Bouwplaats in Leidsche Rijn verandert in appartementencomplex met behulp van augmented reality

LEIDSCHE RIJN - Woningen worden vaak verhuurd of verkocht nog voordat ze gebouwd zijn. Om buurtbewoners en potentiële nieuwe huurders alvast het eindresultaat te laten zien, maakt BAM Wonen gebruik van augmented reality. BAM laat de impressie altijd zien met animaties maar het bedrijf gaat nu een stap verder. Met augmented reality worden de bouwplannen met de werkelijkheid gecombineerd. Zo kun je voor de bouwplaats staan en toch alvast het eindresultaat zien.
De visualisatie van het appartementencomplex in Leidsche Rijn met augmented reality
De visualisatie van het appartementencomplex in Leidsche Rijn met augmented reality © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
"Vooral bij langdurige projecten zien we dat er heel veel vragen komen en het is natuurlijk goed om daar op te anticiperen en mensen zelf te laten ontdekken wat hier gaat komen", zegt adjunct-directeur van BAM Wonen John Schouten. "Met name jonge mensen willen zien hoe het gaat worden en nu kunnen we dat met de QR-code laten zien. Ze kunnen zelfs al om het gebouw heen lopen", zegt hij.
Appartementencomplex te bekijken met augmented reality in Leidsche Rijn

Woningtekort

De appartementen in Leidsche Rijn worden gebouwd voor jongeren en starters die moeite hebben met het vinden van een woning. De organisatie Change= wil betaalbare woningen voor deze doelgroep realiseren. "Het is een intrinsiek gemotiveerde doelgroep die echt iets van het leven wil maken en dat lukt vaak niet omdat ze geen goede huisvesting kunnen vinden en daarom niet in het ritme kunnen komen van werken", zegt directeur projectontwikkeling van Change= Bas Maingay.
"We willen dat het betaalbaar is maar dat ze ook alle faciliteiten om zich heen hebben om tot bloei te komen", zegt Maingay. Change= realiseert in het complex een sportschool, een binnentuin, een café en werkplekken. Begin volgend jaar zijn de appartementen klaar en kunnen de jonge bewoners erin trekken.
Utrecht verkeert al enkele decennia in een ernstige wooncrisis. Het aanbod aan woningen is schaars, waardoor de prijzen de lucht in schieten. Starters en woningzoekenden met een kleine beurs hebben moeite om woonruimte te vinden. Maar dat geldt ook voor jonge gezinnen, of senioren die een passende woning zoeken. De woningmarkt zit op slot, de doorstroming stokt. In de RTV Utrecht-podcast Muurvast duiken we in de woningmarkt. Wil je afleveringen terugluisteren? Dat kan hier en hier.