Tbc vastgesteld bij gast nachtopvang Utrecht

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
UTRECHT - Bij een bezoeker van de Sleep Inn in Utrecht is longtuberculose vastgesteld. Dat bevestigt De Tussenvoorziening waar de nachtopvang onder valt. Andere bezoekers van de Sleep Inn zijn op de hoogte gebracht door middel van een brief van de GGD regio Utrecht.
Vorige week werd het tbc-geval vastgesteld. De patiënt is opgenomen in het ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed, is te lezen in de brief. Er zijn op dit moment geen andere gasten van de Sleep Inn die klachten hebben, laat een woordvoerder van De Tussenvoorziening weten.
De GGD doet contactonderzoek om te kijken of er mogelijk toch meer mensen besmet zijn met tuberculose. Daarbij wordt eerst gekeken met welke mensen de patiënt veel contact heeft gehad. Voor bezoekers en medewerkers van de Sleep Inn betekent het wie met de patiënt op een kamer heeft geslapen, wordt onderzocht.

Kleine kans op besmetting

Hoeveel mensen in het contactonderzoek worden meegenomen, zegt de GGD niet. Wel is volgens de gezondheidsdienst contact met alle betrokkenen. De kans dat er meer personen besmet zijn geraakt is klein, maar als er toch meer infecties blijken te zijn, wordt het onderzoek uitgebreid.
De mensen die met de patiënt in contact zijn geweest worden de komende tijd goed in de gaten gehouden, zegt de GGD. Bij klachten worden ze onderzocht op tbc. Nauwe contacten die geen symptomen hebben, krijgen via de GGD een uitnodiging om zich begin april te laten onderzoeken. Dat heeft te maken met de incubatietijd van tuberculose. Het onderzoek wordt gedaan door een röntgenfoto van de longen te maken en een huidtest te doen.
Ieder jaar worden er in Nederland zo'n 800 mensen besmet met tuberculose, blijkt uit cijfers van het RIVM.