Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

249 Utrechtse kinderen weten niet welke nationaliteit ze hebben

UTRECHT - In Utrecht wonen 249 kinderen die zijn ingeschreven met 'Nationaliteit Onbekend'. De Verenigde Naties hebben vorig jaar verklaard dat de rechten van dergelijke kinderen met zo'n registratie worden geschonden. Wethouder Van Ooijen geeft aan dat hij er alles aan doet om schrijnende gevallen te voorkomen, maar wijst voor een oplossing naar Den Haag.

De Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties boog zich vorig jaar over de zaak van Denny. De VN eiste destijds dat de jongen wordt ingeschreven als statenloze of als Nederlander. Denny werd in 2010 in Utrecht geboren als zoon van een 21-jarige moeder uit China. De vrouw belandde op haar vijftiende gedwongen in de prostitutie, nadat ze vanuit China naar Nederland was gesmokkeld. Ze wist in 2008 te ontsnappen en deed aangifte bij de politie van wat er met haar was gebeurd. Het probleem met de status 'Nationaliteit Onbekend' is, dat personen niet kunnen emigreren of werken. Met een status 'Statenloos' kan dat wel.


Schrijnende gevallen


De uitspraak van de VN was voor een grote groep Utrechtse raadsleden aanleiding om vragen te stellen aan wethouder Maarten van Ooijen (ChristenUnie). Ze wilden van hem weten hoeveel kinderen in een vergelijkebare situatie zitten als Denny. Maar bovenal waren ze benieuwd waarom dit probleem nog bestaat.

Van Ooijen wees in zijn antwoorden vooral naar Den Haag: "Wij willen schrijnende situaties voorkomen, en we doen onze uiterste best om de uitvoeringsruimte die er is ook in te vullen." Maar die ruimte is beperkt omdat de gemeentes geen beleidsvrijheid hebben op dit dossier. Maar, zo wees de wethouder erop, dat de bewijslast voor het aantonen van een nationaliteit, in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de personen zelf is.


Chinese nationaliteit


Het zou helpen, zo zei Van Ooijen als er een speciale rechtbank komt, die statenloosheid kan aantonen. In Den Haag ligt er een wetsvoorstel om dat te regelen, maar die is nog niet aangenomen. Van Ooijen sprak de hoop uit dat de Haagse politiek vaart maakt met die wetgeving.

De Utrechtse jongen Denny, die in 2010 in Utrecht werd geboren, heeft inmiddels wel een nationaliteit. De tiener heeft inmiddels de Chinese nationaliteit en woont niet meer in Utrecht, zo liet de wethouder weten. Voor Van Ooijen is die casus daarmee gesloten.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -