Amersfoorts buurthuis is nu biljartclub: 'Precies wat ik nodig heb'

AMERSFOORT - Een jaar lang was er op donderdagavond niets te doen in wijkcentrum 't Middelpunt in Amersfoort. Maar toen beheerder Anton Laarakker er begin dit jaar kwam werken, zorgde zijn blik op de biljarttafel voor nieuwe inspiratie. Als oud-profbiljarter organiseerde hij een workshop, die uitgroeide tot een kleine biljartvereniging.
"Ik zag dat biljart staan en toen begon het te kriebelen", vertelt Anton. De 38-jarige beheerder stopte op zijn 25e met de sport en had tot begin dit jaar al lange tijd niets meer met biljart gedaan. "Totdat we ons afvroegen: hoe krijgen we mensen bij elkaar?"
Amersfoorters biljart in buurthuis 't Middelpunt helpt tegen eenzaamheid

Vereniging

Het begon in september met een workshop, die met veel enthousiasme werd ontvangen. "Toen bedacht ik: hoe leuk zou het zijn als we een clubje op zouden richten, of zelfs een vereniging? Daar heb ik mij hard voor gemaakt. Om mensen uit hun huizen te krijgen, hier te krijgen en met elkaar te verbinden. En dat kon in coronatijd, want de maatregelen zijn makkelijk te handhaven."
Dit is eigenlijk precies wat ik nodig heb
biljartlid Jan Nagel
Dat beaamt Jan Nagel, fris lid van de vereniging die op 1 november werd opgericht. "Er zit minimaal een keulengte tussen", lacht hij. "Naar de sportschool durf ik niet, want daar lopen vaak mensen langs je heen. Ik zou niet zeggen dat je daar risico loopt, maar ik ben er wel banger voor."

Herseninfarct

Jan heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan, maar nadat hij een herseninfarct kreeg is zijn batterij naar eigen zeggen een stuk leger. "Dus dan ben je ook op zoek naar wat vervanging. Als ik teveel prikkels heb gehad moet ik stoppen en naar huis. Dat kan met heel veel vrijwilligerswerk niet, maar hier kan dat wel."
Als het aan Anton ligt, blijft het niet bij een biljartvereniging. "Ik ben hier begonnen met het mandalakleuren en wil nu dat de biljartvereniging goed loopt. Als dat zo is, wil ik het darten oppakken, want ik heb vroeger ook gedart. Ja, ik ben best wel een bezig baasje", lacht hij.
Inmiddels kent de vereniging tien leden, waarvan een aantal ook les krijgen van Anton. "Ik kan nu iets meer caramboles maken dan Peter, maar het gaat niet om het winnen", vertelt Jan. "Het gaat echt even om het samen bezig zijn. Je praat eens met anderen mensen, je ziet eens andere mensen. En dat is eigenlijk precies wat ik nodig heb."