Nog één keer het ijs op, Utrecht viert de winter

PROVINCIE UTRECHT - Op voorlopig de laatste dag dat het kan zijn overal in de provincie schaatsers actief. Toch lijkt het wat minder druk dan gisteren. Nog één keer dan, voor de dooi inzet: het winterweer in beeld. We vullen dit artikel de hele dag aan met bijzondere foto's en video's.
Op de Botshol bij Abcoude is, anders dan de afgelopen dagen, nog geen sprake van grote drukte. Het lijkt erop dat iedereen zich houdt aan de oproep om alleen met de fiets te komen.
Schaatsen op de Botshol, minder druk dan gisteren.
Schaatsen op de Botshol, minder druk dan gisteren. © PetersHotnews.nl
Bij pannenkoekenboerderij De Wildenburg in Baarn kiekte pers- en natuurfotograaf Caspar Huurdeman een aantal reeën. Hij vermoedt dat die uit het bos achter Kasteel Groeneveld zijn verdreven door de schaatsdrukte daar. "Morgen is er weer wat meer rust voor het wild", schrijft hij.
Reeën op een bijzondere plek in Baarn, en een witte reiger die onverwacht het beeld in vloog.
Reeën op een bijzondere plek in Baarn, en een witte reiger die onverwacht het beeld in vloog. © Caspar Huurdeman
Schaatsbond KNSB waarschuwt vandaag al dat het ijs op sommige plekken erg dun kan zijn, zeker op open water, zoals meren en kanalen. Rond het middaguur werden schaatsers op de Loosdrechtse Plassen opgeroepen om de ijsvloer te verlaten.
Utrechter Bas Teunissen zag vanmorgen dat het op de singels in zijn stad nog goed toeven was.
Schaatsen op de singels van Utrecht.
Schaatsen op de singels van Utrecht. © Bas Teunissen
En bijzonder dit jaar: Utrecht is weer volledig 'omsingeld'. Helaas is het ijs niet overal even betrouwbaar. Op sommige plaatsen kabbelt het water zelfs nog gewoon, dus een rondje om de Dom zit er echt niet in. Maar dat weerhield Bas er niet van om op de fiets de leukste schaatsplekken af te gaan.
Het was heel even een prachtig winterfeest en dat moest gevierd worden, zeker in een tijd waarin we veel vrolijkheid moeten missen. Lara van den Bosch stuurde ons een filmpje van dansende mensen op de singel.
Dansen op de singel
Ook binnen de singels was er nog genoeg te beleven. Familie De Moor bond de ijzers onder en maakte een tochtje over de pittoreske Nieuwegracht.
Tochtje over de Nieuwegracht in Utrecht.
Tochtje over de Nieuwegracht in Utrecht. © Sabine de Moor
Femke de Moor scheert over de gracht.
Femke de Moor scheert over de gracht. © Dick de Moor
Zo is Utrecht op zijn mooist.
Zo is Utrecht op zijn mooist. © Dick de Moor
De echte Utrechtse schaatsliefhebber vindt overal wel een geschikt baantje, desnoods op straat.
Schaatsen op straat.
Schaatsen op straat. © Sabine de Moor
Klaas Haitsma ging met andere leden van fotokring Flits het Henschotermeer op. De natuurijsbaan op de zwemplas bij Woudenberg hanteert een online reserveringssysteem, waardoor de drukte beperkt blijft.
'Voor het eerst op de schaats.'
'Voor het eerst op de schaats.' © Klaas Haitsma
Ook burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug genoot nog één keer met volle teugen.