Ondernemers met de rug tegen de muur door lockdown, kinderwinkel begint doneeractie

UTRECHT - De eigenaresse van een winkel aan de Nachtegaalstraat in Utrecht is een donatieactie gestart. Met het ingezamelde geld hoopt zij de huur te betalen en zo de lockdown door te komen. "Ik zou het afschuwelijk vinden als ik na twintig jaar deze winkel moet sluiten", zegt Natalie Jacobs van kinderwinkel De Knappe Gans.
De teller staat inmiddels op bijna 2.000 euro. Met hulp van klanten, familieleden en vrienden van Natalie. Een mooi bedrag, maar lang niet voldoende om de verliezen mee te compenseren. "Ik hoop dat ik hiermee mijn vaste lasten kan betalen en dat ik mijn deuren weer kan openen zodra de lockdown voorbij is", vertelt ze. "Maar ik wil tegelijkertijd ook mensen laten weten welk leed er achter de deuren schuilt. Dit is niet alleen bij mij zo. Heel veel ondernemers hebben het op dit moment moeilijk."
Want de huur loopt gewoon door en de wintercollectie ligt nog bijna compleet in de schappen, terwijl de nieuwe zomercollectie al voor de deur staat. "Wij zitten met voorraden die wij niet meer kunnen verkopen. De volgende collectie zou normaal gesproken allang binnen zijn, maar die houden wij nu nog even tegen. Althans dat proberen wij met onze leveranciers af te spreken. Wij kunnen het nu gewoon niet betalen."

Winkeliers van de Nachtegaalstraat

Natalie is een van de vele winkeliers van de Nachtegaalstraat van wie de toekomst van de zaak onzeker is. Ook de koffiewinkel schuin tegenover heeft het lastig. Net als de kapperszaak iets verderop. "Het is worstelen om het hoofd boven water te houden", vertelt Sabrine van Soest, eigenaresse van koffiezaak Momenti. Bijna een jaar geleden opende die zijn deuren.
"Wij zijn nog open voor to-go om nog een beetje geld binnen te harken. Wij blijven doorgaan, al zijn onze buffers op. Nu proberen met wij een oplossing te vinden met onze leveranciers en partijen waarmee wij samenwerken. Het is honderd procent inzetten om te overleven. Wij bekijken het van dag tot dag."
Natalie Jacobs start doneeractie
Ook voor Cees Temming van kapperswinkel Schiffer Haarmode zijn de financiële gevolgen van de lockdown voelbaar. "Twaalf man personeel zit hier naar buiten te kijken", vertelt hij. "Wij hebben een dramatisch jaar gedraaid. Nu kunnen wij nog alles voor ons uitschuiven, omdat wij financieel geholpen worden met steunmaatregelen. Maar er gaat een moment komen dat dit niet meer kan."

Centrum

Ook in het centrum van Utrecht hebben winkeliers moeite om overeind te blijven, merkt winkeliersvereniging Centrum Management. "De ondernemers in het centrum hebben het heel zwaar", vertelt voorzitter Jeroen Roose-van Leijden.
"Wij krijgen verhalen van ondernemers die het echt niet meer redden, maar ik denk dat je het merendeel niet hoort. Ondernemers zullen niet zo snel klagen. Je ziet vooral nu de mooie verhalen van ondernemers die met positieve initiatieven bezig zijn, maar je vraagt jezelf af: wat gaat erachter schuil?"

Spaarcenten

De kinderwinkel van Natalie draaide de afgelopen maanden verlies, maar net te weinig om in aanmerking te komen voor de steunmaatregelen van het Rijk. Hierdoor krijgt zij nu niets en Natalie moet alle kosten van de winkel uit eigen zak betalen.
"Wij ondernemers gaan harder werken. Ik merk dat veel ondernemers het moeilijk vinden om toe te geven dat het echt niet goed gaat. Wij stoppen allemaal onze eigen reserves erin. Mijn pensioenpotje dat ik aan het sparen was voor later, gaat nu in de winkel. Dat geld is straks weg."
"De meeste ondernemers zijn aan het interen op hun pensioen en op hun opgebouwde reserves van de afgelopen jaren", beaamt ook Roose-van Leijden. "Dit moet niet te lang duren. En als het langer duurt moet er echt meer steun komen, willen wij de ondernemingen overeind houden."

Steunmaatregelen

De overheid heeft voor de laatste lockdown een nieuw steunpakket aangeleverd. Maar in de praktijk merkt Roose-van Leijden dat winkeliers hier onvoldoende aan hebben. "De steunmaatregelen zijn hard nodig, maar er zitten wel manco's in", vertelt hij.
"Het lijkt alsof ondernemers enorm gecompenseerd worden voor de loonkosten, maar dat is maximaal zeventig proces. Ze moeten dus alsnog voor dertig procent van hun kosten opdraaien. Hierdoor hebben veel ondernemers al personeel moeten laten gaan", aldus Roose-van Leijden.
En er zijn meer kostenposten voor ondernemers die door blijven lopen. Zij zitten met voorraad of producten over de houdbaarheidsdatum, die straks weg moeten worden gegooid. "Zij draaien meer verlies dan waar de overheid hun voor vergoed. Het is een druppel op de gloeiende plaat."
Daarnaast komt een deel van de winkeliers helemaal niet in aanmerking voor de steunmaatregelen. Omdat zij - net als Natalie - te weinig omzetverlies hadden of omdat zij geen jaarverslag hebben waarmee zij dit kunnen aantonen. De ondernemers die in 2020 gestart zijn of in dat jaar hun bedrijf uitbreidt hebben, vissen achter het net.

Sluiten

Natalie houdt het nog even vol, totdat de rekeningen op haar deurmat vallen. "De situatie is uitzichtloos", vertelt ze. "Zodra de leverancier, verhuurder of belastingdienst geld wil zien, is het einde verhaal."
En dat doet pijn. Al twintig jaar heeft Natalie haar kinderwinkel. Bij het idee dat zij na al die jaren misschien wel haar deuren moet sluiten, schieten de tranen in haar ogen. "Dit is ons leven", vertelt Natalie.
"Wij hebben onze hobbeltjes wel gehad, maar twintig jaar gaat het best goed. Dan wordt door paar maanden lockdown alles om zeep geholpen. Dat zou echt afgrijselijk zijn. Niet alleen voor mij, maar ook voor de rest van de straat."
Met haar doneeractie hoopt Natalie in totaal vijftienduizend euro op te halen. Genoeg om drie maanden aan vaste lasten van te betalen. Hopelijk rekt zij daarmee voldoende tijd om de lockdown te overleven. "Als ik dan nog wat geld over heb, wil ik graag weggeven aan andere winkeliers in de straat die het nodig hebben."