Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Chelsea (4) en haar moeder over Ronald McDonald Huis: 'Het enige belang is dicht bij je zieke kind zijn'

1/4
UTRECHT - Vandaag is een feestdag, voor de 4-jarige Chelsea en haar moeder Thea. Chelsea's Port-A-Cath, een kastje in het lichaam waarmee chemo wordt toegediend, is verwijderd. Chelsea en haar moeder nemen afscheid van het Ronald McDonald Huis, waar ze in 2019 om de twee weken verbleven. Vlak bij het Prinses Máxima Centrum, waar Chelsea werd behandeld. "Als je kind ziek is, wil je maar één ding. Zo dicht mogelijk bij haar zijn."

 Chelsea (4) en haar moeder Thea laten vandaag de lange en intense ziekenhuisperiode achter zich. Chelsea (4) en haar moeder Thea laten vandaag de lange en intense ziekenhuisperiode achter zich. | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland

Op 12 januari 2019 is daar de diagnose: een Wilms-tumor. Het is een type nierkanker dat alleen voorkomt bij kinderen. "Het bleek een hele agressieve vorm te zijn", vertelt moeder Thea de Wit. "Dan ga je het proces in. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Chelsea moest 36 chemobehandelingen ondergaan en veertien keer bestraald worden. Het is heel zwaar, en tegelijkertijd vond ik het verbazingwekkend om te zien wat zo'n kleintje allemaal aankan. Op momenten dat ik dacht aan opgeven, ging zij gewoon door."

Ze komen terecht bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, op de Uithof. In de dagen dat Chelsea voor behandeling in het ziekenhuis is, verblijven zij en haar moeder in het Ronald McDonald Huis, op vijf minuten lopen afstand. Dat is essentieel, zegt Thea. "Het is een plek waar je niet wil zijn, maar als je dit dan toch moet doormaken, dan het liefst hier."

 Door een grote kleuren-tunnel kom je vanaf het Wilhelmina Kinderziekenhuis bij het Prinses Máxima Centrum terecht. Het Ronald McDonald Huis ligt direct achter het WKZ. 'Het is slechts drie minuten lopen en dan ben ik bij haar', zegt Thea. Door een grote kleuren-tunnel kom je vanaf het Wilhelmina Kinderziekenhuis bij het Prinses Máxima Centrum terecht. Het Ronald McDonald Huis ligt direct achter het WKZ. 'Het is slechts drie minuten lopen en dan ben ik bij haar', zegt Thea. | Foto: Thea de Wit


Petitie overhandigd


Het is precies die boodschap die Agatha Kleis, manager van het Ronald McDonald Huis, vanochtend verkondigde in het Provinciehuis. 119.650 keer is de petitie 'Geef ouders een plek dicht bij hun zieke kind' ondertekend, en vanochtend werd deze overhandigd aan de Commissaris van de Koning. "Voor de ongeruste vader, die voor het slapen nog even een blik wil werpen op zijn zoontje op de IC. Voor de net bevallen moeder die afgekolfde melk wil brengen naar haar te vroeg geboren kindje", bepleitte Kleis vanochtend haar verhaal.

Over precies een week stemmen de Provinciale Staten over de nieuwe locatie van het Ronald McDonald Huis. Het huidige pand moet plaatsmaken voor een parkeergarage. Bij het onderzoek naar een nieuwe, geschikte locatie, bleef er eigenlijk nog maar één plek over. Die plek wordt 'E' genoemd, en ligt direct naast de ziekenhuizen, in een weiland.

Het probleem: deze plek is buiten de zogenoemde 'rode contour', en daar mag niet gebouwd worden. Het weiland heeft een belangrijke ecologische en cultuurhistorische waarde en daarom is het provinciebestuur, dat erover beslist, tegen. Bovendien ligt er een aanvraag om de nabijgelegen Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO-werelderfgoedlijst te krijgen. De vrees van partijen die tegen zijn, is dat er een jarenlange juridische strijd volgt en uiteindelijk een afwijzing door de rechter. "Dat leidt juist tot vertraging van de realisatie van het Ronald McDonald Huis."

Het is misschien makkelijk gezegd hoor, er komt vast meer bij kijken. Maar ik zie daar een leeg weiland en ik weet één ding: het enige dat echt van belang is als je een ziek kind hebt, is dicht bij je kind zijn."
Thea de Wit, moeder van Chelsea

Die discussie heeft Thea niet nauwgezet gevolgd, zegt ze. "Het is misschien makkelijk gezegd hoor, er komt vast meer bij kijken. Maar ik zie daar een leeg weiland en ik weet één ding: het enige dat echt van belang is als je een ziek kind hebt, is dicht bij je kind zijn. Het is al zwaar genoeg."


Kamervragen


De kwestie bereikt inmiddels ook de landelijke politiek: het CDA heeft Kamervragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister voor Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. De partij vindt dat een nieuw huis van 3800 vierkante meter "een wel heel beperkt stukje" van de Nieuwe Hollandse Waterlinie inneemt. "Waarom helpt de minister niet mee door de provincie Utrecht te laten weten dat ze bij UNESCO een kleine wijziging zal doorvoeren op de nominatie, die leidt tot de borging van een groter gebied en daarnaast ook nog eens zorgt dat ouders in de buurt van hun zieke kinderen kunnen verblijven?"

Chelsea en Thea hoeven - hopelijk - nooit meer in het Ronald McDonald Huis te verblijven. Ze gaan weer terug, naar hun eigen huis in Sneek. Nog één keer in de drie maanden moet Chelsea in Utrecht op controle, maar de intense ziekenhuisperiode zit erop. "Ze mag weer gewoon een 4-jarige zijn", glimlacht haar moeder.

 Chelsea laat het ziekenhuis achter zich. Chelsea laat het ziekenhuis achter zich. | Foto: Thea de Wit


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -