Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Mondkapje vanaf vandaag verplicht, we gebruiken liever wasbare en meestal niet buiten

PROVINCIE UTRECHT - Portemonnee, telefoon, sleutels én... mondkapje: dat is nu het ritueel voor iedereen die de deur uitgaat. Het mondkapje is vanaf vandaag namelijk verplicht in alle openbare ruimtes zoals treinstations, musea, winkels, bibliotheken, bushokjes en tramhaltes. We vroegen jullie op ons Instagram-kanaal naar jullie gebruik: "Het is niet fijn om de hele dag je eigen adem te moeten inademen."

Een mondkapje is niet verplicht als iemand een vaste zitplaats heeft. Eenmaal op de stoel bij een theater mag die dus af. Maar let op: in de bus, trein of tram geldt dit niet en moet het mondkapje de hele reis op blijven. In religieuze gebouwen als kerken, moskeeën, tempels en synagogen is het kapje niet verplicht.

Voor contactberoepen als de kapper of de rij-instructeur dienen zowel degene die werkt als de klant een mondkapje te dragen. En het moet dan ook echt gaan om een mondkapje: 'een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje.'

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Een overtreding kan leiden tot een boete van 95 euro. Als iemand echt geen mondkapje kan dragen vanwege bijvoorbeeld ziekte dan dient diegene dit aan te kunnen tonen als een agent ernaar vraagt. De plicht geldt voor een periode van drie maanden maar dat kan verlengd worden.


Steekproef op Instagram


RTV Utrecht deed op Instagram een steekproef naar de omgang met mondkapjes en meer dan 2000 volgers deden er aan mee. We vroegen jullie of je het mondkapje alleen draagt waar het moet of ook bijvoorbeeld buiten. Daphne hoort bij de 65 procent van de mensen die het kapje alleen binnen draagt waar het verplicht is. Haar reden komt vaker terug als antwoord: "Het is niet fijn om de hele dag je eigen adem te moeten inademen."

Aan de andere kant zijn er ook mensen die het mondkapje juist wel buiten op zetten, zoals Rigoberta: "Maar alleen als ik het gevoel heb dat ik geen afstand kan houden." En voor sommige mensen is het niet een weloverwogen keuze, zij vergeten het masker of hebben geen zin het elke keer op en af te doen als ze van winkel naar winkel gaan. Zoals Brende bijvoorbeeld: "Ik heb hem dan toch al op ;-)"Gevraagd naar wat de voorkeur heeft, wasbare of wegwerpbare maskers, antwoordt 61 procent de voorkeur te geven aan wasbare maskers. Veel van die mensen zijn wel een beetje vies bezig: ze gebruiken het masker vaker dan één keer voor het op 60 graden te wassen. Dat is niet het advies van de overheid: gebruik een mondkapje één keer voor het weg te gooien of te wassen, en pak elke 4 uur een schoon mondkapje.


Totstandkoming


De totstandkoming van de mondkapjesplicht nam een lange periode in beslag. Jaap van Dissel van het RIVM, een van de meest gezaghebbende experts als het gaat om de bestrijding van het coronavirus, zag er lange tijd niks in.

Ook al waren buitenlandse experts al lang om, Van Dissel zei afgelopen oktober nog dat het dragen van de gezichtsbedekkende maskers een 'buitengewoon gering effect' zou hebben op de bestrijding van het coronavirus. Thuis blijven als je ziek bent, regelmatig handen wassen en afstand houden werkt vele malen beter, aldus Van Dissel.

Het besluit van de overheid om toch een mondkapjesplicht in te voeren gebeurde dan ook als reactie op oproepen vanuit de maatschappij. Zo lieten burgemeesters weten een mondkapjesplicht te willen, en ook enkele leden van adviesorgaan OMT waren voor.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -