Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Utrecht laat bewoners Rachmaninoff met auto in de kou staan

UTRECHT - De gemeente komt bewoners van het Rachmaninoffplantsoen die een auto hebben niet tegemoet. Deze bewoners kunnen nergens hun auto kwijt, ze krijgen geen parkeervergunning. Maar naast hun flat is wel een openbaar parkeerterrein waar zeventig lege parkeerplaatsen zijn. Ook in omliggende straten is meer dan voldoende plek.

Gebouw Rachmaninoff was een kantoorpand van de gemeente Utrecht. Alle ambtenaren verhuisden naar het Stadskantoor, en dus stond het pand leeg. Projectontwikkelaar Bouwinvest nam het pand over en bouwde er appartementen in. Op de website communiceerde het bedrijf dat huurders een parkeervergunning konden aanvragen bij de gemeente voor hun auto.


Welles nietes


Maar dat laatste bleek niet waar. De gemeente heeft een jaar geleden betaald parkeren ingevoerd voor dit deel van de stad. In de verordening is opgenomen dat bewoners van Rachmaninoff niet in aanmerking komen voor een parkeervergunning. Bouwinvest wist dat niet, zegt Bouwinvest. "Dat deel ik niet," zegt Sanne Bisschoff, projectleider van de gemeente. Die beweert bij hoog en bij laag dat Bouwinvest dat wel wist.

Op het terrein van Rachmaninoff ligt een eigen parkeerplaats, maar daar is niet voldoende plek voor alle bewoners. Aan de andere kant van het gebouw ligt een openbaar parkeerterrein, waar betaald parkeren geldt. En daarvoor krijgen de bewoners dus geen vergunning, ondanks dat het grootste deel leeg staat.


Desinformatie


GroenLinks en de ChristenUnie vinden dat de gemeente geen partij is in de ruzie. De raadsleden zeggen dat het een fout is van Bouwinvest en niet van de gemeente. Bouwinvest heeft de appartementen verhuurd met verkeerde informatie aan de toekomstige bewoners.

Ambtenaar Bisschoff zegt dat het beleid is van de gemeente om een lage parkeernorm te hanteren, dat wil zeggen zo min mogelijk parkeerplaatsen voor auto's. En dus is het onwenselijk om de bewoners alsnog een parkeervergunning te geven, het zou een precedent scheppen. Het enige wat de gemeente wil doen is de bewoners een vergunning geven voor een parkeergarage die 2,5 kilometer verderop ligt.


Verhuizen


Bouwinvest heeft een andere oplossing. Het bedrijf wil de gedupeerde bewoners wel een andere woning aanbieden, elders in de stad, met parkeerplaats. Maar daar voelen veel bewoners weer niets voor, zij hebben net hun woning helemaal ingericht, de wanden geschilderd en vloerbedekking gelegd. En zo wijst iedereen naar iedereen, zonder dat iemand met een werkbare oplossing komt. De bewoners smeken om een parkeervergunning, al was die maar tijdelijk. Ze krijgen steun van bewoners uit de omgeving. Daar waar nog geen betaald parkeren is, staat het nu vol met bewoners van de Rachmaninoff.

Schrijnend was het verhaal van Marjan Schutte, een 66-jarige bewoonster van de nieuwe flat. Zij belde de gemeente om een parkeervergunning aan te vragen. De ambtenaar meldde dat ze dat een paar maanden later moest doen. En toen ze dat deed werd de vergunning geweigerd. "Ik ben 66 jaar en ik heb artrose, mijn auto staat nu in Lunetten en ik moet alles lopend en met de fiets doen." Het doet de luisterende raadsleden voor het grootste deel niets, want fietsen en lopen is precies wat de gemeente het liefst ziet van de bewoners van de stad.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -