Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Vertrouwen coronabeleid neemt af, bereidheid tot vaccineren neemt juist toe

BILTHOVEN - Minder mensen hebben vertrouwen in de aanpak van corona. In november was 58 procent van de Nederlanders nog (zeer) positief over het coronabeleid, rond de jaarwisseling was dat gedaald naar 45 procent. Dat zegt het RIVM na onderzoek onder 51.000 Nederlanders samen met de GGD's.

Het onderzoek keek ook naar de vaccinatiebereidheid. Die is gestegen. Ondertussen is 80 procent bereid zich te laten vaccineren, dat was eerder nog 62 procent. Vooral onder ouderen is de bereidheid om een inenting te nemen groot.


'Geen coronamoeheid'


De onderzoekers stellen dat ondanks de daling in het vertrouwen, er nog steeds een breed draagvlak is voor de coronamaatregelen. Daarmee lijkt er niet direct "sprake van coronamoeheid in de zin dat de urgentie en naleving afneemt",aldus de onderzoekers.

Coronamoeheid of niet: in de kerstvakantie was er een flinke toename van het aantal bezoeken. Bijna driekwart van de respondenten ontving minimaal één keer bezoek per week, de maanden voor december was dat nog 60 procent en in april zelfs maar 45 procent.

Het percentage mensen dat zich laat testen bij klachten flink gestegen, van 58 naar 66 procent. Meer mensen (44 procent, tegenover 32 procent) bleven daarnaast thuis bij klachten.


Onderzoek naar corona onder Q-koortspatiënten


Het RIVM doet ook onderzoek naar een verband tussen corona en Q-koorts. Hebben mensen die Q-koorts hebben gehad een grotere kans op het krijgen van Covid-19? En zijn de klachten dan ook erger? Dat onderzoek wordt gedaan met GGD Hart voor Brabant, het Nivel en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Bij de uitbraak van het coronavirus in het voorjaar van 2020 werden enkele regio's in Noord-Brabant zwaar getroffen, in deze regio's kwam tussen 2007 en 2010 ook vaak Q-koorts voor. Ook in onze regio waren uitbraken van Q-koorts.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -