Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Utrechters fors meer kwijt aan afvalinzameling, zie hier hoe het in jouw gemeente zit met de heffingen

1/2
UTRECHT - Nederlandse huishoudens gaan dit jaar 4,4 procent meer betalen aan gemeentelijke heffingen. In de stad Utrecht wordt het leven nog ietsje duurder, de belastingen stijgen in de Domstad zo'n 10 procent. Dat komt vooral door de stijging van de kosten voor de afvalinzameling: die gaan ongeveer 25 procent omhoog.

"Dat is de grootste stijging in ruim 25 jaar tijd", vertelt CBS-onderzoeker Peter Hein van Mulligen op Radio M Utrecht. Vorig jaar betaalden Utrechters nog 113 euro, nu is dat 141.

Gemeentes proberen afval altijd door te verkopen aan afvalverwerkers, zeker als het te recyclen is. Maar vorig jaar heeft die verkoop minder opgebracht dan gehoopt, legt Van Mulligen uit. In andere gemeentes stijgen de gemeentelijke afvalkosten ook, maar Utrecht springt eruit.


Vergelijking met andere steden


De gemiddelde Utrechter is dit jaar 801 euro kwijt aan gemeentelijke heffingen. Ter vergelijking: in Amersfoort is dat 646 euro en in Veenendaal 516. Na Utrecht is Bunnik de duurste gemeente met 682 euro per persoon. Leusden heeft per inwoner de laagste gemeentelijke heffingen: 460 euro.

Zie hier hoe het zit met de gemeentelijke heffingen in jouw gemeente:
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/601116a14937f]

Toeristenbelasting


De gemeente Utrecht verwacht dit jaar 20 procent meer toeristenbelasting op te kunnen halen. "Toch wel opvallend als je bedenkt dat 2020 voor toerisme in Nederland helemaal geen goed jaar was", zegt Van Mulligen van het CBS. "Maar misschien zijn ze optimistisch wat betreft het verloop van coronapandemie en zien ze komend jaar meer toeristen komen."

Ter vergelijking: in Amsterdam zijn ze een stuk pessimistischer. Daar is de begroting voor de toeristenbelasting juist met 80 miljoen teruggeschroefd. "Elders valt dat mee, het lijkt erop dat gemeentes geprofiteerd hebben van dat Nederlanders in eigen land op vakantie gingen."

Ook parkeren in Utrecht wordt ietsje duurder. De gemeente verwacht daar komend jaar 11 procent meer geld uit te kunnen halen. Al met al wordt wonen in de stad Utrecht ietsje duurder, maar dat is volgens Van Mulligen overal in Nederland zo. "Het geld moet ergens vandaan komen, en dat zijn dan de inwoners van de stad."

CBS-onderzoeker Peter Hein van Mulligen: "Het geld moet érgens vandaan komen, dus bij de inwoners van de stad."
Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -