Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Utrecht gaat soepel om met kleine fouten bij briefstemmen

UTRECHT - Utrecht zal niet elke stem ongeldig verklaren die kleine fouten betreft en per brief wordt uitgebracht. Dat zei burgemeester Sharon Dijksma donderdagavond tijdens het wekelijks vragenuur. De burgemeester zei dat dit de instructies van de minster zijn. Ze reageert met haar uitspraak op vragen van D66-raadslid Hind Dekker.

Die stelde de vragen naar aanleiding van een artikel in het blad Binnenlands Bestuur. Daarin werd duidelijk dat een proef met briefstemmen niet succesvol verliep. De helft van de stemmen bleek ongeldig. Dijksma gaf aan dat het slechts een beperkte proef was, met twaalf senioren. Ze benadrukte ook dat het ministerie van Binnenlandse Zaken niet bij de proef betrokken was.


Kleiner risico voor ouderen door briefstemmen


Bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart, krijgen mensen van boven de 70 jaar oud de mogelijkheid om hun stem per post uit te brengen. Dit is gedaan in verband met de gevaren van het coronavirus. Juist ouderen lopen een risico. Door ze vanuit huis te laten stemmen wordt het risico verkleind.

De burgemeester meldt dat ze soepel zal omgaan met fouten die de senioren maken. "Bijvoorbeeld, een brief die in een verkeerde envelop wordt gestopt. Dat kan geen reden zijn om een briefstem ongeldig te verklaren." Daarover zal de burgemeester nog overleg hebben met het ministerie. Ze belooft ook dat de communicatie voor deze groep stemmers wordt ge´ntensiveerd.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -