De paddentrek komt weer op gang en daarom is de hulp van vrijwilligers hard nodig

© Pixabay
SOEST - Het gaat niet goed met de pad in Nederland. In de afgelopen 10 jaar is het aantal padden drastisch teruggelopen. Landelijk is het aantal sinds 2008 zelf gehalveerd. Een duidelijke oorzaak is er niet, daarvoor is meer onderzoek nodig.
"Veel dieren worden overreden, dus verkeer is wel een factor. Andere dingen die ook kunnen meespelen zijn de weersomstandigheden, het klimaat. We hebben een aantal jaren gehad met nogal koude nachten en droge voorjaren. Dat heeft enorme impact op een dier dat vocht nodig heeft", vertelt regiocoördinator Wim de Wild van stichting RAVON, de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen.
Padden zijn dieren die voornamelijk op het land leven, legt De Wild uit. "Maar in het vroege voorjaar trekken ze naar het water en daar vindt de voortplanting plaats. Dan krijg je de kikkervisjes en die gaan begin van de zomer het land op. Dat is dan de hele waterfase van het diertje, de rest zijn ze op het land."

Vrijwilligers

Om het doodrijden van padden tegen te gaan, zijn er verschillende werkgroepen in de provincie Utrecht die de padden helpen met oversteken. De Wild: "Zelf ben ik actief in Zeist: daar worden padden in emmers gedaan en overgezet aan de overkant van de weg. Er zijn ook plaatsen met rasters: daar worden emmers ingegraven en die worden dan geleegd. Maar dat kan bij ons niet omdat we teveel uitritten hebben, dus dat schiet niet op."
Er zijn een hoop vrijwilligers die helpen bij die klus, maar meer aanmeldingen zijn altijd welkom. "Mensen zijn enthousiast en hebben er hart voor. Vrijwilligers zijn belangrijk en altijd nodig, maar gelukkig weten ze ons te vinden", aldus De Wild. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de website padden.nu.
Eerder ging presentator Eddy Zoeÿ naar Schothorst op zoek naar padden en kikkers: