigde dat dat dan even snel moest worden rechtgezet.
De hele uitzending van UKiest kijk je hier terug op YouTube vanaf 14 minuten en 5 seconde.
Het is een rare verkiezingscampagne, zei Segers daarna toen hem gevraagd werd naar hoe het was om digitaal stemmen te moeten trekken. "Het leuke van een campagne is over de markt lopen, gesprekken aangaan met kiezers, in zaaltjes staan waar mensen vragen stellen, en direct contact hebben met kiezers. Dat mis ik wel in deze campagne. Dus het is behelpen maar het is te doen."

Burgers stellen vragen aan Segers

In verkiezingstijd zijn het vaak de politici die praten tegen de kiezer, en niet andersom. Daarom is er nu De Zeepkist, waarbij burgers een vraag mogen stellen aan de politicus in de studio van UKiest.
Segers beantwoordt vraag van scholier
Vandaag ging De Zeepkist naar Hoogland, waar Gert-Jan Segers tot voor kort woonde, om aan zijn oud-plaatsgenoten te vragen wat zij tegen de politicus willen zeggen. En dat leverde vragen op over homoseksualiteit, partneralimentatie en fysiek lesgeven op school. In de hele uitzending van UKiest worden alle vragen beantwoord.

Sjors Nagtegaal (PVV) wil zich richten op de woningproblematiek

Wie als Utrechter per se op een regiogenoot wil stemmen, heeft deze verkiezingen een boel keus. Naast Gert-Jan Segers staan er nog 117 Utrechters op de lijsten. Eén daarvan is Sjors Nagtegaal. Hij zal hard zijn best moeten doen deze campagnetijd want hij staat op plek 42 van de Partij voor de Vrijheid (PVV). Daarom roept hij iedereen op om op hem te stemmen: "Laat Sjors harder zingen: stem Nagtegaal!"
Sjors Nagtegaal over zijn plannen in de Kamer
Als de 25-jarige Utrechter in de Tweede Kamer terechtkomt, wil hij zich vooral richten op het onderwerp wonen. "Voor mij is wonen heel belangrijk. De PVV wil terug naar een ministerie voor wonen. Zo kunnen wij vervelend linkse gemeentes als Utrecht ook sommeren om te bouwen in plaats van een polder als Rijnenburg vol te plempen met windmolens. Ook moet de verhuurdersheffing eraf, want dat is slecht voor de investeringscapaciteit van woningbouwcorporaties. En we moeten echt veel meer geld steken in het bouwen van meer sociale huurwoningen."

Femke Merel van Kooten-Arissen (SPLINTER) op Radio M Utrecht

Niet alleen op internet en tv besteedt RTV Utrecht aandacht aan de verkiezingen. Ook op Radio M Utrecht gebeurt dat. In het programma Utrecht Komt Thuis praat presentator Jeroen Latijnhouwers elke middag met een prominente politicus. En vandaag schoof Femke Merel van Kooten-Arissen van SPLINTER aan.
Het artikel gaat door onder de foto.
Femke Merel van Kooten-Arissen en Jeroen Latijnhouwers
Femke Merel van Kooten-Arissen en Jeroen Latijnhouwers © RTV Utrecht
De Woerdense zit al sinds 2017 in de Tweede Kamer. Ze begon daar voor de Partij voor de Dieren, maar nam afscheid toen die een andere richting in sloeg, aldus Van Kooten-Arissen op Radio M Utrecht. "Op een gegeven moment wilde die partij terug naar de kern, en ik wilde juist een breed programma uitvoeren."
Daarop ging Van Kooten-Arissen alleen verder. Tot Henk Krol haar naar 50PLUS wist te lokken met de belofte dat de ouderenpartij wilden 'vergroenen en verjongen', aldus het Kamerlid. "Maar toen ging alles mis bij 50PLUS en volgde ik hem naar de Partij voor de Toekomst. En dat had ik niet moeten doen."
Ze zegt wel iets van dat avontuur te hebben opgestoken: "Ik heb geleerd dat het moeilijk is om een rechte rug te houden in de politiek maar het is ook het allerbelangrijkste." Met haar nieuwe partij SPLINTER mikt ze op kiezers die groen, progressief, liberaal en sociaal-democratisch zijn. Speerpunten: het herstel van de rechtsstaat en er zo voor zorgen dat burgers weer vertrouwd worden door de overheid, en het verbeteren van de zorg.

Portret van Jasper van Dijk (SP): "Minimumloon veel te laag"

Voor politici zijn het op dit moment drukke dagen, want er moeten stemmen geronseld worden. In UNieuws presenteert RTV Utrecht elke dag een politicus die uitlegt waarom hij of zij jouw steun verdient. Jasper van Dijk uit Utrecht bijt het spits af. Hij is kandidaat voor de SP en strijdt voor een hoger wettelijk minimumloon.
De 49-jarige woordvoerder sociale zaken van zijn partij praat in dit portret van RTV Utrecht over het belang van een goed minimumloon, zijn zoon en dochter en... gitaar spelen.

Stemwijzer kan helpen bij het maken van een keuze

Sommige mensen zullen al weten wat ze gaan stemmen op 17 maart, maar anderen zullen ongetwijfeld nog twijfelen. Voor die laatste groep kan het handig zijn om een stemwijzer in te vullen. Door antwoord te geven op dertig politieke stellingen over bijvoorbeeld vaccinatiebewijzen, het defensiebudget en de Europese Unie word jij geholpen bij het maken van een keuze voor een politieke partij.
De Stemwijzer is ontwikkeld door ProDemos, het voorlichtingscentrum dat burgers informeert over de democratische rechtsstaat.

Vereniging Eigen Huis bekijkt partijprogramma's

Woningeigenaren willen misschien graag weten wat de plannen van politieke partijen zijn voor de hypotheekrenteaftrek. Maar daarachter komen, is nog niet makkelijk, aldus Vereniging Eigen Huis (VEH) in Amersfoort.
Volgens de belangenvereniging voor huizenbezitters laten veel politieke partijen zich in hun programma's maar mondjesmaat uit over de hypotheekrenteaftrek. En dat terwijl volgens VEH meer dan 40 procent van de ondervraagde leden het standpunt hierover belangrijk vindt.
VEH ging daarom zelf maar even graven en stuurde vervolgens een persbericht eruit naar alle media met de volgende conclusies. D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, SGP, Partij voor de Dieren en 50PLUS willen volgens Vereniging Eigen Huis de hypotheekrenteaftrek beperken of afschaffen. De SP zou de renteaftrek willen beperken tot hypotheken van maximaal 350.000 euro. In het programma van het CDA vond VEH niks terug over het standpunt van de partij op dit punt. Alle conclusies van de belangenclub voor huiseigenaren staan op hun site.

Bart (PvdA) is jong... én verkiesbaar: 'Eigen risico afschaffen'

Politiek stoffig en alleen voor heren en dames op leeftijd? Nee hoor! Want er staan dit jaar ook genoeg jonge politici op een partijlijst. Zoals bijvoorbeeld PvdA'er Bart van Bruggen. Pas 28 jaar jong en nu al hard aan het werken om een plekje in de Tweede Kamer te veroveren. Want de Utrechter vindt dat het stukken beter moet en kan in de zorg. "De mensen die zo ongelofelijk hard werken in de zorg verdienen meer waardering, een hoger salaris en meer collega's."
PvdA'er Bart wil eigen risico afschaffen
En Van Bruggen kan het weten: hij werkt zelf bij de Patiëntenfederatie Nederland. Die organisatie komt op voor de belangen van meer dan 200 patiënten- en consumentenclubs. Van Bruggen spreekt dus met overtuiging als hij zegt dat het eigen risico moet worden afgeschaft. "Het is een ordinaire boete op ziek zijn."
RTV Utrecht sprak de jonge politicus in de aanloop naar de verkiezingen voor de serie Je Bent Jong en Verkiesbaar. Die is elke woensdag en zaterdag te zien op ons Facebook-account, Instagram en rtvutrecht.nl.

Insiders in lokale politiek over kanshebbers voor Kamer

Landelijke politiek is natuurlijk een fascinerend iets, maar ook lokale politiek is machtig interessant. In Stadhuisplein ging RTV Utrecht-verslaggever Marc van Rossum du Chattel gisteren in gesprek met het Utrechtse raadslid Dimitri Gilissen en verslaggever Tom Staal uit Utrecht.
Deze politieke insiders filosofeerden uitgebreid over welke Utrechtse raadsleden kans maken in de Tweede Kamer te komen, en welke vooral als lijstvulling dienen. Keiharde politiek analyses voor de fijnproever dus en nu terug te luisteren.