Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Met een audiotour wandelen door Voordorp: 'Juist nu verbindt dit mensen met elkaar'

1/3
UTRECHT - We kennen het van musea: rondlopen met een audiotour waarin je van alles hoort over de kunst die aan de muur hangt. Sinds afgelopen weekend kan dat ook in de Utrechtse wijk Voordorp, waar bewoners van de buurt de tour hebben ingesproken.

Het idee komt van de Utrechtse kunstenaars Alène Moor en Frank Goethals. Zij vonden dat buurtbewoners eigenlijk maar weinig van elkaar weten en wilden daar iets aan doen. "We willen met name mensen aan elkaar verbinden die elkaar normaliter niet zo snel spreken", zegt Goethals. "Dat doen we door ze een verhaal te laten inspreken. Ze vertellen over zichzelf of over iets wat ze weten over de buurt." Maurits van de Lagemaat ontwikkelde de app, die inmiddels in de Google Play Store staat en binnenkort ook voor iOS beschikbaar wordt.

Bezoekers en bewoners konden dit weekend tijdens de aftrap een audioboxje lenen, maar kunnen vanaf nu altijd met de app door de wijk struinen en naar audiofragmenten luisteren. Vijftien buurtbewoners hebben al iets ingesproken. Zo legt bij de dierenweide de stem van vrijwilliger Rinus precies uit welke vogels zich daar laten zien. "Je hoort de bonte specht en we hebben zelfs ransuilen gehad", is op de app te horen. Rinus deed graag mee aan het project. "Dit is een plek waar ik als vrijwilliger al een hele tijd werk en ik wil er daarom heel graag over vertellen."

Tekst gaat door onder video.

Buurtbewoners en bezoekers van Voordorp kunnen met een audiotour de buurt ontdekken


Bij de makers bestond het idee al langer, maar is de coronacrisis een versterkende factor. Daar is Rinus het mee eens. "Op deze manier krijg je echt heel veel te horen over een mooie wandelplek, maar ook over de architectuur en over de mensen die er wonen. Juist in deze tijd dat mensen veel op straat zijn en een wandelingetje maken, verbindt dat bewoners met elkaar.''

 De app vertelt van alles over de architectuur en inwoners van de wijk De app vertelt van alles over de architectuur en inwoners van de wijk | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -