Gilde zet Woerden in de etalage in tijden van coronawandelingen

Woerden vanuit de lucht
Woerden vanuit de lucht © RTV Utrecht
WOERDEN - Wandelen lijkt nog nooit zo populair te zijn geweest als in deze coronatijd. Apps als Ommetje schieten als paddenstoelen uit de grond en hele vriendengroepen en werkvloeren doen hun best om zo veel mogelijk stappen te zetten.
Maar apps zijn natuurlijk niet de enige bron van mooie wandelroutes. Gildes in veel plekken in de provincie Utrecht bieden al veel langer mooie en leerzame wandelingen aan.
Historische centra als Utrecht en Amersfoort zijn populair, maar Woerden doet daar zeker niet voor onder. Zo zijn in de historische stad de contouren zichtbaar van Castellum Laurium. In 49 na christus hebben de Romeinen hier een legerplaats opgezet. Het begin van Woerden. De geschiedenis van Woerden is grotendeels bepaald door de strategische ligging van deze stad langs de Rijn.
Het zijn verhalen die verteld worden in een wandeling van zo'n ander half uur, door de binnenstad maar ook daarbuiten. Wandelaars leren dat in 1160 het eerste middeleeuwse kasteel met een strategische ligging langs de Rijn werd gebouwd. Dat kasteel moest de nederzetting beschermen tegen vijanden. Woerden lag langs de Rijn en was het grensgebied tussen Holland en Utrecht (het Sticht). Er werd steeds maar touw getrokken tussen de bisschoppen van Utrecht en de graven van Holland over wie het hier voor het zeggen had.
Een historisch begraafplaats aan de Brauwstraat
Een historisch begraafplaats aan de Brauwstraat © RTV Utrecht
Wilt u liever met een stadsgids wandelen die op verschillende plekken de historie doet herleven, ga dan naar de website van Stadsgilde Woerden.
Gids Norbert Teunissen van Stadsgilde Woerden verteld een verhaal over het oude stadhuis
Gids Norbert Teunissen van Stadsgilde Woerden verteld een verhaal over het oude stadhuis © RTV Utrecht
Het graf van Dionisius Groeneveld. Hij werd als eerste buiten de stadsmuur van Woerden begraven
Het graf van Dionisius Groeneveld. Hij werd als eerste buiten de stadsmuur van Woerden begraven © RTV Utrecht
Historische wandeling Woerden