Comedyfestival op laatste moment helemaal online: 'Waar ik naar uitkijk? Het festival van volgend jaar!'

Test-show zondag vanuit een net gebouwde studio in Utrecht.
Test-show zondag vanuit een net gebouwde studio in Utrecht. © UICF
UTRECHT - Als de mensen niet naar een festival kunnen komen, dan komt het festival wel naar de mensen. Dat dachten ze bij het Utrecht International Comedy Festival (UICF). Anderhalve maand geleden besloot de organisatie het festival helemaal online te houden. Vanavond wordt de eerste show live gestreamd vanuit de Spiegelbar van het oude Tivoli. Programmeur Edo Berger heeft er een drukke tijd op zitten, maar kan nog lachen. "Waar ik naar uitkijk? Het festival van volgend jaar!"
Het UICF was een jaar geleden het laatste festival dat nog door kon gaan in TivoliVredenburg. Een week voor de eerste lockdown kwamen er verdeeld over twee dagen zo'n drieduizend comedyfans naar Utrecht om te kijken naar tientallen shows. Ook dit jaar stond dat weer gepland, maar anderhalve maand geleden werd het feestje afgeblazen.
Jeroen Pater is creatief leider van het festival en licht de beslissing om online te gaan toe. "Het ging hem gewoon niet worden. Maar alles afgelasten, vonden we ook geen keus. En dus besloten we om de hele zaak dan maar om te gooien en online te gaan doen." In de Spiegelbar van de oude Tivoli aan de Oudegracht stampten hij en zijn team daarna in enkele weken een studio uit de grond.
Comedians zijn heel erg gewend te spelen voor een zaal vol mensen die om ze lachen. Nu zijn dat een paar technici. Dat doet wel wat met hun timing.
Jeroen Pater, creatief leider
Vanuit die studio werd afgelopen zondag de eerste test-show uitgezonden op internet. En dat was even wennen voor de optredende artiesten, zag Pater. "Comedians zijn heel erg gewend te spelen voor een zaal vol mensen die om ze lachen. Nu zijn dat een paar technici. Dat doet wel wat met hun timing. Daarom hebben we een paar schermen op de eerste rij waarop mensen uit het publiek te zien zijn. Dat werkt heel grappig."
Trista Mrema was een van de acts die zondag optrad tijdens de Valentijns-show in de studio in Utrecht. De Amerikaanse comedian was vooraf nerveus: "In het begin dacht ik wel even van: oh shit, gaat dit wel werken? Ik doe vooral interactie met het publiek. Maar omdat er toch een paar mensen in de zaal zijn, voelde het net als het echte ding. Ik moet ook wel zeggen: we hebben zo lang niks gehad, dat alles op dit moment aanvoelt als een stukje zonneschijn, haha."

Buitenlandse acts

Maar er zitten ook voordelen aan een online festival. Zo zijn buitenlandse comedians opeens een stuk makkelijker te krijgen. Dat merkte ook Edo Berger, de programmeur van het festival. "We maken daar gebruik van met een show met allemaal Ierse comedians rond St. Patrick's Day. Ook doen er een keer wat Schotten mee, en hebben we iemand die vanuit Los Angeles inbelt voor een show over hoe je het als comedian moet maken in Hollywood."
En omdat het festival zich helemaal op het internet afspeelt, kan het ook langer duren. Er is een maand lang elk weekend een show, legt Berger uit. "Het voordeel van alles online doen, is dat we het dan net zo goed kunnen spreiden. En dus zijn er elk weekend shows als mensen toch niets te doen hebben."

Politiek

Berger kijkt als programmeur terug op een hectische tijd, maar heeft er vertrouwen in. En waar kijkt hij zelf eigenlijk naar uit? Berger moet lachen: "Het festival volgend jaar! Maar serieus, Teun van den Elzen is een comedian die politicologie heeft gestudeerd. Hij brengt slimme punten over de politiek op een grappige manier. Zijn show rond de verkiezingen wordt érg leuk, denk ik."