'Val kabinet heeft weinig gevolgen voor provincie, maar kan voor vertragingen zorgen'

Premier Mark Rutte komt vanochtend aan voor de ministerraad op het Binnenhof.
Premier Mark Rutte komt vanochtend aan voor de ministerraad op het Binnenhof. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Kabinet Rutte III is gevallen. Het kabinet heeft vandaag in Den Haag besloten terug te treden in reactie op het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Tot er een nieuw kabinet is gevormd na de verkiezingen in maart, gaat de regering nu in een demissionair kabinet verder. Welke gevolgen heeft dat voor de provincie Utrecht?
Harmen Binnema is docent Bestuur en Beleid van de Universiteit Utrecht zegt dat het aftreden van het kabinet weinig gevolgen zal hebben voor zaken binnen de provincie, maar dat er wel vertragingen zouden kunnen voorkomen. "Dat zullen inhoudelijke punten zijn waarin je eventueel moet wachten op het kabinet. Dat zou bijvoorbeeld met woningbouw te maken kunnen hebben, met de regionale energie transitie en in sommige gevallen zal het gaan om verkeers- en vervoersmaatregelen."
Na de val van de regering stelt de Tweede Kamer een lijst op met controversiële zaken waar in ieder geval geen besluiten over genomen mogen worden. "Dan zou het kunnen dat sommige beslissingen opnieuw op tafel komen", zegt Binnema.

Verbreding A27

Een van die controversiële zaken zou de verbreding van de A27 bij Amelisweerd kunnen zijn. Al vraagt de universitair docent zich af wat daar nog mogelijk is. "Ik heb het idee dat alles wat het kabinet aan de A27 kan doen al wel gebeurd is. Voor zover ik weet ligt dat nu in de juridische sfeer."
De afgelopen jaren hebben provincie en gemeenten al meer en meer verantwoordelijkheden gekregen. Dat zou er nu voor kunnen zorgen dat veel zaken gewoon verder kunnen gaan. Binnema: "Met die decentralisatie, bijvoorbeeld bij de WMO en jeugdzorg was gemeente toch al verantwoordelijk. Alleen als ze op het gebied van wetgeving dingen anders willen, of geld nodig hebben kloppen ze dan aan bij de overheid."
"In zoverre is het niet veel anders dan als er een gewoon demissionair kabinet is", zegt Binnema. Dat zou het geval al zijn na de aankomende verkiezingen in maart. Totdat er een nieuw kabinet is gevormd blijft het huidige zitten om het land verder te besturen en zich bezig te houden met lopende zaken. Grote verschil is dat er geen nieuwe besluiten worden genomen. Als de regering besluit terug te treden is de periode dat er een demissionair kabinet zit een stuk langer.