Wijk bij Duurstede wil geen windenergie en stapt uit gezamenlijk overleg

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
WIJK BIJ DUURSTEDE - Wijk bij Duurstede stapt uit de samenwerking met buurgemeenten om locaties voor nieuwe windmolens te zoeken. Mogelijke turbines zijn in de gemeente daarmee voorlopig van tafel, maar daarmee vergroot wethouder Hans Marchal de druk op buurgemeentes.
De afgelopen weken zijn er digitale bijeenkomsten geweest met bewoners om nieuwe locaties aan te wijzen, maar die participatie is volgens Marchal mislukt: de weerstand was te groot. "Het moet allemaal in een veel te korte tijd", aldus de wethouder. "Zoals het proces tot nu toe is gelopen, dan is er zoveel gedoe, dan kan ik niet zeggen dat er in mijn gemeente draagvlak is."
Momenteel zijn in alle gemeenten overleggen bezig om nieuwe locaties voor windmolens en zonnepanelen te zoeken. Begin juli moeten die plannen al concreet uitgewerkt zijn. "We moeten in een veel te korte tijd tot het aanwijzen van zoeklocaties komen. Je ziet nu dat dat zoveel onrust met zich meeneemt dat we terug naar de tekentafel moeten."

Samenwerking met de buren

Wijk bij Duurstede trekt in de zoektocht naar nieuwe energie samen op met Houten, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug. Vanmiddag is er overleg over het standpunt van Marchal met wethouders in de buurgemeenten, want als hij eruit stapt wordt het dilemma verplaatst naar de omringende gemeentes.
We moeten in een veel te korte tijd tot het aanwijzen van zoeklocaties komen.
Wethouder Hans Marchal, Wijk bij Duurstede
Toch benadrukt Marchal dat Wijk bij Duurstede al heel voortvarend is geweest in de energie-overleggen met bijvoorbeeld zonneweides. Dat wil hij ook als argument inbrengen tegen zijn collega's. "We hebben al voor 60 hectare vergund. Daarmee denk ik dat wij voor de komende jaren genoeg hebben gedaan."

Nieuwe poging

Overigens is met de nee van Marchal een windmolen in de gemeente Wijk bij Duurstede nog niet uitgesloten. Hij wil eerst de vraag voorleggen aan bewoners of er wel windmolens moeten komen in zijn gemeente, en dan pas verder praten over mogelijk locaties. "En dan gaan we een zorgvuldiger traject bewandelen om te kijken of er wel of niet windmolens moeten komen."
Het is nog maar de vraag of Marchal in die discussie aan het langste eind trekt. De provincie Utrecht heeft bij monde van gedeputeerde Huib van Essen al meerdere keren aangegeven dat de vraag óf er nieuwe windmolens moeten komen een gepasseerd station is. De provincie is bevoegd om zo'n bezwaar van Wijk bij Duurstede te overrulen.