Verdachte Nieuwegeiner gaat moordproces Wout Sabee zwijgend uitzitten

Archieffoto.
Archieffoto. © ANP
Nieuwegein/De Meern - Nieuwegeiner Marcel D. wil niets zeggen over de verdenkingen dat hij leider was van een drugsbende en betrokken was bij de liquidatie van crimineel Wout Sabee (70) in 2016 in De Meern. Ook gaat hij niks verklaren over een mislukte moordpoging in 2014.
Op de eerste dag van het proces in de bunker in Amsterdam-Osdorp kwam voortdurend het woord "zwijgrecht" uit de mond van de 38-jarige verdachte. D. zit al ruim twee jaar vast.

PGP-chats

De belangrijkste bewijzen van het Openbaar Ministerie voor jarenlange drugssmokkel naar Groot-Brittannië zijn afkomstig van PGP-chats tussen medeverdachten in de zaak. De geliquideerde Wout Sabee is zelf de belangrijkste getuige in het onderzoek naar zijn eigen liquidatie.
Sabee overleefde de eerste aanslag op zijn leven ternauwernood en legde daarna zogenoemde kluisverklaringen af bij de politie. Dit 'testament' zou pas na zijn dood geopend mogen. Tijdens de verhoren zou Wout Sabee destijds Marcel D. hebben aangewezen als degene die achter de moordpoging zou kunnen zitten.
Uit die verhoren blijkt volgens het OM ook dat Sabee D. alleen kende onder zijn bijnamen: Doessie, Smurf, Kleine, Napoleon, Napo en (Roel) Van Velsen. Die namen zijn niet zo maar gekozen. D. is met zijn 1.69 meter klein van stuk, om die reden heet het proces tegen hem ook Napoles.
Die bijnamen zijn dus ook één van de belangrijkse bewijzen omdat ze terugkomen in PGP-telefoons van medeverdachte Roger A. en de vermoorde drugscrimineel Aziz Anzi. Ook zouden er verschillende e-mailadresssen van D. in de telefoons gevonden zijn.
Volgens het OM kan het niet om iemand anders gaan dan de 38-jarige verdachte omdat persoonlijke informate in dezelfde chats, aantoont dat het alleen maar om D. kan gaan.
Uit het PGP-contact blijkt volgens het Openbaar Ministerie ook dat Marcel D. goede contacten had met Ridouan T. en leden van zijn organisatie. Zou zou er onder meer zijn gesproken over liquidaties in Utrecht en IJsselstein.

Verklaringen

De verklaringen van Wout Sabee zijn ook voor de verdediging een belangrijk punt tijdens het Napoles-proces. Waar het OM het ziet als zeer belangrijk bewijs, heeft de advocaat van de 38-jarge Marcel D. vooral vragen over de manier waarop de verhoren zijn uitgewerkt.
Volgens advocaat Moszkowicz is op een aantal punten de informatie niet letterlijk uitgewerkt, het zou gaan om een interpretatie van de gesprekken. Ook is de toon waarmee zaken worden gezegd essentieel, en is dat nu niet goed op te maken. Daarom diende hij een verzoek in om de volledige kluisverklaringen van de vermoorde Wout Sabee toe te voegen aan het dossier, maar de rechtbank wees dat af.
Ook een deskundige die de verklaringen had bekeken en flinke kritiek uitte, kon de rechtbank niet overtuigen bij de behandeling van dat verzoek. Volgens de bekende rechtspsycholoog Peter van Koppen zijn de verklaringen van Sabee van "nul en generlei waarde". Die vernietigende kritiek heeft onder meer te maken met de manier waarop Sabee destijds bij de politie is ondervraagd.

Tien ontmoetingen

Marcel D. ontkent elke betrokkenheid en zegt dat hij Sabee nog nooit heeft ontmoet. Maar in de kluisverklaringen verklaarde Sabee dat hij Marcel D. tien keer heeft ontmoet. Dat gebeurde bij Sabee thuis in De Meern en bij D. in Nieuwegein.
Ook zouden ze met medeverdachten drugstransporten hebben besproken in het Van der Valk Hotel in De Meern. Bij een van die transporten zou vier kilo drugs zijn verdwenen. Volgens Sabee gaf D. hem daarvan de schuld en moest hij om die reden voor zijn leven vrezen.
Daarnaast zou D. een goede bekende van de schutters zijn geweest die de mislukte aanslag op Sabee in 2014 uitvoerden. Het tweetal zou verder bij hem thuis zijn geweest voor klusjes en ze waren te gast op een kinderverjaardag. Ook is er in een auto waar dna van één de schutters is gevonden, dna aangetroffen van D.
Het proces tegen Marcel D. gaat donderdag weer verder. Dan staan het requisitoir, de strafeis en het pleidooi gepland.