Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Kunst in de voortuin als steuntje voor kunstenaars in coronatijd

1/3
UTRECHT - Een drie meter grote pop gemaakt van papier uit boeken is nu te beschouwen op de Vechtdijk in Utrecht. Dit is een van de zes beelden die binnenkort door stichting EXtuin in de voortuinen van kunstliefhebbers zal verschijnen. Exposeren in coronatijd is lastig en zo worden met name jonge kunstenaars geholpen.

 Het beeld van Ernest Bessems. Het beeld van Ernest Bessems. | Foto: RTV Utrecht / Milo Hornstra


Zware tijd voor opkomende kunstenaars


Stichting EXtuin merkte dat kunstenaars die net de academie hebben afgerond het extra lastig hebben in de coronatijd. "Zij hebben nog niet hun netwerk opgebouwd binnen galeries of curatoren en het is een bekend gegeven dat ze na hun academie een beetje zoekende zijn", zegt initiatiefnemer Daan Braamer. Om opkomende kunstenaars hierbij te helpen is EXtuin opgericht.

Opkomend kunstenaar en maker van het beeld Ernest Bessems is erg blij dat zijn kunstwerk te zien is op de Vechtdijk. "Ik vind het vervelend dat ik in deze tijd niet kan exposeren, maar dat kan hiermee gelukkig wel", zegt Ernest. "Er waren meerdere opties, maar deze tuin paste het beste bij het beeld."

Kunst in de voortuin om kunstenaars te steunen in moeilijke coronatijdDe perfecte locatie


Caro Buiskol, de eigenaar van de tuin, is het daar helemaal mee eens. "Ik was blij verrast met de structuur en de kleuren die erop zitten. Ik vind het heel mooi samen gaan met de tuin", zegt ze.

Aan toeschouwers op de Vechtdijk zal geen gebrek zijn. "Het is hier af en toe net de Kalverstraat", zegt Caro gekscherend. Het is geen toeval dat het beeld op een drukke plek staat. Initiatiefnemer Daan Braamer verklaart: "De vereiste was dat het beeld in een tuin staat waar veel mensen voorbij komen."

De plaatsing van het eerste beeld van EXtuin is dus een succes. Of Caro een tweede beeld in haar voortuin wilt hebben weet ze nog niet. "Daar ben ik nog niet mee bezig geweest. Nu is dit er", zegt ze lachend. In totaal zullen er zo'n twintig kunstwerken worden geplaatst verspreid over de hele stad.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -