Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Finalist compositiewedstrijd gaat hoe dan ook door met muziek.

1/4
DE BILT - Merijn Martens (17) uit Bilthoven doet vandaag mee met de componistenwedstrijd uitgeschreven door het NBE, het Nederlands Blazers Ensemble. Merijn speelt al sinds zijn achtste accordeon. "Ik was vijf jaar toen ik dit instrument ontdekte. Maar een accordeon is best wel zwaar, dus ik moest wachten tot ik een accordeon kon optillen. Daardoor heb ik tot m'n achtste piano gespeeld."

De tiener Merijn Martens uit Bilthoven in finale componistenwedstrijd


Merijn speelt niet alleen muziek maar componeert ook stukken. "Dat is niet iets wat ik ineens besloten heb te gaan doen. Het was er altijd al. Muziek is altijd in mijn hoofd en soms moet het eruit", aldus Merijn. Met de moderne componisten heeft hij niet zoveel op, maar wel met de muziek van Mozart.

Merijn: "Componisten uit deze tijd vind ik helemaal niks. Ik luister zelf ook heel weinig naar andere muziek. Dat komt vooral omdat ik altijd al muziek in mijn eigen hoofd hoor, dus daar kan dan niet zoveel bij".


Kerst


Merijn zit op het VWO van het Jordancollege en weet nog niet wat hij hierna gaat doen. "Ik hoef mijn geld niet met muziek te verdienen. Muziek is gewoon iets wat ik altijd doe en blijf doen. Ik kan het niet wegdenken uit mijn leven. Ik heb niet per se de ambitie om er mijn levenswerk van te gaan maken. Ik vind het ook prima om met de familie kerstliedjes te spelen", aldus Merijn.

 Deze accordeon heeft alleen al 96 basknoppen Deze accordeon heeft alleen al 96 basknoppen | Foto: RTV Utrecht/ Nathalie Ringrose


Ontspoort


Met het blazersensemble in gedachten en de maximale 4 minuten heeft Merijn een stuk gecomponeerd speciaal voor de wedstrijd van dit jaar. Het heet air. Merijn: "Ik ben begonnen met de melodie te schrijven en vervolgens heb ik een contrast gezocht met die melodie. Dus ik heb geprobeerd om een heel onharmonieus en onmelodieus stuk, dat extreem ontspoort, neer te zetten waaruit als het ware vervolgens de melodie voortvloeit."

Merijn heeft al vijf keer meegedaan met deze wedstrijd en is altijd hoog geŽindigd maar heeft nog nooit gewonnen. Nu is hij door de halve finale heen gekomen en zou hij vandaag in Tivoli/Vredenburg de finale spelen. Door de nieuwe coronamaatregelen gaat dat niet door, maar vandaag wordt wel de winnaar bekend gemaakt. Er zijn nog twee andere finalisten uit onze regio: Boyan Damianov (11) uit Amersfoort en Lola CedŤs (18) uit Utrecht.

 Merijn Martens heeft altijd muziek in zijn hoofd en soms komt het eruit. Merijn Martens heeft altijd muziek in zijn hoofd en soms komt het eruit. | Foto: RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Op basis van de opnames van de vorige rondes wordt besloten wie er wint. De winnaar mag op 1 januari in het concertgebouw in Amsterdam zijn zelfgeschreven stuk spelen samen met het blazersensemble.

Nieuwjaarsconcert op 1 januari op NPO2 om 19.00 uur.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -