Natuurorganisaties waarschuwen opnieuw voor windmolenplannen regio Amersfoort

De windmolens langs de A27 bij Houten.
De windmolens langs de A27 bij Houten. © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Opnieuw hameren natuurorganisaties erop om natuurgebieden in de omgeving van Amersfoort te ontzien bij het plaatsen van nieuwe windmolens en zonnepanelen. Dat staat in een nieuw uitgewerkt plan dat is geschreven door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). "Op dit moment zeggen we stellig: blijf nu weg uit dat natuurnetwerk", aldus directeur Joris Hogenboom.
In het stuk heeft de NMU, samen met hun achterban en energiecorporaties, gekeken op welke plekken in de provincie nieuwe windmolens en zonneweides van de regio Amersfoort ook zouden kunnen komen. De belangrijkste voorwaarde is dat de natuur daarin zoveel mogelijk wordt gespaard.
Burgemeester Roland van Benthem van Eemnes nam het stuk namens de gemeenten in de regio Amersfoort met enthousiasme in ontvangst, maar hij kan nog niet zeggen wat hij er mee gaat doen. "Ik denk dat het goed is dat we niet tegenover elkaar komen te staan en we gaan kijken hoe we dit stuk mooi kunnen invlechten in onze energieplannen."

Leusderheide

Het stuk van de NMU is een reactie op eerdere kritiek van groene organisaties als de NMU en Natuurmonumenten. De discussie ging toen voor een belangrijk deel over het plaatsen van 14 windmolens op de Leusderheide. Hoewel dat plan uiteindelijk mede door Defensie van tafel is geveegd, was het alternatief om verderop, langs de A28, een aantal molens te plaatsen. De NMU laat nu in hun plan weten dat dit absoluut geen optie is.
De federatie eist dat alle gebieden die onderdeel zijn van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) worden ontzien. "De Leusderheide blijft daarin voor ons eigenlijk de meest gevoelige locatie die nog in de energieplannen zitten waar nog over verder wordt gedacht", aldus directeur Joris Hogenboom.
Toch wil Van Benthem, die namens de gemeentes in de regio Amersfoort spreekt, een optie als de Leusderheide nog niet schrappen. "Dit betekent dat de wethouder Erik van Beurden van Leusden heel goed in gesprek moet gaan met de NMU en met zijn gemeenteraad over wat haalbaar is", aldus de burgemeester. "Uiteindelijk is het aan iedere gemeenteraad die de ultieme keuze moet maken en alle belangen en bezwaren moet afwegen. En dat maakt dit proces eigenlijk best wel ingewikkeld."

Spagaat

De NMU wijst erop dat door stikstof en het verdwijnen van dier - en insectensoorten de natuur er erg slecht voor staat. "De natuur moet worden versterkt en dat verhoudt zich heel lastig tot nieuwe projecten in die natuur", aldus Hogenboom. "Dat geldt ook voor nieuwe projecten voor wegen en woningen."
Tegelijkertijd beseft Hogenboom dat de energietransitie volgens hem een belangrijke bijdrage heeft aan het herstel van diezelfde natuur, wat de NMU in een moeilijke spagaat brengt. Vandaar dat hij samen met de energiecorporaties van Energie Samen een alternatief heeft geschreven.
"We zullen vast nog lastige vragen tegenkomen die we moeten gaan beantwoorden de komende periode. Dat punt wordt serieus genomen hoor ik vandaag, dus nu gaan we verder kijken."
Van Benthem laat weten graag in te gaan op dat aanbod. "Er komen een aantal extra locaties door de NMU in beeld die niet in ons plan zaten. De windmolens langs de A27 en de zonnevelden langs de A1 die ze opperen zullen best wel pijnpunten zijn. Maar met hun bod zijn we wel erg blij."