Utrechtse hoogleraar over agressief paardenvirus: 'Nu hangt het af van gezond verstand'

© Pixabay
UTRECHT - Maneges en fokkerijen in Nederland hoeven vooralsnog geen maatregelen te nemen vanwege de paardenvirusuitbraak in Spanje. Dit geldt wel voor mensen die op het concours in Valencia waren, waar veel paarden besmet zijn geraakt en sommige ook zijn overleden. Ook is de paardensport tot 28 maart aan banden gelegd.
Het rhinopneumonievirus is al sinds 1981 bekend. Maar dit is een risicovolle uitbraak, zegt hoogleraar interne diergeneeskunde Marianne Sloet van de Universiteit Utrecht. "Omdat het een groep betrof waarbij 750 paarden uit Europa bij elkaar waren. Ook gaat het hier om de neurologische variant van het virus. Dan is er dus niet alleen sprake van verkoudheidsklachten en koorts, maar kan ook het zenuwgestel worden aangetast. Er kunnen bloedpropjes ontstaan in het ruggenmerg."

Chaos

Aanvankelijk was niet bekend wat er precies aan de hand was in Valencia, toen de eerste dieren ziek werden. "Maar in de chaos zijn mensen uit Valencia vertrokken", zegt de Nederlandse hippische topbestuurder Frank Kemperman. "Dat had niet mogen gebeuren. Iedereen had moeten wachten tot bekend was om welk virus het ging. Nu hebben we geen andere keuze meer dan ingrijpen. Anders was de uitbraak tot het evenement beperkt gebleven. Het is als bij corona, reizen is funest."
Een besmet paard is, naast koorts en verkoudheid, te herkennen aan een slappe staart. Na enige tijd kunnen ze ook een dronkenmanstred krijgen en door de benen zakken. Het virus is niet overdraagbaar naar mensen, maar springt makkelijk over van paard op paard. "Het is net zo besmettelijk als corona", zegt hoogleraar Sloet. "Meestal blijven uitbraken beperkt tot één manege, maar bij deze uitbraak kan het virus zich verder verspreiden omdat het een internationaal evenement was."

Gezond verstand

Voorlopig zijn aanvullende maatregelen niet nodig. "Maar dit hangt wel af van het gezond verstand van mensen", aldus de hoogleraar. "Wie in Valencia was moet de paarden isoleren. Netjes uit elkaar houden en regelmatig temperaturen."
Het ministerie van Landbouw staat in nauw contact met de sector om te horen of er ondersteuning nodig is. "De sector is hier goed op ingericht en neemt al jaren maatregelen om deze ziekte te beheersen en heeft ook een goede informatievoorziening en advies voor paardenhouders online staan." Het paardenvirus is op 21 februari wel vastgesteld in Ede, meldt de Sectorraad Paarden die de collectieve belangen van de paardenbranche behartigt. Verder is het nog nergens aangetroffen in Nederland.