Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Corona vandaag: Viruswaarheid stuurt artsen vaccinatiebrieven en hoe kies je je middelbare school als er geen open dag is?

1/7
PROVINCIE UTRECHT - Een nieuwe dag en dus ook een nieuwe corona vandaag. In dit overzicht leest u het laatste coronanieuws uit onze provincie.


Burgemeester loopt door zijn gemeente


Om precies te zijn is het burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein. Hij houdt natuurlijk voldoende afstand maar hij vindt het toch belangrijk om erop uit te gaan.

Hij wil tijdens de coronacrisis het contact met zijn inwoners niet verliezen en maakt daarom een flinke wandeling. Tijdens het wandelen hoort hij graag waar zijn inwoners tegenaan lopen tijdens de coronacrisis.Middelbare school kiezen zonder open dag


Dat is best lastig, want iedereen weet het nog wel van vroeger: de sfeer is ook belangrijk. En dat kun je het beste ervaren als je zelf een kijkje gaat nemen.

Door het coronavirus kan dat natuurlijk niet en scholen maken er daarom maar het beste van. Zo worden er met name veel online open dagen georganiseerd. Leerlingen kunnen zich tot vijf maart inschrijven bij middelbare scholen in de regio.

Online je middelbare school kiezen: hoe doe je dat?


En de universiteiten gaan dit studiejaar toch het bindend studieadvies voor eerstejaars versoepelen vanwege corona. Gemiddeld zullen studenten daardoor één groot vak minder hoeven af te ronden om door te stromen naar het tweede studiejaar.

Het gaat om 10 tot 15 procent van de studiepunten. De universiteiten vonden versoepeling eerst niet nodig, omdat de lessen online doorgingen, maar de verlengde lockdown maakt de situatie anders, zegt de Vereniging van Universiteiten.


'Arts trekt zich niets aan van vaccinatiebrief Viruswaarheid'


Artsen trekken zich niets aan van de anonieme brieven die momenteel worden rondgestuurd door de actiegroep Viruswaarheid, zegt artsenfederatie KNMG in Utrecht. De organisatie vindt het wel zorgelijk dat artsen soms zelfs op hun privéadres worden benaderd. Ze worden gewaarschuwd voor vermeende juridische risico's van medewerking aan het vaccinatieprogramma tegen covid-19.

De KNMG benadrukt dat ten onrechte wordt geprobeerd artsen angst in te boezemen, om te voorkomen dat medewerking wordt verleend aan het vaccinatieprogramma.


De KNMG heeft de Inspectie Gezondheidszorg inmiddels op de hoogte gebracht. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in Utrecht gaf eerder al aan dat huisartsen niet onder de indruk zijn van de brief over vaccinatie tegen het coronavirus.


Speciaal vaccin uit Vianen


Een ludieke actie van een kroegbaas in Vianen. Hij heeft namelijk een nieuw biertje bedacht, het Viaans Vaccin. Dit vaccin helpt dan misschien niet tegen het virus maar maakt het misschien wel een stukje dragelijker.

Het biertje is natuurlijk een knipoog naar het echte vaccin tegen het coronavirus. De eigenaar van eetcafé De Rooie Reiger hoopt met zijn actie op wat extra inkomsten nu de deuren dicht zijn.

Het Viaans VaccinDe cijfers


In de afgelopen 24 uur zijn er in de provincie Utrecht 381 mensen positief getest op covid-19. Een dag eerder lag dat aantal nog op 562, de dag daarvoor op 453.

Er zijn drie mensen opgenomen in het ziekenhuis en er zijn twaalf mensen overleden. Cijfers over het aantal ziekenhuisopnamen en sterftegevallen zijn mogelijk niet actueel omdat die in sommige gevallen later worden geregistreerd.
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/60006361665fc]
Landelijk gezien kwam er in de afgelopen 24 uur 6575 nieuwe coronabesmettingen binnen. Dat zijn er meer dan een dag eerder, toen volgens bijgestelde cijfers 6138 gevallen werden gemeld.

Het aantal positieve testresultaten dat het RIVM tussen woensdag- en donderdagochtend noteerde, ligt ongeveer in lijn met het gemiddelde van afgelopen week. In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal 45.247 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er gemiddeld 6464 per dag.

Als je kijkt naar de Veiligheidsregio's, spant Amsterdam-Amstelland de kroon met 447 gevallen, gevolgd door Rotterdam-Rijnmond (421) en Utrecht (381).


Personeel van het MMC is boos


Personeel van het Meander Medisch Centrum is boos. Teamleiders zijn deze week gevaccineerd, terwijl een groot deel van het ziekenhuispersoneel dat acute zorg verleent nog niet is ingeënt. Een deel van het personeel is daar niet blij mee en heeft een brief gestuurd naar de raad van bestuur.

Personeel MMC is boosRed de boekhandel!


Veel boekhandels hebben het moeilijk in de tweede lockdown van de coronacrisis. Met het rondbrengen van online bestellingen proberen de winkels het hoofd enigszins boven water te houden. Bekende schrijvers doen daarom vandaag massaal een oproep: bestel online bij je lokale boekhandel.

Boekhandel Jacques Baas, deel 1


Boekhandel Jacques Baas, deel 2


Verslaggever Robert-Jan Booij nam vanochtend een kijkje bij de winkel van Manda Heddema in Driebergen, boekhandel Jacques Baas. Hij zag daar vooral veel dozen staan. "Ik heb nu ook eigenlijk vooral een ditributiecentrum, het heeft weinig meer met een boekwinkel te maken", grapt Heddema. "Het voelt hier een beetje als Pompeï."

Lees hier verder of bekijk onderstaande video.

Ook veel boekhandels hebben het moeilijk in de tweede lockdownTestbus GGD staat in Zeist


Je kunt er alleen niet zo maar even binnen lopen; je moet wel even een afspraak maken natuurlijk.Huisartsen voelen zich in de steek gelaten


Huisartsen voelen zich in de steek gelaten door minister De Jonge. In het coronadebat van gisteren wilde hij niet meer vaccins toezeggen om huisartsen in ons land te vaccineren.

"Het is vrij ernstig wat er gisterenavond gebeurde", zegt Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in Utrecht.

Volgens haar staat zwart op wit dat huisartsen worden gerekend tot de groep die voorrang krijgt bij vaccinatie, maar er zijn toch geen extra vaccins voor hen beschikbaar. "Ik ga het woord liegen niet in de mond nemen, maar hij spreekt niet de waarheid."Veel longartsen gevaccineerd


Een groot deel van de longartsen heeft zich al laten inenten tegen het coronavirus of is bereid dit binnenkort te doen. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Van de ondervraagden heeft 82 procent de eerste prik al gekregen, 17 procent is daar zeker toe bereid maar heeft de prik nog niet gehad.

Longartsen krijgen voorrang bij vaccinaties omdat zij een belangrijke rol spelen in de behandeling van corona. Voorzitter Leon van den Toorn van de NVALT is blij met het voorbeeld dat de artsen stellen. "We hopen dat dit een stimulans is voor andere zorgmedewerkers, zodat we tot een zeer hoog percentage gevaccineerden in de zorg komen."

Drie van de respondenten vulden in dat ze niet bereid zijn zich te laten vaccineren. Twee van hen willen het niet, omdat ze al covid-19 hebben gehad. Eén van de ondervraagde longartsen twijfelde nog. In totaal zijn 316 van de ongeveer 700 longartsen ondervraagd. Een grote steekproef, zegt NVALT.


Updates via Twitter


De persconferentie van dinsdag zijn we natuurlijk nog lang niet vergeten. Maar op Twitter zijn diverse organisaties en gemeenten vandaag nog steeds van alles aan het uitleggen. Dat kan gaan over de coronaregels of gewoon om hun volgers nog extra een hart onder de riem te steken.Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -