Studentes maken ondergoed van bananenplant: 'Na het dragen zo de composthoop op'

Een prototype van het bananenondergoed.
Een prototype van het bananenondergoed. © MUSA Intimates
UTRECHT - Als het aan de makers van 'Undies van bananen' ligt, lopen vrouwen over een aantal jaren in ondergoed dat gemaakt is van de bananenplant. Én ze willen met hun duurzame ondergoed een statement maken naar de fashionindustrie.
Zeven Utrechtse studentes wonnen deze week een prijs voor de boodschap achter hun product, dat wordt geproduceerd uit de stam van een bananenplant. De dames misten duurzame opties in lingerie en zochten naar manieren om die te produceren. Na wat onderzoek kwamen ze uit bij de bananenplant. Nadat een bananenplant haar vruchten heeft verloren, gebeurt er verder niets meer mee. Maar uit de stam van die plant kun je vezels halen waarmee je textiel kunt maken. Die stof wordt gemengd, bij de lingerie bijvoorbeeld met organisch katoen. Het kan dan verwerkt worden tot een zacht, zijdeachtig stuk textiel.
De eerste prototypes zijn intussen binnen. "Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten, maar het zit lekker!", vertelt Esther van de Glind, één van de eigenaressen van MUSA Intimates. Volgens Van de Glind is het ondergoed ideaal voor de intieme zones van vrouwen en heeft het een sexy design. Het is waterafstotend en koelend en de stof voelt aan als zijde.

Circulair ondergoed

Een belangrijk punt van dit ondergoed is de duurzaamheid, vertelt Van de Glind. Het stukje lingerie is een circulair product geworden. "De stam van de bananenplant is een afvalproduct dat niet meer wordt gebruikt en nu dus wel. We wilden het ook biologisch afbreekbaar maken. Als je het niet meer wilt dragen dan kan het ondergoed op de composthoop worden gegooid waar het volledig verdwijnt. Het cirkeltje is dus rond. Daarmee willen we ook impact maken op de fashionindustrie: het kan wel duurzaam."
Voorlopig is het ondergoed gericht op mensen die zich identificeren als vrouw maar als alles goed loopt komen er in de toekomst ook andere variaties. Voor het zover is, moet er nog veel onderzoek worden gedaan. Want hoeveel stammen er nodig zijn om één onderbroek te maken, dat is nog onduidelijk. En doordat de dames een van de weinigen zijn die textiel onttrekken uit de bananenplant is de productie prijzig. "Maar als je met zijn allen meer zou investeren in bananentextiel, dan zou het in de 'long run' goedkoper kunnen zijn", aldus Van de Glind.
Is er markt voor, mits betaalbaar? Ja, dat denkt ze wel. "Het is nieuw en bestaat nog niet. De interesse bij de klant ligt er dus wel. Ik denk dat het zeker goed verkocht zou worden."