Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Kappers klaar voor 'knipstorm', terrassen even open en Utrecht Canal Pride voor tweede jaar op rij afgelast

1/4
PROVINCIE UTRECHT - Elke namiddag vaste prik: corona vandaag. In dit blog vind je de Utrechtse ontwikkelingen rond de pandemie.


De regionale weekcijfers


In de provincie Utrecht steeg het aantal besmettingen afgelopen week van 2063 naar 2533. Daarbij moet wel worden vermeld dat het aantal afgenomen tests voor de tweede week op rij flink toenam in Nederland (+20%). Volgens het RIVM komt dit waarschijnlijk doordat er meer wordt getest in het basisonderwijs en door meer hooikoortsklachten.

Kijkend naar de provincie Utrecht kwamen er in Bunschoten afgelopen week de meeste besmettingen bij: 158. Ook in IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Lopik en Woerden waren er relatief veel nieuwe gevallen.
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/603e4c66a39a1]
Het percentage positieve gevallen daalde landelijk van 9,8 procent naar 8,9 procent. In de provincie Utrecht is het percentage positieve tests 7 procent. Dat is inclusief de resultaten van de grote testpilot in Bunschoten.
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/603e575dcb42e]

Utrecht Canal Pride afgelast


Voor het tweede jaar op rij is de Utrecht Canal Pride afgelast. Volgens de organisatie komt het evenement simpelweg te vroeg. "We zijn nog niet van het coronavirus af en daardoor is het niet mogelijk om zonder beperkingen een stadsbreed-evenement te organiseren waar iedereen welkom is", laat de organisatie in een persbericht weten.

Helemaal stil zal het eerste weekend van juni niet zijn. De organisatie wil hoe dan ook van zich laten horen. "De zichtbaarheid voor de LHBTI+ gemeenschap staat daarbij centraal, net als bij de parade over de Oudegracht."

Alle pijlen zijn er bovendien op gericht om in 2022 een extra groot feest organiseren.


RIVM somber


Hoewel de daling van het percentage positieve tests gunstig lijkt, de sterfte afneemt en het aantal besmettingen in de verpleeghuizen daalt, noemt het RIVM de vooruitzichten "nog niet goed". Het instituut wijst daarbij op het reproductiegetal, dat de verspreidingssnelheid aangeeft. Dit nam toe naar 1,14. De berekende waarde is van 12 februari.


Landelijk zijn afgelopen week 31.984 positieve tests gemeld, tegen 29.977 een week eerder. Dat is een toename van bijna 7 procent. Het is wel een afname vergeleken met de week ervoor toen er bijna 19 procent meer coronagevallen werden geregistreerd. De sterfte nam landelijk af van 418 naar 309. Het aantal opnames op de verpleegafdelingen en IC bleef vrijwel gelijk.
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/603e5b440d2af]

RTV Utrecht-podcast over een jaar corona


Vandaag kwam aflevering 1 uit van onze podcastserie over een jaar corona in de provincie Utrecht. Het eerste deel heet 'Een man uit Houten' en gaat over de eerste besmetting in onze regio. Annet Schut blikt terug met betrokkenen.
[Soundcloud:https://soundcloud.com/rtvutrecht/een-man-uit-houten/]

Terrassen weer open (voor even)


Op diverse plekken in Nederland hebben horecaondernemers dinsdag hun terras enige tijd geopend. Op een aantal locaties zijn mensen er ook voorzien van een hapje en een drankje.

De actie was opgezet door ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland, maar werd korte tijd daarna beëindigd nadat waarschuwingen werden uitgedeeld door politie en handhavers.

Ook in Rhenen bouwden ondernemers hun terras vandaag op. Het terras was alleen om naar te kijken. Erwin Storms, eigenaar van restaurant De Koning van Denemarken: "Het liefst hadden we het wel gedaan, maar in samenspraak met de gemeente hebben we besloten het toch niet te doen. Ze zeiden: de terrassen mag je wel neerzetten, maar ga niet het randje opzoeken."

Restaurant De Koning van Denemarken 'opent' terrasKnippen, scheren, masseren: het mag morgen weer


Kappers, schoonheidssalons, masseurs, nagelstudio's en rijscholen zijn druk met de planning, want morgen mogen ze na bijna drie maanden weer open. Wij spraken Manouk Kersten van kapsalon SIM SON in Utrecht. "Wij zitten in maart eigenlijk al helemaal vol.'

'We hebben er zin in''Meer steun nodig voor ondernemers'


In een brief aan het kabinet vragen de provincie Utrecht en vijftien gemeenten om meer steun voor ondernemers. De briefschrijvers zien dat niet-essentiële winkels en horeca in de provincie het moeilijk hebben. De steunmaatregelen zijn niet voldoende en ondernemingen staan op omvallen. "Daarnaast zou het dramatisch zijn wanneer veel bedrijven, met zicht op het einde van de coronacrisis, toch niet weten te overleven."


Proef met theatershow mislukt of geslaagd?


Zo erg is het niet dat een op de vijf bezoekers van de proefvoorstelling van Guido Weijers in het Utrechtse Beatrix Theater zich na afloop niet op corona heeft laten testen. Dat zegt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie.

"Als mensen zeggen dat de proef mislukt is, hebben ze het onderzoek niet begrepen. De test ging er niet om te zien of mensen besmet zouden worden, het ging erom hoe mensen zich gedragen, of ze zich aan de voorschriften houden. Als ze tijdens de pauze vergeten afstand te houden, heb je nuttige informatie. Als ze dat niet vergeten ook. De proef kan niet mislukt zijn."

Cabaretier Guido Weijers uitte vandaag op sociale media zijn frustratie over opmerkingen minister Hugo de Jonge dat de proef niet helemaal geslaagd is omdat niet iedereen zich heeft laten testen na afloop. Weijers, die vandaag ook een terrasje pikte in Breda, stelt dat van de overige 20 procent niemand zich met corona bij de GGD heeft gemeld.Stagiairs gaan prikken


De vaccinatiestraat in Houten krijgt binnenkort hulp van mbo'ers uit Utrecht en Amersfoort. Studenten Verpleegkunde en Doktersassistente worden opgeleid om de GGD Regio Utrecht vanaf volgende week woensdag te assisteren bij het inenten tegen corona.

"Het mes snijdt aan twee kanten", zegt de GGD. "Wij kunnen hulp gebruiken bij het vaccineren. Aan de andere kant kunnen wij studenten een mooie stage-ervaring bieden." In januari werd de jaarlijkse 'prikles' van ROC Midden Nederland vervroegd om ook in de vaccinatiestraten hulp te kunnen bieden. De opleidingen zijn trots dat er een beroep op ze wordt gedaan.

Prikles in januari


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -