Zorgpersoneel Meander boos om gevaccineerde managers, gevangenen langer in Lockdown en kans op avondklok

PROVINCIE UTRECHT - Managers van het Meander Medisch Centrum zijn ingeënt tegen het coronavirus, terwijl sommige zorgmedewerkers daar nog op moeten wachten. Voor het eerst is er weer een stijging in het aantal coronabesmettingen en een medewerker van een banketbakker krijgt geen loon omdat hij geen mondkapje op wil doen. Lees er alles over in Corona vandaag.

Geen vaccinaties voor zorgpersoneel, wel voor managers bij Meander

Verloskundigen en arts-assistenten van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zijn boos omdat managers voorrang hebben gekregen bij inentingen. Een deel van het personeel heeft volgens NRC Handelsblad een brief gestuurd naar de raad van bestuur.
Een deel van de medewerkers heeft een brief gestuurd naar de raad van bestuur. De gevaccineerde leidinggevenden hebben geen contact met patiënten. "Ze kunnen op de werkvloer altijd anderhalve meter afstand houden en werken vaak thuis", zegt een bron tegen de krant.
Het ziekenhuis laat aan de krant weten dat het goed te verdedigen is dat de managers zijn ingeënt. "Omdat ook zij dagelijks rondlopen op de afdeling en 24/7 werken. Als zij omvallen, raakt dat óók de continuïteit van de zorg." De "hele organisatie eromheen is ook essentieel", zegt een woordvoerder. Lees hier meer.

Gevangenen langer in lockdown

De gevangenen in de Penitentiare Inrichting (PI) Nieuwegein blijven nog zeker tot maandag in volledige quarantaine. Iedereen wordt getest en tot die tijd blijven ze vooral op hun cel. Ook het personeel wordt getest.
De gevangenis ging gisteren aanvankelijk voor 48 uur preventief in quarantaine nadat één gedetineerde positief getest werd op het coronavirus. Inmiddels zijn dat er zes.
De gedetineerden mogen wel elke dag even naar buiten om te luchten, coronaproof in kleine groepjes, maar verder zitten ze vooral in de eigen cel. De gevangenis bekijkt nu voor welke extra afleiding er gezorgd kan worden. Volgens vestigingsdirecteur Theo Venrooij houdt iedereen zich nog goed en moet hij een compliment uitdelen aan alle gedetineerden. "We moeten het toch samen doen."

Scholen voorlopig nog dicht, hoe moet dat met thuisles?

De gemeente Utrecht wil dat er zo snel mogelijk een nationale aanpak komt om ongelijkheid in het onderwijs tegen te gaan. Nu scholen langer dichtblijven worden de leerachterstanden voor sommige leerlingen groter en groter.
Voor ouders is het ook steeds lastiger om het thuisleren te combineren met werk en andere verplichtingen. Lees hier meer.
Zorgen over thuisles.

OMT-lid: 'Kans op avondklok is reëel'

De kans dat er in Nederland toch een avondklok wordt ingevoerd om de opmars van het coronavirus te beteugelen, is reëel. Dat heeft de Utrechtse arts Marc Bonten van het Outbreak Management Team (OMT) gezegd in Aan Tafel op Radio M Utrecht.
Het kabinet laat zich momenteel door het OMT adviseren over de te nemen maatregelen, nu de zogenoemde Engelse variant van het virus om zich heen grijpt in Nederland. Die is naar schatting 40 procent meer besmettelijk dan vorige varianten. ''Dat is eigenlijk het enige verschil, maar daardoor is het aantal besmettingen groter, is het moeilijker te controleren en komen meer mensen in het ziekenhuis'', zegt arts-microbioloog Marc Bonten.

Geen vaccinaties bij zorginstellingen met 'onbeheersbare uitbraak'

Zorginstellingen die te maken hebben met een "onbeheersbare uitbraak" van het coronavirus, komen niet in aanmerking voor de vaccinatierondes op 18 en 25 januari. Dat meldt de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso uit Utrecht.
Vanaf volgende week maandag wordt begonnen met het vaccineren van 15.000 bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij krijgen het vaccin van Pfizer-BioNTech. Een week later volgen de kwetsbare ouderen en gehandicapten die wonen in kleinschalige woonvormen. Zij zullen het Moderna-vaccin krijgen.
Ook bewoners en cliënten die in de vier weken voor het vaccinatiemoment positief testten op corona, krijgen geen vaccin. Zij moeten waarschijnlijk een maand wachten, dan plant het ministerie een zogenoemde 'veegronde', speciaal voor iedereen die de prik heeft moeten missen tijdens de eerste twee vaccinatierondes.

Stijging aantal besmettingen, nog wel onder weekgemiddelde

In de provincie Utrecht is het aantal besmettingen sinds gisteren gestegen met 562. Dat is een stijging ten opzichte van gisteren, toen werden er 453 nieuwe besmettingen gemeld.
Drie Utrechters werden opgenomen in ziekenhuizen. Zes regiogenoten overleden door het coronavirus. Cijfers over het aantal ziekenhuisopnamen en sterftegevallen zijn mogelijk niet actueel omdat die in sommige gevallen later worden geregistreerd.
Op de kaart hieronder zie je het aantal besmettingen per gemeente.
Het aantal besmettingen in de regio is een stijging ten opzichte van de dagen hiervoor, en dat is ook landelijk het geval. Meer dan zesduizend nieuwe besmettingen zijn ontdekt in de afgelopen dag. Een stijging na vijf dagen waarin het aantal besmettingen daalde. Toch ligt het aantal besmettingen nog wel onder het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (6916).
De miljoenste besmetting in het land komt in zicht: sinds de uitbraak zijn nu bijna 890.000 duizend mensen positief getest op het virus. Als het aantal besmettingen in dit tempo blijft doorgaan wordt eind januari of begin februari de miljoenste besmetting geconstateerd.

NLdoet uitgesteld

Het Oranje Fonds heeft NLdoet met 2,5 maand uitgesteld. De redenen zijn de coronabesmettingscijfers en de verlengde lockdown. Het is volgens het Oranje Fonds niet verantwoord om "om de grootste vrijwilligersactie van Nederland door laten gaan op 12 en 13 maart. NLdoet wordt daarom verplaatst naar het weekend van 28 en 29 mei."
"Tijdens NLdoet komen honderdduizenden mensen in actie om iets voor een ander te doen. Sociale organisaties die hoofdzakelijk draaien op vrijwilligers kunnen dankzij die hulp bergen met werk verzetten. Werk dat anders blijft liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderhoud bij voedselbanken, dagbestedingscentra en hospices", vertelt directeur Sandra Jetten.
Bijna drieduizend klussen zijn al aangemeld, die worden zoveel mogelijk verplaatst naar de nieuwe datum. Jetten: "Klussen konden alleen aangemeld worden als ze voldeden aan de geldende coronamaatregelen. We hebben alle deelnemende organisaties hierover geïnformeerd en opgeroepen om activiteiten buiten te organiseren. Ook hebben we een extra bedrag beschikbaar gesteld om beschermende middelen als mondkapjes aan te schaffen. Desondanks komt maart echt te vroeg."

Rechter geeft banketbakker gelijk: geen mondkapje, geen loon

Een bezorger van een Bilthovense banketbakkerij krijgt geen loon zolang hij geen mondkapje op wil doen. De rechter heeft de bakkerij gelijk gegeven toen zij de werknemer niet meer lieten werken toen hij weigerde een mondkapje op te doen.
Volgens de medewerker heeft hij last van het mondkapje en is het bovendien niet nodig: hij houdt genoeg afstand tot anderen. De rechter gaat dus niet in die uitleg mee. Hoe dat precies zit lees je hier.

Gehandicaptenzorg heeft 'positief gevoel' over vaccinatiestrategie

Niet iedereen is ontevreden over de vaccinatiestrategie. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) laat weten blij te zijn met de plannen die minister Hugo de Jonge heeft bekendgemaakt.
Volgens VGN heeft de minister de grote onzekerheid over vaccinaties voor zorgmedewerkers weggenomen. Onder voorbehoud van goedkeuring van het AstraZeneca-vaccin wordt op 8 februari een begin gemaakt met het inenten van in totaal zo'n 180.000 mensen werkzaam bij instellingen in de gehandicaptenzorg.
"We hebben hier een positief gevoel over", zegt een woordvoerder van VGN. Eerder deze maand vroeg de organisatie in een brandbrief aan minister De Jonge nog om 25.000 medewerkers die werken met "de meest kwetsbare mensen" zo snel mogelijk te vaccineren. "We hebben nu een helder perspectief gekregen voor al onze medewerkers in de gehandicaptenzorg. Dat is heel fijn."