Fors minder besmettingen dan gemiddeld, gevangenis Nieuwegein in lockdown en musea smachten naar bezoekers

PROVINCIE UTRECHT - Opnieuw zijn er fors minder coronabesmettingen in de provincie Utrecht. Dat betekent niet dat het coronaleed nu voorbij is. Zo ging de PI Nieuwegein juist in lockdown nadat daar voor het eerst een gedetineerde met het coronavirus besmet is geraakt. Het laatste nieuws over het coronvirus in onze regio lees je in Corona Vandaag.

Lockdown drie weken verlengd, grootschalig testen in Bunschoten

Zoals verwacht kondigde minister-president Mark Rutte dinsdagavond aan dat de lockdown met drie weken wordt verlengd. Het kabinet noemt de huidige besmettingscijfers nog steeds te hoog en maakt zich bovendien zorgen over de Britse variant van het coronavirus, die veel besmettelijker is. Rutte maakte ook bekend dat het kabinet kijkt naar een avondklok, daarvoor wordt eerst nog een advies van het OMT afgewacht.
Minister Hugo de Jonge maakte daarnaast bekend dat er ook in Bunschoten grootschalig getest gaat worden. Dat was eerder al het plan in de gemeente Lansingerland, nadat daar bij inwoners de Britse variant was aangetroffen. In Bunschoten gaat nu ook grootschalig worden getest omdat de besmettingscijfers daar al maanden hoog zijn. Naast Bunschoten gebeurt dat ook in Dronten en de Rotterdamse wijk Charlois.

Proef met voorstelling van Guido Weijers in Utrecht gaat niet door

De vier evenementen die later deze maand zouden plaatsvinden met honderden bezoekers, worden op de lange baan geschoven vanwege de Britse variant van het coronavirus. Daarbij gaat het ook om show die cabaretier Guido Weijers voor 500 man in het Utrechtse Beatrixtheater eind deze maand zou geven.
De proef was juist bedoeld om te bekijken hoe grote evenementen veilig zouden kunnen verlopen. Naast de voorstelling van Weijers, ging het ook om twee voetbalwedstrijden met 1500 man publiek en een zakelijk congres. Het is niet duidelijk wanneer wel geëxperimenteerd mag worden.

Fors minder besmettingen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de provincie Utrecht is opnieuw fors afgenomen. Er zijn 245 positieve tests geregistreerd, dat waren er gister (na correctie) nog 332. Weer een dag eerder waren er nog 410 besmettingen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Het aantal besmettingen komt daarmee ook fors lager uit dan het gemiddelde over de afgelopen week, dat op 453 besmettingen per dag staat. Zowel in Montfoort als in Oudewater werd er de afgelopen dag geen enkele nieuwe coronapatiënt geregistreerd. Ook het door corona geplaagde Bunschoten registreerde 'slechts' zes nieuw besmettingen. Het was voor het laatst op 3 december vorig jaar dat er zo weinig besmettingen in die gemeente waren.
Volgens het RIVM werden de afgelopen 24 uur 9 provinciegenoten in het ziekenhuis opgenomen. Drie inwoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Deze informatie kan later nog worden aangevuld, omdat niet altijd direct wordt doorgegeven dat een patiënt door het coronavirus is overleden.

Ook in heel Nederland minder besmettingen

Voor het eerst sinds begin december zijn er in heel Nederland minder dan 5000 nieuwe coronagevallen in een etmaal gemeld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden 4986 positieve tests doorgegeven aan het RIVM. In de afgelopen zeven dagen zijn 49.398 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 7057 per dag.
Voor de vierde dag op rij blijft het aantal nieuwe meldingen daarmee onder het gemiddelde. Op maandag meldde het RIVM bijna 5500 nieuwe gevallen, op zondag ruim 6600 en op zaterdag meer dan 7300. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 153, het hoogsteaantal in bijna een week.

Eerste besmetting in PI Nieuwegein, gevangenis in lockdown

In de Penitentiarie Inrichting (PI) Nieuwegein is een gedetineerde positief getest op het coronavirus. Dat is de eerste keer in deze inrichting. In overleg met de GGD heeft de PI besloten dat alle gevangenen voorlopig de komende 48 uur preventief volledig in quarantaine gaan.
"Dat houdt in dat de gedetineerden in hun cel blijven zitten", zegt vestigingsdirecteur Theo Venrooij. De gevangenen mogen wel elke dag even naar buiten om te luchten. Het ziet er op dit moment niet naar uit dat veel meer gedetineerden zijn besmet, al wordt er nog op één testuitslag gewacht.
Hoe lang de lockdown aanhoudt, is nu nog niet bekend. "We wachten op advies van de GGD. Morgen bepalen we of de lockdown in stand moet blijven." Tot die tijd blijven de gedetineerden vooral dus in hun cel. "We doen dit om de veiligheid en gezondheid te waarborgen", zegt Venrooij. "We kunnen beter opschalen dan afschalen."

Utrechtse musea hebben nog vet op de botten, maar wachten smachtend op bezoekers

Grote musea in Utrecht houden het hoofd vooralsnog boven water, maar ze kunnen niet wachten om weer open te gaan. De lockdown wordt waarschijnlijk met drie weken verlengd. Dat betekent weer een aantal weken zonder bezoekers. Het Spoorwegmuseum had 199.000 bezoekers in 2020. In 2019 waren dat er nog 431.000. Het Nationaal Militair Museum kreeg 165.000 bezoekers in 2020, ten overstaan van 270.000 in 2019. Beide musea werken ondertussen hard aan nieuwe tentoonstellingen.
Het Spoorwegmuseum wil op 13 februari openen met een nieuwe tentoonstelling over spoorwegaffiches. De stationshal in het museum moet dan eigenlijk nog wel wat leger, nu staat ie vol met Duitse treinen. Die hadden eigenlijk al weg moeten zijn, maar door de lockdown moeten ze nog even blijven staan.
Het Nationaal Militair Museum heeft een nieuwe tentoonstelling 'Klas van 45', een interactieve tour die start in een klaslokaal uit de jaren 40. Afgelopen jaar was het vooral erg jammer dat er weinig georganiseerd kon worden rond het bevrijdingsjaar, iets waar het museum anders groot mee had uitgepakt. Financieel gaat het gelukkig nog goed, zegt directeur Paul van Vlijmen. "Wij hoeven niet te sluiten en hoeven vooralsnog geen mensen te ontslaan. Ook worden wij in de gaten gehouden door het ministerie van Defensie. Als het echt nodig is dan helpen ze ons."

Amersfoort wil vaccinatie als eerste afronden

Amersfoort moet de eerste grote stad van Nederland zijn waar iedereen gevaccineerd is tegen het coronavirus. Die wens sprak burgemeester Lucas Bolsius gisteravond uit tijdens de nieuwjaarstalkshow van de gemeente, die live werd uitgezonden op YouTube.
"We zijn begonnen met het vaccineren en dat gaan we de komende maanden uitrollen. En ik wil de eerste grote stad van Nederland zijn die helemaal gevaccineerd is, want dan kunnen we gewoon weer naar buiten, elkaar ontmoeten en kunnen we ons hart open stellen", aldus Bolsius. Het is nog niet duidelijk hoe de burgemeester dit wil bereiken. En hij heeft weinig te zeggen over de volgorde waarin mensen worden opgeroepen. "Nee", reageert Lydia van der Meer van de GGD Regio Utrecht, "het is heel fijn dat hij enthousiast is. Maar het is geen wedstrijdje."

Burgemeesters willen meer perspectief

De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's hebben tijdens het Veiligheidsberaad gisteravond bij minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) aangedrongen dat het kabinet mensen vooruitzichten moet gaan bieden over de coronamaatregelen. Naar verwachting kondigt minister-president Mark Rutte vanavond aan dat die na 19 januari met nog eens drie weken worden verlengd.
"Op dit moment steunen wij de lockdown, maar het gaat om daarna", zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. "Mensen snakken naar een andere toekomst. Er is nu een gebrek aan perspectief." Namens de Veiligheidsregio Utrecht neemt ook Sharon Dijksma deel aan het Veiligheidsberaad.

Scholen moeten scherp kijken naar noodopvang

Scholen moeten heel scherp gaan kijken welke ouders gebruik mogen maken van de noodopvang voor kinderen en welke niet, zegt onderwijsminister Arie Slob op dinsdag. De noodopvang is bedoeld voor kinderen met een moeilijke thuissituatie, of kinderen met ouders die een cruciaal beroep uitoefenen. Maar Slob heeft de indruk dat ook ouders die niet onder de uitzondering vallen hun kinderen toch naar de opvang brengen.
Volgens hem staat er inmiddels "heel veel druk" op de noodopvang. "Het is belangrijk dat scholen heel scherp kijken: vallen deze ouders onder de uitzonderingen die echt bij de cruciale beroepen horen of niet."

Politiebonden zien niets in avondklok

Politiebonden ANPV en NPB zien niets in de invoering van een avondklok om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens de bonden is het heel moeilijk voor de politie om zo'n avondklok te handhaven. De invoering van een avondklok zou voor het kabinet als serieuze optie op tafel liggen. Al schrijft de NOS dat de avondklok volgens ingewijden nu niet ingevoerd zal worden.
Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) in Utrecht krijgt veel bezorgde reacties van leden, die waarschuwen voor de consequenties van een avondklok. "Het wordt heel intensief voor de handhaving. We hebben nu al moeite met het verwerken van alle 112-meldingen en het dichten van roosters. Een avondklok betekent een flink capaciteitsprobleem", zegt Struijs.

Zorgprofessionals maken zich zorgen om vaccinatievolgorde

NU91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals, noemt de onjuiste volgorde van vaccineren uiterst zorgelijk. "Door onzorgvuldigheid van werkgevers zijn ook personen in niet-cruciale functies al gevaccineerd. Hierdoor moeten zorgprofessionals die direct patiëntencontact hebben nog langer wachten tot zij aan de beurt zijn", zegt een woordvoerder van de in Nieuwegein gevestigde organisatie.
Nieuwsuur meldde maandag dat groepen die nog niet in aanmerking komen voor een coronavaccin zich al wel veelvuldig hebben aangemeld bij de GGD om gevaccineerd te worden. De komende tijd staan er nog veel afspraken ingepland. NU91 wil dat deze afspraken worden nagelopen, zodat alleen de zorgprofessionals met direct patiëntencontact worden gevaccineerd.