Chelsea (4) en haar moeder over Ronald McDonald Huis: 'Het enige belang is dicht bij je zieke kind zijn'









Op 12 januari 2019 is daar de diagnose: een Wilms-tumor. Het is een type nierkanker dat alleen voorkomt bij kinderen. "Het bleek een hele agressieve vorm te zijn", vertelt moeder Thea de Wit. "Dan ga je het proces in. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Chelsea moest 36 chemobehandelingen ondergaan en veertien keer bestraald worden. Het is heel zwaar, en tegelijkertijd vond ik het verbazingwekkend om te zien wat zo'n kleintje allemaal aankan. Op momenten dat ik dacht aan opgeven, ging zij gewoon door."
Ze komen terecht bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, op de Uithof. In de dagen dat Chelsea voor behandeling in het ziekenhuis is, verblijven zij en haar moeder in het Ronald McDonald Huis, op vijf minuten lopen afstand. Dat is essentieel, zegt Thea. "Het is een plek waar je niet wil zijn, maar als je dit dan toch moet doormaken, dan het liefst hier."

Petitie overhandigd
Het is precies die boodschap die Agatha Kleis, manager van het Ronald McDonald Huis, vanochtend verkondigde in het Provinciehuis. 119.650 keer is de petitie 'Geef ouders een plek dicht bij hun zieke kind' ondertekend, en vanochtend werd deze overhandigd aan de Commissaris van de Koning. "Voor de ongeruste vader, die voor het slapen nog even een blik wil werpen op zijn zoontje op de IC. Voor de net bevallen moeder die afgekolfde melk wil brengen naar haar te vroeg geboren kindje", bepleitte Kleis vanochtend haar verhaal.
Over precies een week stemmen de Provinciale Staten over de nieuwe locatie van het Ronald McDonald Huis. Het huidige pand moet plaatsmaken voor een parkeergarage. Bij het onderzoek naar een nieuwe, geschikte locatie, bleef er eigenlijk nog maar één plek over. Die plek wordt 'E' genoemd, en ligt direct naast de ziekenhuizen, in een weiland.
Het probleem: deze plek is buiten de zogenoemde 'rode contour', en daar mag niet gebouwd worden. Het weiland heeft een belangrijke ecologische en cultuurhistorische waarde en daarom is het provinciebestuur, dat erover beslist, tegen. Bovendien ligt er een aanvraag om de nabijgelegen Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO-werelderfgoedlijst te krijgen. De vrees van partijen die tegen zijn, is dat er een jarenlange juridische strijd volgt en uiteindelijk een afwijzing door de rechter. "Dat leidt juist tot vertraging van de realisatie van het Ronald McDonald Huis."
Het is misschien makkelijk gezegd hoor, er komt vast meer bij kijken. Maar ik zie daar een leeg weiland en ik weet één ding: het enige dat echt van belang is als je een ziek kind hebt, is dicht bij je kind zijn."
Die discussie heeft Thea niet nauwgezet gevolgd, zegt ze. "Het is misschien makkelijk gezegd hoor, er komt vast meer bij kijken. Maar ik zie daar een leeg weiland en ik weet één ding: het enige dat echt van belang is als je een ziek kind hebt, is dicht bij je kind zijn. Het is al zwaar genoeg."
Kamervragen
De kwestie bereikt inmiddels ook de landelijke politiek: het CDA heeft Kamervragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister voor Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. De partij vindt dat een nieuw huis van 3800 vierkante meter "een wel heel beperkt stukje" van de Nieuwe Hollandse Waterlinie inneemt. "Waarom helpt de minister niet mee door de provincie Utrecht te laten weten dat ze bij UNESCO een kleine wijziging zal doorvoeren op de nominatie, die leidt tot de borging van een groter gebied en daarnaast ook nog eens zorgt dat ouders in de buurt van hun zieke kinderen kunnen verblijven?"
Chelsea en Thea hoeven - hopelijk - nooit meer in het Ronald McDonald Huis te verblijven. Ze gaan weer terug, naar hun eigen huis in Sneek. Nog één keer in de drie maanden moet Chelsea in Utrecht op controle, maar de intense ziekenhuisperiode zit erop. "Ze mag weer gewoon een 4-jarige zijn", glimlacht haar moeder.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

Burgemeesters grote steden tegen kabinet: open snel de terrassen
De vier grote steden doen opnieuw een dringend appèl op het kabinet om de buitenruimten,...

Tevredenheid over Fieldlab met Guido Weijers in Beatrix Theater
De organisatie achter de zogenoemde Fieldlab-testevenementen in het Beatrix Theater in Utrecht,...

HU-studenten in de bres voor Utrechtse horeca: 'Strijden tegen bezorgsites met hoge winstmarges'
Eten bestellen is in tijden van coronacrisis niet enkel een luie bedoening, maar ook gewoon een...

Utrechtse Geuzenwijk heeft een nieuw meesterwerk: een ode aan het Noorderbad
Het Utrechtse collectief De Strakke Hand heeft een nieuw werk gemaakt in de Geuzenwijk. Op de h...

UMC Utrecht blij met voorrang op Janssen-vaccin voor ziekenhuispersoneel
Het kabinet maakt versneld extra vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel. Het gaat om 35.000 ...

Kunstig beschilderde handen duiken op in Utrecht: 'Symbool van hoop en verbinding in coronatijd'
Op diverse plekken in Utrecht komen er de komende tijd handen uit de grond. Beschilderd met kle...

Studentenvakbond LSVb kiest Utrechtse Ama Boahene als nieuwe voorzitter
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft vandaag een nieuw bestuur gekozen. De Utrechtse Ama...

Coronapilot Squash Utrecht niet volgeboekt door leeftijdsgrens: "Heerlijk om weer wat te doen"
Squash Utrecht, Slot Zuylen en Kasteel Groeneveld openen vandaag de deuren. Bezoekers moeten na...

Linda opnieuw in de wachtkamer door vaccinatiechaos: 'Ik hoop dat ik snel aan de beurt ben'
Nu bekend is dat het coronavaccin van AstraZeneca niet meer aan mensen onder de 60 jaar gegeven...

Robin Pronk als opleider terug op het oude nest: 'Daar voel ik me goed bij'
Hij werkte al eens bij FC Utrecht. Tussen 2011 en 2019 was hij in verschillende functies actief...