Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Utrechtse zussen zoeken donornier: 'Het is een lieve zus die ik niet wil missen'

1/3
UTRECHT - De Utrechtse Annemarie Graafmans is hard op zoek naar een donornier. Haar eigen nieren werken nog maar voor 5 procent, waardoor ze vier keer per dag moet dialyseren. Ze was een actieve vrouw, maar is nu snel vermoeid. "Als ik de afwas heb gedaan, moet ik minimaal twee uur rusten. Dan hoop je dat je daarna weer iets kan doen."

 Zus Evelien (r) trekt alles uit de kast om een donornier te vinden voor Annemarie. Zus Evelien (r) trekt alles uit de kast om een donornier te vinden voor Annemarie. | Foto: RTV Utrecht / Hannah Cammeraat

De dialyse helpt haar, maar het betekent dat ze vier keer per dag bijna een uur lang aan een infuus zit. "Het houdt in dat ik m'n vrijheid kwijt ben. Een dagje naar het strand is niet meer mogelijk, want het luistert heel nauw wanneer je dialyseert", zegt ze.

Haar zus Evelien trekt alles uit de kast om een donornier te vinden voor Annemarie. "Ik heb iets op Facebook gezet, ik heb op YouTube een video geplaatst en ik heb een domein laten vastleggen op internet", zegt ze. Ze heeft kleding aan waar de oproep op staat en er hangen posters op haar auto. Evelien is geen geschikte kandidaat om zelf een nier te doneren, dus hoopt ze dat iemand anders er eentje wil afstaan. Ze vindt het vreselijk om haar zus zo ziek te zien: "Dat doet vreselijk veel pijn."


Wachtlijst


De procedure om officieel in aanmerking te komen voor orgaandonatie gaat nu van start, maar de wachtlijst voor een donornier is twee tot drie jaar. Evelien is bang dat de nierfunctie van haar zus verder achteruitgaat en wil niet afwachten. "Ze doet er zelf luchtig over, maar het is echt dringend. Het is een hele lieve zus die ik niet wil missen", zegt ze aangeslagen.

Annemarie is dankbaar voor de inspanningen van haar zus. "Het is ongelofelijk", zegt ze. "Het is makkelijker om iets voor een ander te vragen en het is heel bijzonder dat zij dat voor mij doet." De zussen beseffen dat het een grote gunst is om te vragen maar houden hoop op een geschikte kandidaat: "Ik wil nog zoveel doen, ik ben nog niet klaar met het leven."

Zussen uit Utrecht zoeken dringend donornier


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -