Basisscholen voor 8 februari open zou 'klein wonder' zijn, nieuwe vaccinatielocaties in regio en kerkgangers missen zang

PROVINCIE UTRECHT - Als basisscholen en kinderopvangcentra al voor 8 februari open kunnen, zou dat een "klein wondertje" zijn. Dat zei demissionair premier Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Een beslissing is nog niet definitief genomen, het kabinet wil eerst de adviezen van deskundigen hierover afwachten.
Rutte zei dat het kabinet eerst nog wil kijken hoe de Britse variant van het coronavirus zich verspreidt onder kinderen. Pas als daar duidelijkheid over is, kunnen scholen eventueel weer open. De resultaten van het onderzoek worden voor 2 februari verwacht. Eerder gaf het kabinet al aan dat het openen van de scholen hoog op het prioriteitenlijstje staat.

Nieuwe vaccinatielocaties in provincie

De provincie Utrecht krijgt op korte termijn zes nieuwe vaccinatielocaties, waaronder twee XL-locaties. Waar mogelijk moet uiteindelijk in iedere gemeente een vaccinatielocatie komen, laat de GGD regio Utrecht weten. Nu is de Expo Houten nog de enige vaccinatielocatie in de provincie, het streven is dat dat er begin volgende maand meerderen zijn.
Expo Houten is nu nog de enige vaccinatielocatie in de provincie
Expo Houten is nu nog de enige vaccinatielocatie in de provincie © RTV Utrecht
Waar de nieuwe locaties komen is niet bekendgemaakt, maar volgens de GGD zijn de voorbereidingen voor het inrichten en bouwen van de locaties "in volle gang". Daarnaast zijn gemeenten en andere partijen gevraagd op zoek te gaan naar geschikte locaties. "Zodra deze definitief zijn maken gemeenten de namen van deze locaties zelf bekend", aldus de GGD.

Coronacijfers: iets minder besmettingen

In de provincie Utrecht is het aantal nieuwe coronabesmettingen in het afgelopen etmaal licht gedaald. Er werden 366 provinciegenoten positief getest op het coronavirus, gisteren waren dat er (na correctie) 378, woensdag 344. De stad Utrecht telde de afgelopen 24 uur met 86 de meeste nieuwe besmettingen, gevolgd door Amersfoort (46) en Nieuwegein (23). Er waren verder 11 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames in de regio (gisteren 4). Ook werden drie nieuwe sterfgevallen geregistreerd, gisteren waren dat er nul.
In heel Nederland zijn er 5791 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is iets minder dan de dag ervoor toen het RIVM er iets meer dan 5800 registreerde. In de afgelopen zeven dagen zijn 37.230 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 5319 per dag. Die lijn gaat nog steeds omlaag.
Het aantal sterfgevallen in Nederland steeg met 89. Dat is vergelijkbaar met de voorgaande dagen. Gisteren meldde het RIVM 91 sterfgevallen en op woensdag 87. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn gestorven.

Zorgen om verkiezingen

Alle gemeenten in Nederland gaan voorlopig door met de voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Ze kunnen die verkiezingen veilig organiseren binnen de coronamaatregelen die zijn opgenomen in de Tijdelijke regeling verkiezingen Covid-19.
Maar als er nu nog nieuwe voorschriften worden opgenomen, vreest de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat gemeenten niet langer kunnen waarborgen dat het stemproces zorgvuldig verloopt. "De inzet kent zijn grenzen", meldt de vereniging. "Er kunnen niet onbeperkt maatregelen worden toegevoegd."
Eerder gaven gemeenten al aan dat ze het organiseren van verkiezingen lastig vinden in coronatijd. Zo zijn burgemeesters bang voor ongeoorloofde groepsvorming bij stembureaus als stemmers op elkaar moeten wachten. Minister Ollongren van Binnenlandse zaken liet vandaag nog weten dat de kans dat de verkiezingen worden uitgesteld "heel klein" is. "Ik kan niets garanderen, maar we zetten alles op alles dat het wel door kan gaan."

Truckers gedupeerd door gesloten tankstations

Ook zijn er zorgen bij vrachtwagenchauffeurs: zij worden hard geraakt door de avondklok, want die bepaalt dat tankstations na 20.45 uur alleen nog maar brandstof mogen verkopen. Hierdoor kunnen chauffeurs die lang op weg zijn 's nachts nergens meer terecht voor eten of een toiletbezoek. Dat schrijft een groep van ondernemersorganisaties in een brief aan het kabinet en Tweede Kamerleden.
Ondanks de coronacrisis en de avondklok werken veel mensen dag en nacht door, dus moeten zij ook dag en nacht ergens wat kunnen eten of drinken
Transport en Logistiek Nederland
"Ondanks de coronacrisis en de avondklok werken veel mensen dag en nacht door, dus moeten zij ook dag en nacht ergens wat kunnen eten of drinken", stelt Transport en Logistiek Nederland. "Al die mensen moeten pauze houden en dat doen ze veelal langs de weg. Dan moeten ze bij een tankstation wel iets te eten of drinken kunnen kopen of gebruik kunnen maken van toilet of douche."
De belangenorganisaties verwachten geen extra drukte voor pompstations als ze volledig open mogen blijven. Niet-noodzakelijk verkeer is namelijk al verboden tijdens de avondklok.

Kerkgangers missen samen zingen het meest in coronatijd

Bijna de helft van de Nederlandse kerkgangers mist het samen zingen in de kerk het meeste in deze coronatijd. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Actie Kerkbalans heeft laten doen onder bijna tweeduizend gelovigen. Andere zaken die de ondervraagden missen zijn de fysieke kerkgang en het weinige contact met andere geloofgenoten: ongeveer een derde noemt dit het belangrijkste gemis.
Het bezoeken van een kerkdienst leidt al maanden tot veel kritiek. Hoewel het kabinet adviseert om niet naar de kerk te gaan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geldt er geen verbod vanwege de vrijheid van godsdienst. Uit onderzoek blijkt dat 45 procent van de kerkgangers inderdaad thuisblijft en/of de dienst via een livestream volgt. 33 procent geeft aan toch gewoon naar de kerk te gaan, vooral Protestanten.
In oktober ontving de Sealthiëlkerk in Leerdam nog 230 gelovigen tijdens een kerkdienst. Het leidde tot veel kritiek. Ook burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden mengde zich in de discussie. "Ik keur dit ten sterksten af.De kerk is bron van solidariteit. Ik roep het kerkbestuur nogmaals op zijn verantwoordelijkheid te nemen."

'Antistoffen bij één op acht Nederlanders'

Een op de acht Nederland heeft antistoffen tegen corona in zijn lichaam. Dat blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin onder duizenden bloeddonoren, schrijft de Volkskrant. Dat zou betekenen dat bijna 2,3 miljoen mensen natuurlijke immuniteit tegen het coronavirus hebben ontwikkeld.

Coronamaatregelen Amersfoortse zorggroep

De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet hebben ook gevolgen voor zorginstellingen. Zo heeft de Amersfoortse zorggroep 's Heeren Loo extra maatregelen genomen om de Britse variant van het coronavirus buiten de deur te houden. Er mogen nog maar maximaal twee bezoekers uit één huishouden per cliënt per dag op bezoek komen en dat huishouden moet gedurende vier weken hetzelfde zijn.
"We zijn van mening dat we met deze richtlijn de besmettingskans tot het minimum beperken en de leefbaarheid maximaal houden. We voelen ons nu meer dan ooit verantwoordelijk om zo goed mogelijk door deze spannende periode te komen", laat de zorggroep in een schriftelijk bericht weten. Volgens 's Heeren Loo zijn de maategelen in samenspraak genomen.

Sportclubs worstelen met avondklok

Voor sportclubs is de avondklok een flinke uitdaging. Ze hebben lessen vervroegd of geschrapt, zodat mensen voor het ingaan van de avondklok toch nog aan hun beweging kunnen komen.
Avondklok is dilemma voor sportclubs

Coronasteun voor botters in Spakenburg

Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (SBMS) heeft eenmalig 80.000 euro gekregen van de gemeente Bunschoten voor het behoud van het varend erfgoed in het dorp. De botters zijn namelijk onderhoudsintensief en moeten jaarlijks voor minimaal 10.000 euro vertimmerd worden.
Normaal ontvangen zij inkomsten uit verhuur, evenementen en sponsoren, maar door corona vallen die opbrengsten nu tegen. De SBMS schat dat de totale derving van de botters op dit moment tussen de 375.000 en 450.000 euro ligt, zonder dat de inkomsten van de scheepstimmerwerf daarbij zijn meegenomen. De gemeentelijke subsidie lijkt daarmee vooralsnog een druppel op een gloeiende plaat.

8 vragen over de avondklok

Krijg je straks meteen een boete als je na 21.00 uur op straat bent? Hoe maken agenten straks een inschatting of er niet wordt gefraudeerd met uitzonderingsbriefjes? Deze en nog zes andere vragen beantwoordt politiechef regio Midden-Nederland Martin Sitalsing vandaag in een interview met RTV Utrecht.