Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Niet nek omdraaien maar vangen: dierenorganisaties in de bres voor overlast gevende hanen Zuilen

1/4
UTRECHT - Dierenorganisaties springen in de bres voor de loslopende kippen en hanen in de Utrechtse wijk Zuilen. Ze willen een gesprek met de gemeente over een diervriendelijke oplossing voor de overlast waar een groep bewoners van de wijk over klaagt. Hun voorstel: vang de hanen en hennen en breng ze naar een opvang.

Volgens Comité Dierennoodhulp, Animal Health, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft en Diervriendelijk Nederland is het vangen van de dieren de beste oplossing voor alle partijen. In een brief aan verantwoordelijk wethouder Van Hooijdonk zeggen ze snel met haar om tafel te willen. Als de kosten van een vangactie een probleem zijn voor de gemeente, dan willen de dierenbelangenorganisaties daar zelfs een inzamelingsactie organiseren. "Niet alleen voor de dieren, maar ook voor veel bewoners die om de dieren geven zal het belangrijk zijn dat de dieren allemaal echt goed terecht komen", schrijven ze.

 Loslopende kippen en hanen veroorzaken overlast in de wijk, ze komen uit het Julianapark Loslopende kippen en hanen veroorzaken overlast in de wijk, ze komen uit het Julianapark | Foto: RTV Utrecht


Gedoe in de wijk


In Zuilen lopen dagelijks honderden hanen en kippen door de wijk. Bewoners worden vroeg wakker door gekraai en klagen over stront in de straat. De dieren komen uit het Julianapark. Daar worden veel hanen gedumpt waardoor de populatie nu veel te groot is geworden. Ze vechten elkaar de tent uit en kippetjes worden aangevallen, verwond en verkracht.

Lees ook: Stress en slapeloosheid door kraaiende vechthanen in Zuilen: 'Ik denk zelfs aan verhuizen'

De kwestie zorgt voor verdeeldheid in de wijk. Een groep bewoners is een petitie gestart om een einde te laten maken aan de overlast van de hanen en kippen. Maar andere bewoners vinden de dieren juist gezellig en sfeervol. Ze benadrukken dat de hanen en hennen sinds jaar en dag bij het park horen en zijn daarom een tegenpetitie begonnen, voor het behoud van de dieren.

Stress en slapeloosheid door kraaiende vechthanen in Zuilen


Die onrust in de wijk bevestigt ook PvdA-raadslid Hester Assen. Zij woont zelf in Zuilen. "Dit speelt in de wijk echt enorm", vertelde ze vanmorgen op Radio M Utrecht. Ze baalt dat er niet eerder gezocht is naar een oplossing. "Want dan had het al lang opgelost kunnen zijn."

PvdA-raadslid Hester Assen over de hanen en hennen in Zuilen


Ook de gemeente Utrecht erkent dat er wat moet gebeuren met de hanen en hennen in Zuilen. Volgens de gemeente is de populatie de afgelopen maanden enorm toegenomen en komt dat vooral doordat er veel hanen gedumpt zijn. "Daardoor is een scheve verhouding ontstaan tussen de hanen en hennen." Naast hanengevechten en belaagde hennen, heeft het ook tot gevolg dat de dieren de wijk in trekken, op zoek naar eten.

De gemeente is bezig met een plan van aanpak en verwacht dat binnenkort aan de raad te presenteren. Eind maart moet dat plan er zijn. "Belangrijk is dat er een structurele oplossing komt, met het oog op het welzijn van de dieren", zegt een woordvoerder. Tot die tijd wordt ook een beroep op bewoners gedaan. "Zij kunnen een goede bijdrage leveren door te stoppen met voeren om overlast van hanen, hennen en ratten in en om het park te voorkomen."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -