Muurvast op de woningmarkt: 'Het is vernederend, 27 en nog altijd op kamers'

UTRECHT - De weg naar de woning van Willem Spork en Nina Juffermans leidt via een steegje en een grote brandtrap naar hun kamer in een studentenhuis in de Utrechtse wijk Overvecht. Er staan kratjes bier opgestapeld en teksten op de muur geklad: 'Temptation Island'. Overblijfselen van een feest in het thema van de populaire realityserie. Prima woning om je studententijd door te brengen. Kleine kanttekening: Nina en Willem zijn geen student meer.
In de serie Muurvast gaat RTV Utrecht op zoek naar de verhalen achter de woningnood in de stad.
Het stel woont samen in een kamer van 33 vierkante meter. "We hebben het hier hartstikke leuk hoor", haasten de twee zich te zeggen. "We hebben hier fijne mensen om ons heen en we zijn het gewend om samen op een kleine oppervlakte te zitten."
Kan best zo zijn, maar wie wat langer met Nina en Willem praat, merkt al snel dat hun woonsituatie een wissel trekt op hun welzijn. Het voelt alsof ze stilstaan, vertellen ze. "Na zes jaar relatie wil je gaan denken aan kinderen, of aan je onderneming. Je wil in ieder geval door", zegt Willem. "In een studentenkamer lukt dat niet. Je kunt je niet focussen: we eten, slapen en leven op dezelfde plek." Nina: "Niet voor niets ben ik al drie keer bijna overspannen geweest."
In de RTV Utrecht podcast Muurvast duiken we in de Utrechtse woningmarkt. Waarom lukt het maar niet om voldoende woningen te realiseren? En welke verhalen gaan er schuil achter falend woningbeleid? In de eerste aflevering gaat het over de huurdersmarkt. Voor een sociale huurwoning sta je met gemak tien jaar in de wacht. Wie teveel verdient voor zo'n woning, maar niet kan kopen valt tussen wal en schip. Deze huurders zijn veelal overgeleverd aan de particuliere markt en daar zijn de prijzen vaak torenhoog.
Ze vindt het vernederend, zegt Nina, dat ze op haar 27ste nog altijd in een studentenkamer woont. "Ik werk keihard, elke dag en soms ook 's nachts. We gaan richting de 30 en wonen in een studentenhuis, waar de bierkratten zich opstapelen en de fruitvliegjes door de keuken zweven."

Freelance

Marcel Warnaar van budgetvoorlichter Nibud kijkt niet vreemd op van de situatie van Nina en Willem. Hun grootste 'valkuil' is dat ze werken als freelancer, terwijl veel particuliere verhuurders het liefst in zee gaan met een huurder met een vast contract. "Voor sociale huurwoningen zijn grote wachtlijsten. Particuliere verhuurders zijn er niet zoveel ook voor die woningen zijn er veel gegadigden. Ze kunnen dus vragen wat ze willen en zijn best kieskeurig", zegt Warnaar. "Als een particuliere verhuurder een woning voor 1000 euro te huur heeft, zet hij geen bijstandsgezin in als er ook een expat in kan. Dus je ziet ook in die markt dat de huizen gaan naar mensen die al geld hebben."
De penibele situatie van huurders op de woningmarkt zorgt voor financiële stress. Het Nibud rekende eerder al voor dat 25 procent van de huurders financiële problemen heeft. "Een kwart van de lagere inkomens kan niet de basisuitgaven betalen die een gezin heeft. En dat betekent dus niet een keertje minder uit eten kunnen, maar misschien wel helemaal niet uit eten kunnen. En ook geen sportclub", aldus Warnaar.

Hypotheek

Door hun freelancewerk en de krapte op de woningmarkt is de zoektocht naar een betaalbare huurwoning bij Nina en Willem nog altijd niet geslaagd. "Het liefst zouden we iets kopen, maar een hypotheek is niet eens in zicht", verzucht Willem. "Als je naar een bank gaat, zeggen ze: het is goed met je, de groeten. Je wordt als freelancer eigenlijk een beetje gestraft. Misschien niet bewust, maar het voelt wel zo. Je werkt keihard en bent onderdeel van het mechanisme dat de maatschappij draaiende houdt. Ik betaal elk kwartaal een berg aan belasting, maar wat krijg je ervoor terug? Dat je zelf maar even moet kijken hoe je gaat wonen."
Dit is het eerste artikel in de serie Muurvast, een podcast en artikelenreeks over de penibele situatie op de Utrechtse woningmarkt. Je kunt de aflevering hier beluisteren. Wil je reageren? Stuur dan een mailtje naar nieuws@rtvutrecht.nl.