Bloemenmonument voor verzetsheld Truus van Lier op nieuwe plek

UTRECHT - Het bloemenmonument voor de Utrechtse verzetsheld Truus van Lier komt dit jaar voor het eerst op de juiste plek. Al jaren wordt haar naam met narcissen gespeld op de oever van de Catharijnesingel in Utrecht als eerbetoon aan haar bijdrage aan het verzet. Vandaag worden de bloembollen voor het eerst geplant tegenover de Walsteeg, waar zij de NSB-hoofdcommissaris van de politie doodschoot.
Bloemenmonument op de singel voor Utrechtse verzetsstrijder
Truus zette zich tijdens de oorlog in als infiltrant bij de NSB en koerier voor het verzet. Een aantal weken na de dood van hoofdcommissaris Gerardus Johannes Kerlen werd Truus verraden en opgepakt. Ze werd naar concentratiekamp Sachsenhausen gebracht en daar in 1943 gefusilleerd.

Bloemenmonument

De Utrechter Tommie Hendriks begon in 2005 met het aanplanten van het bloemenmonument als eerbetoon voor Truus haar moed en verzet. Een aantal jaar geleden nam Frank de Munnik het project over en plant vandaag met een heel team ruim vijfhonderd bloembollen zodat de naam Truus in het voorjaar te lezen is op de oever van de Catharijnesingel.
De Munnik bewondert de verzetsstrijder die pas tweeëntwintig jaar was op het moment dat ze zich aansloot bij het verzet. "Zij heeft er op jeugdige leeftijd voor gekozen om het verzet in te gaan en meneer Kerlen te liquideren. Naar mijn idee wist ze wat de consequenties zouden zijn", zegt De Munnik. "Ik vind het heel bijzonder als je daarvoor kiest."
Frank de Munnik met een zak bloembollen
Frank de Munnik met een zak bloembollen © RTV Utrecht/Hannah Cammeraat
Truus is volgens De Munnik een uitnodiging om goed na te denken over wat je doet "en of je bijdraagt aan het goede leven van een ander", met deze gedachte worden de bollen geplant. Er komt tegenover het bloemenmonument waarschijnlijk ook een standbeeld. De gemeente denkt nog na over de precieze locatie.