Snellere en prettigere coronatesten onderzocht in innovatieteststraat UMC

© Pixabay
UTRECHT - In Utrecht staat sinds kort een teststraat die speciaal bedoeld is om onderzoek te doen naar nieuwe soorten coronatesten. De zogenoemde innovatieteststraat is neergezet in de parkeergarage van het UMC Utrecht. Het ziekenhuis en de Utrechtse GGD doen er samen onderzoek naar nieuwe testmethodes.
"Er zijn natuurlijk al de gebruikte PCR-testen, die tot diep achterin de neus moeten worden ingebracht. Maar er is de wens om te kijken naar minder invasieve methodes. Dus andere manieren om het materiaal af te nemen, zoals door een mondspoeling", zo vertelde UMC-arts en microbioloog Marije Hofstra vanavond in Utrecht Komt Thuis op Radio M Utrecht.

Testbereidheid

Ook snellere testen zijn volgens Hofstra meer dan welkom. "Als je kijkt naar evenementen ofzo, dan duurt een kwartier zoals nu bij een sneltest nog steeds best wel lang. Als dat sneller kan of op een meer prettige manier, dan zou dat fijn zijn. Dat is ook goed voor de testbereidheid van mensen."
"Via de GGD kunnen mensen zich aanmelden voor deze teststraat, net zoals bij de gebruikelijke teststraten. Maar deze straat is dus zo ingericht dat we gemakkelijk onderzoek kunnen doen. Deelnemers krijgen bij de ingang informatie over het onderzoek dat op dat moment loopt", vertelt Hofstra.

Outbreak Management Team

Het testen gaat vervolgens net iets anders dan normaal, gaat Hofstra verder. "Bij de registratie zijn er nog wat extra vragen die we de bezoekers stellen, bijvoorbeeld over klachten die ze gehad hebben. Verder nemen we dus twee testen af: de gebruikelijke test en een andere test. Bij die laatste nemen we of een tweede materiaal af, zoals speeksel, of we gebruiken een hele andere testmethode."
Het is nog even afwachten wanneer de nieuwe testmethodes op grote schaal gebruikt gaan worden, besluit Hofstra. "De resultaten delen we onder meer met het RIVM en het OMT. Het OMT adviseert voor welke groepen zo'n test geschikt is. Dan is het aan anderen hoe snel en op welke schaal dit wordt ingezet. Dan zit ons werk erop".