Theatermaker en beeldend kunstenaar Jeroen van Merwijk (65) overleden






Van Merwijk maakte dertien theatershows en schreef zo'n duizend liederen, columns, hoorspelen en televisie- en radiosketches. De eerder afgeschafte Edison Oeuvreprijs voor Kleinkunst werd in december bij hoge uitzondering aan hem toegekend. Naast zijn theaterwerk was hij vooral beeldend kunstenaar. Onder zijn eigen naam en onder het pseudoniem Malfet exposeerde hij in binnen- en buitenland.
Galerie
De Utrechtse galeriehouder Eric Morren werkte met Van Merwijk samen en raakte met hem bevriend. "We hadden een project met vazen die hij beschilderde. Die vlogen de deur uit. Mensen waren er gek van."
Morren omschrijft Van Merwijk als "een heel charmante gozer". "Hij was meer een tekenaar dan een schilder en had ook duidelijke standpunten over kunst. Hij wilde ook graag de omslag maken van cabaretier naar beeldend kunstenaar. Ik had weleens te doen met hem, want het theaterleven is zwaar. Avond aan avond op het podium staan, soms met halfvolle zalen, heeft hem ook wel een beetje genekt. Ik ben blij dat hij uiteindelijk nog veel erkenning heeft gekregen."
Laatste telefoongesprek
Een maand geleden sprak Morren zijn vriend voor het laatst over de telefoon. "Hij zei dat hij doodging en dat we elkaar niet meer zouden spreken. Ook vertelde hij dat zijn ziekte hem veel goeds heeft gebracht. Keihard, maar zo gaat dat nou eenmaal. Het hoort erbij, zei hij. We spraken af dat hij me een seintje zou geven als er iets na de dood bleek te zijn."
Van Merwijk groeide op in Utrecht en Amersfoort in een gezin met vijf kinderen. Later woonde hij aan de Croeselaan in Utrecht. In 2016 was Van Merwijk zien in het televisieprogramma Gouden Tijden van RTV Utrecht. Hij sprak toen onder meer over zijn jeugd in Kanaleneiland. Het programma wordt vanavond tussen 20.00 en 22.00 uur ook uitgezonden bij RTV Utrecht.
Theaterprogramma's
Van Merwijk haalde zijn kandidaats Nederlands en ging daarna studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, sectie schilderkunst, waar hij cum laude afstudeerde. Meer dan dertig jaar geleden trad hij voor het eerst op in het theater. Sindsdien maakte hij als solist dertien theaterprogramma's, met titels als Geef mij m'n sperma terug, Een AVRO-lid is ook maar een mens, Van Merwijk legt het nog een keer uit en Het podiumbeest is terug.
Zijn nummer Zuid Afrika (oorspronkelijk: Apartheid es ien skone zaak) werd, in uitvoering van Karin Bloemen, een hit en hiermee was Van Merwijks naam als tekstschrijver gemaakt. Hij schreef in zijn loopbaan teksten voor artiesten als Hans Dorrestijn, Adèle Bloemendaal, Karin Bloemen en Erik van Muiswinkel. Voor zijn lied Dat vinden jongens leuk ontving hij in 2006 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste lied uit een theaterprogramma.
De afgelopen jaren
Met het programma Er zijn nog kaarten kondigde Jeroen van Merwijk in 2013 zijn afscheid van de Nederlandse podia aan, maar in 2015 stond hij toch weer op de planken samen met zijn vriend Harrie Jekkers met het programma Als we zo vrij mogen zijn. In 2018 ging Van Merwijk ook weer solo toeren met de theatervoorstelling Lucky.
Na een jaar lang elke dag een lied over de actualiteit te hebben geschreven, waarmee hij in het Guiness Book of Records kwam, ging Van Merwijk in 2019 de theaters in met een oudejaarsconference in liedvorm onder de titel Was volgend jaar maar vast voorbij.
Van Merwijk maakte ondanks zijn ziekte plannen om nog een laatste theatertournee te doen, wederom in de vorm van een oudejaarsconference. In september vorig jaar bleek echter door het stadium van zijn kanker dat hij de plannen voor deze voorstelling moest staken.
Van Merwijk stierf aan de gevolgen van darmkanker. Over het omgaan met die ziekte schreef hij het boek Kanker voor beginners, dat november vorig jaar verscheen. Jeroen van Merwijk werd 65 jaar.
Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

Burgemeesters grote steden tegen kabinet: open snel de terrassen
De vier grote steden doen opnieuw een dringend appèl op het kabinet om de buitenruimten,...

Tevredenheid over Fieldlab met Guido Weijers in Beatrix Theater
De organisatie achter de zogenoemde Fieldlab-testevenementen in het Beatrix Theater in Utrecht,...

HU-studenten in de bres voor Utrechtse horeca: 'Strijden tegen bezorgsites met hoge winstmarges'
Eten bestellen is in tijden van coronacrisis niet enkel een luie bedoening, maar ook gewoon een...

Utrechtse Geuzenwijk heeft een nieuw meesterwerk: een ode aan het Noorderbad
Het Utrechtse collectief De Strakke Hand heeft een nieuw werk gemaakt in de Geuzenwijk. Op de h...

UMC Utrecht blij met voorrang op Janssen-vaccin voor ziekenhuispersoneel
Het kabinet maakt versneld extra vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel. Het gaat om 35.000 ...

Kunstig beschilderde handen duiken op in Utrecht: 'Symbool van hoop en verbinding in coronatijd'
Op diverse plekken in Utrecht komen er de komende tijd handen uit de grond. Beschilderd met kle...

Studentenvakbond LSVb kiest Utrechtse Ama Boahene als nieuwe voorzitter
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft vandaag een nieuw bestuur gekozen. De Utrechtse Ama...

Coronapilot Squash Utrecht niet volgeboekt door leeftijdsgrens: "Heerlijk om weer wat te doen"
Squash Utrecht, Slot Zuylen en Kasteel Groeneveld openen vandaag de deuren. Bezoekers moeten na...

Linda opnieuw in de wachtkamer door vaccinatiechaos: 'Ik hoop dat ik snel aan de beurt ben'
Nu bekend is dat het coronavaccin van AstraZeneca niet meer aan mensen onder de 60 jaar gegeven...

Robin Pronk als opleider terug op het oude nest: 'Daar voel ik me goed bij'
Hij werkte al eens bij FC Utrecht. Tussen 2011 en 2019 was hij in verschillende functies actief...