Kabinet wil zo snel mogelijk avondklok van 20.30 tot 04.30 uur en één bezoeker per dag

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Nederland zit waarschijnlijk tot en met 9 februari vast aan een avondklok. Demissionair premier Rutte maakte vanmiddag op een persconferentie bekend dat het kabinet zo snel mogelijk wil overgaan tot een avondklok tussen 20.30 uur en 4.30 uur. Dat betekent dat niemand dan zonder geldige reden naar buiten mag. Verder mag een huishouden nog maar één bezoeker per dag ontvangen. Omdat het kabinet demissionair is, moet de Tweede Kamer nog met de avondklok instemmen.
Uitzonderingen gelden voor wie voor zijn werk de deur uit moet of vanwege een medisch noodgeval. Voor werkverplichtingen is een ondertekende verklaring van de werkgever vereist, zei Rutte tijdens de persconferentie. De regels voor uitvaarten worden ook verder aangescherpt. Vanaf maandag 25 januari mogen nog maximaal vijftig mensen een begrafenis of crematie bijwonen. Verder wordt een sneltest voor vertrek verplicht gesteld voor alle reizigers naar Nederland.
Al voor de persconferentie was duidelijk geworden dat er hoogstwaarschijnlijk een avondklok zou komen, maar aanvankelijk leek het erop dat die al om 20.00 uur zou ingaan en om 4.00 uur zou eindigen. Rutte hoopt dat de maatregelen komende zaterdag ingaan, maar mogelijk wordt het zondag. Als de Kamer akkoord gaat, is er ook nog wat voorbereidingstijd nodig.
Rutte leek enigszins overvallen te worden door de vraag of maaltijdbezorgers ook binnen moeten blijven, of onder de uitzonderingen vallen, maar zij blijken gewoon door te mogen. Afhaalrestaurants moeten om 20.15 uur dicht, net als supermarkten.

Sommige burgemeesters zijn sceptisch

Over de invoering van een avondklok is in politiek Den Haag de nodige strijd gevoerd. Burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben gisteravond in Utrecht al over de maatregel overlegd met minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie). Zij moeten de handhaving verzorgen en vinden dat de avondklok strak geregeld moet zijn, met slechts een beperkt aantal uitzonderingen.
In de provincie Utrecht is de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius de afgelopen dagen de meest uitgesproken tegenstander van een avondklok geweest. ''Als je draagvlak wil hebben voor de maatregelen, moet je het ook kunnen uitleggen'', zei hij eerder deze week. ''We hebben in de eerste maar ook in de tweede golf een aantal maatregelen gehad die bijna niet meer uit te leggen zijn."
Bolsius wil nu niet reageren. Hij wacht, net als andere burgemeesters, het debat in de Tweede Kamer af dat later vandaag over de maatregel wordt gevoerd.
De avondklok moet een einde maken aan het hoge aantal coronabesmettingen. Hoewel het RIVM gisteren opnieuw een daling van dat aantal meldde, zijn er nog grote zorgen over de zeer besmettelijke Britse variant van het virus. In de Veiligheidsregio Utrecht hebben 2671 mensen in de afgelopen week covid-19 opgelopen. De week ervoor waren dat er 3260.