Utrechtse raad wil in gesprek met Roma en Sinti na ontspoord debat

Het stadhuis van Utrecht.
Het stadhuis van Utrecht. © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad wil in gesprek met de Roma- en Sinti-gemeenschap over het leed dat hen is aangedaan in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Dat zei fractievoorzitter Dimitri Gilissen van de VVD vanavond in het politieke praatprogramma Stadhuisplein op Bingo FM.
De gemeenteraad haalde zich onlangs de woede op de hals van de organisatie Roma Belangenbehartiging Utrecht. Aanleiding was een debat in de gemeenteraad twee weken geleden, waarin werd besproken dat Utrecht excuses wil maken voor de kille en zakelijke benadering van Joodse inwoners na de oorlog.
DENK-raadslid Ismail el Abassi vroeg zich af of ook was gedacht aan het leed dat de Roma- en Sinti-gemeenschap is aangedaan en het slavernijverleden van de stad. Wat een symbolisch debat had moeten zijn, ontspoorde vervolgens en eindigde in moddergooien, tot teleurstelling van andere partijen in de raad. Zij noemden de timing "ongepast" en stemden daarom niet in met de voorstellen van DENK.
Roma Belangenbehartiging vindt dat Roma en Sinti hiermee zijn uitgesloten en noemt dat "onacceptabel". De organisatie was zo ontstemd dat het raadsleden te kennen gaf dat ze voortaan niet meer welkom zijn bij herdenkingen.
Fractievoorzitter Gilissen betreurt de ontstane ophef. "Het enige wat wij die donderdag hebben gezegd is dat wij de timing gewoon onhandig vonden en dat we dolgraag een keer verder praten en ook ons verder willen verdiepen in het onrecht dat Roma en Sinti is aangedaan."
De partijen in de raad willen daarom zo snel mogelijk in gesprek met vertegenwoordigers van de Roma- en Sinti-gemeenschap. "Die uitgestoken hand is er gewoon en we hopen dat ze die ook willen aannemen. En dan kunnen we ook dat onrecht, dat gigantische leed dat hen is aangedaan, ook in relatie tot de gemeente Utrecht, bespreekbaar maken. Dan kunnen we ook dat debat met alle egards, alle waardigheid en alle respect ook naar de slachtoffers een keer gaan voeren."
Ook burgemeester Sharon Dijksma kreeg van Roma Belangenbehartiging te horen dat ze voortaan niet meer welkom is bij de herdenkingen. Dijksma zei vorige week al dat ze graag met de belangenverenigingen in gesprek wil.