Gemeenten roepen op tot coronaproof stemmen, storing bij de GGD en wandelen populair door corona

PROVINCIE UTRECHT - De coronacrisis houdt ons nog altijd flink bezig: het aantal nieuwe coronabesmettingen was vandaag het hoogste in drie weken. Ook in onze provincie steeg het aantal besmettingen. In dit overzicht lees je het belangrijkste coronanieuws van donderdag 18 februari, met onder andere een storing bij de GGD, meer uitvaartondernemers en een speciale 'vaccingezant' moet zorgen voor een snellere vaccinering.

Gemeenten roepen op om veilig te stemmen in coronatijd

Verschillende Utrechtse gemeenten roepen hun inwoners op om corona-proof te gaan stemmen. Zo vraagt de gemeente Oudewater om iemand anders te machtigen om voor je te stemmen als je coronaklachten hebt. De gemeente Woerden brengt onder de aandacht dat 70-plussers ook per brief kunnen stemmen.
In veel gemeenten worden deze dagen de stempassen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart uitgedeeld.

80-plussers konden tijdelijk geen vaccinatie-afspraak maken

Er was vandaag een storing bij de GGD. Daardoor konden 80-plussers die een oproep hadden gekregen om een afspraak te maken voor een coronavaccinatie, niet geholpen worden. De storing duurde ongeveer een uur. Het is niet duidelijk waarom de telefoonlijnen niet werkten.

Veel meer uitvaartondernemingen in de provincie

Het aantal uitvaartondernemingen is flink gestegen de afgelopen jaren, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Landelijk steeg het aantal uitvaartondernemingen met 30 procent en in onze provincie was er zelfs een stijging van 35 procent. In de stad Utrecht kwamen er vijf uitvaartondernemingen bij en in Amersfoort acht.
Aantal uitvaartondernemers groeit
Hendrik-Jan van Oostrum is uitvaartondernemer in IJsselstein. Hij heeft wel een verklaring voor de toename. "Ik denk dat veel mensen die hiermee beginnen een uitvaart meemaken en daardoor geraakt worden. Of juist andersom, dat ze denken: dat kan beter. Vaak zie je dat het mensen op leeftijd zijn en denken: ik heb te vaak achter een laptop gezeten, het is tijd voor een carrière-switch."
Ook is er door de coronacrisis meer werk in de uitvaartbranche, omdat er simpelweg meer mensen overlijden dan normaal gesproken. Door de vergrijzing blijft er genoeg werk, er zijn nu zo'n 155.000 uitvaarten per jaar, maar dat zal waarschijnlijk stijgen tot 220.000 in 2040.

'Vaccingezant' gaat De Jonge helpen met vaccinatiemissie

Hugo de Jonge krijgt hulp bij de vaccinatiestrategie. Hans Schikan, die veel ervaring heeft in de biofarmaceutische sector, moet inventariseren welke productiecapaciteit er in Nederland is hoe de productie van coronavaccins versneld kan worden. Zijn officiële titel wordt Special Envoy Vaccins.
Demissionair minister De Jonge kijkt uit naar de samenwerking, schrijft hij op Twitter.

329 nieuwe coronabesmettingen in de provincie

De afgelopen dag zijn er 329 nieuwe coronabesmettingen gemeld in onze regio. Gisteren waren dat er 231 en de dag daarvoor 177. Er overleden in onze provincie de afgelopen 24 uur elf mensen door het coronavirus, zeven mensen werden opgenomen in een ziekenhuis in Utrecht. In onderstaande grafiek zijn het aantal nieuwe besmettingen in de provincie te bekijken.
Het stijgende aantal besmettingen is in lijn met het landelijke beeld. Er zijn namelijk sinds 28 januari niet zó veel nieuwe coronabesmettingen gemeld als vandaag: 4618. Het is ook ruim boven het gemiddelde, afgelopen week kwamen dagelijks zo'n 3600 nieuwe besmettingen binnen bij het RIVM.
In Bunschoten is het aantal besmettingen nog altijd hoog, maar de cijfers geven een vertekend beeld omdat daar een grootschalige testpilot plaatsvindt. Op initiatief van de regering worden in Bunschoten alle inwoners getest, ook mensen zonder klachten, om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus. Daarnaast wil de GGD weten of het testen van duizenden mensen de besmettingscijfers laat dalen, relatief gezien.

Wandelen populair door corona, provincie realiseert nieuw wandelnetwerk

Het is inmens populair geworden door de coronacrisis: wandelen. En voor al die wandelfans is er goed nieuws, want de provincie gaat een provinciedekkend wandelnetwerk realiseren. Als het af is, in 2023, kan je door de hele provincie wandelroutes volgen.
Anky van Dijk van Stichting Wandelnet vertelt aan een wandelaar wat het nieuwe wandelnetwerk precies inhoudt.
Anky van Dijk van Stichting Wandelnet vertelt aan een wandelaar wat het nieuwe wandelnetwerk precies inhoudt. © RTV Utrecht / Robert-Jan Booij
Het aantal mensen dat wandelen als nieuwe hobby heeft ontdekt wordt steeds groter, merkt ook directeur van Stichting Wandelnet Anky van Dijk, die ook meewerkt aan het nieuwe netwerk. "Ruim 11 miljoen Nederlanders wandelen regelmatig voor hun plezier en afgelopen jaar, met corona, zijn daar nog veel mensen bijgekomen", zegt ze.
"Dat zie je ook aan verkoop van wandelgidsen en routes. Zowel meerdaagse routes als kleine stukjes wandelen in de omgeving is populairder geworden." De routes die er nu al zijn, moeten straks samen met nieuwe stukjes het grote wandelnetwerk vormen.

VO-raad: 'Iedere leerling minstens één keer per week naar school'

De schoolsluiting voor middelbare scholieren heeft lang genoeg geduurd, vindt de VO-raad. Vanaf 1 maart moet elke leerling minstens één keer per week naar school kunnen. Het afstandsonderwijs leidt volgens de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs tot meer onderwijsvertraging en sociaal-emotionele problemen bij leerlingen.
De raad komt hiermee naar buiten omdat er weer een OMT-advies aan zit te komen over het heropenen van de middelbare scholen. De voorzitter van de VO-raad, Paul Rosenmöller, is duidelijk: "Het kabinet kijkt nu steeds naar wat er nog kan op school. Wij vinden dat er een andere vraag gesteld moet worden: wat is er nodig om de scholen te openen?"