Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Bunschoten voert landelijke lijst coronabesmettingen aan, hoe kan dat?

1/2
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/AMERSFOORT - Het aantal coronabesmettingen in de gemeente Bunschoten blijft hoog. Het vissersdorp voert inmiddels de lijst aan van gemeenten met het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners: 892 deze week, 1486 in de afgelopen twee weken. Hoe kan dat?

De reacties op straat zijn in eerste instantie ontwijkend: "Ik zou het niet weten. Het komt natuurlijk van buitenaf, niet uit Spakenburg zelf. Ze hebben het hier niet uitgevonden. De burgemeester weet het ook niet, het is een beetje onverklaarbaar." Maar na enig doorvragen blijken inwoners wel degelijk mogelijke verklaringen voor het hoge aantal besemettingen te hebben.


Het hele land door


"Je hebt hier veel visboeren en koekhandelaren, die gaan het hele land door. Je weet het niet he", oppert een man op straat. In een kledingwinkel laat een mevrouw met mondkapje weten dat veel mensen zich echt wel aan de coronamaatregelen houden. "Maar misschien gaat het mis als ze bij elkaar in de vrachtwagen zitten, op weg naar de markt."
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/5fd23d9abbd50]
"Ik denk dat mensen hier erg hecht zijn", verklaart een mevrouw uit Amersfoort. "En dat ze daardoor dicht bij elkaar komen."


Binnen families


"Op zondag een bakkie doen met elkaar, dat zit hier in de cultuur", weet een andere passant. "Het gezin en de kinderen ontmoeten elkaar. Daar zit een hele mooie kant aan, maar er zit ook een nadeel aan".

Dat kan kloppen, want het virus lijkt zich vooral binnen families te manifesteren. "Uit bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat de meeste besmettingen in de familiaire kring, het gezin, en de vriendenkring voorkomen", zegt burgemeester Melis van de Groep. "Daarnaast schijnt er een enorme testbereidheid te zijn in Bunschoten-Spakenburg. Veel mensen laten zich testen. Daardoor kunnen de cijfers ook hoger uitkomen."


Handhaven


Meer dan handhaven in de openbare ruimte kan de burgemeester eigenlijk niet doen. Op straat en in de winkels lijken de meeste mensen zich aan de regels te houden. Er zijn ook geen Black Friday-taferelen in het winkelhart van de gemeente.

Achter de voordeur mag Van de Groep niet optreden. "Ik kan niet verder dan wat de wet mij gegeven heeft", zegt hij. "Ik kan ook geen hek om Bunschoten zetten of nog meer maatregelen nemen. Ik kan mensen alleen zeggen: wees voorzichtig, neem die afstand, want we zijn er nog niet."


Ook Amersfoort in gevarenzone


Buurgemeente Amersfoort zit eveneens in de gevarenzone. Van de grote gemeenten in ons land staat Amersfoort op nummer twee, met deze week 335 besmettingen per 100.000 inwoners (532 in de afgelopen twee weken). Alleen in Tilburg testen relatief meer mensen positief. De gemeente tast in het duister over de oorzaak.

"De stijging is in lijn met de rest van de regio en landelijk", laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Het kan ermee samenhangen dat mensen die naar voren komen uit bron- en contactonderzoek maar geen klachten hebben, zich nu ook kunnen laten testen. Er zijn nu geen bijzonderheden in Amersfoort die een nadere duiding van de stijging kunnen geven."

Ook in Amersfoort vinden de meeste besmettingen plaats in gezinnen met kinderen in het middelbaar onderwijs. Burgemeester Lucas Bolsius en gemeentemedewerkers praten met organisaties in de stad wat er nog nodig is om de verspreiding van het virus te beperken en om mensen te stimuleren de regels na te leven. Voor aanvullende maatregelen ziet Bolsius nog geen aanleiding.

UNieuws over het hoge aantal coronabesmettingen in Bunschoten en Amersfoort


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -