Corona vandaag: Coronacijfers gestegen en wat doen we met kerst?

PROVINCIE UTRECHT - RIVM-directeur Jaap van Dissel is somber over de versoepelingen van de coronamaatregelen in december. Hij verwacht nog niet dat we samen kerst kunnen vieren. Het kabinet wil vandaag ook nog geen voorspelling doen over het aantal mensen dat bij elkaar kan komen, op 8 december wordt daarover de knoop pas doorgehakt. De cijfers dalen nu alleen nog niet goed genoeg, sterker nog: ze zijn weer gestegen. In deze rubriek - Corona vandaag - zetten we de laatste ontwikkelingen op een rij.

Flinke stijging aantal coronagevallen

Het aantal coronagevallen in Nederland is flink gestegen. In de afgelopen 24 uur werden 5790 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gisteren meldde dat instituut ongeveer 4500 nieuwe gevallen en op woensdag ruim 4900. Het RIVM concludeerde eerder al dat de daling stagneert.
In de regio Utrecht liep het cijfer ook iets op, van 463 naar 480. De afgelopen dagen schommelde de aantallen telkens tussen de 350 en 470. Opvallend genoeg waren er juist minder besmettingen in de stad Utrecht (86 vandaag en 102 gisteren), maar in Amersfoort zijn er wel weer meer (70 vandaag en 51 gisteren).
Er zijn vandaag twee regiogenoten opgenomen in het ziekenhuis. Zeven patiënten zijn overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Minder patiënten

Ziekenhuizen behandelen juist iets minder coronapatiënten dan gisteren. Momenteel liggen 1769 mensen vanwege een besmetting in een ziekenhuis, het laagste aantal sinds 19 oktober. Het zijn 12 patiënten minder dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalde van 1257 naar 1251. Op de intensive cares liggen nu 518 mensen met het coronavirus onder de leden, tegen 524 een dag eerder.
In de Utrechtse ziekenhuizen is het beeld hetzelfde. De afgelopen dagen daalde het aantal patiënten licht. Gisteren lagen er in totaal 154 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 49 op de ic's en 105 op de verpleegafdelingen. De cijfers voor vandaag zijn nog niet bekend.

Vier kerst online

Het is voorlopig nog niet duidelijk hoe en met hoeveel mensen we kerst kunnen vieren, maar de bisschoppen hebben nu al de site Vierkerstmisonline online gezet. De website is gemaakt zodat iedereen Kerstmis kan vieren, ook als er geen plek is in de kerken vanwege het coronavirus, aldus de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland (RKK).
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft op de eigen website een aparte hoek ingericht voor advent en kerst. Daarop is onder meer een Ideeënbank en een online-adventskalender te vinden.

Extra week vrij is geen goed idee

Het kabinet denkt er nog steeds over om scholieren en basisschoolleerlingen een extra weekje vrij te geven, na de kerstvakantie. Dit moet het aantal coronabesmettingen terugdringen. De PO-Raad, de koepel van basisscholen, vindt het geen goed plan en noemt het "een allerlaatste redmiddel".
Volgens voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad heeft een sluiting van scholen "veel impact op leerlingen, leraren, schoolleiders en ouders". Sommige leerlingen kunnen ook achterstanden oplopen.
Ook Onderwijsminister Arie Slob vindt een langere kerstvakantie niet zo'n goed idee. "Ik vind het heel erg belangrijk dat kinderen naar school gaan", zegt Slob. "Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling, maar ook voor hun welbevinden en sociale contacten." De minister zegt de uitkomsten van het onderzoek af te wachten. Een besluit valt naar verwachting op 8 december.

Voetiusschool in Doorn dicht na corona-uitbraak

De Voetiusschool in Doorn is al dicht vanwege een corona-uitbraak. In anderhalve week tijd zijn in meer dan dertien gezinnen besmettingen geconstateerd en hierdoor zitten 30 van de 95 leerlingen thuis. Ook directeur Jan-Pieter Bakker is getroffen door het virus en zit dus thuis, maar hij stond ons vanochtend vroeg nog wel te woord.
Directeur Jan-Pieter Bakker op Radio M Utrecht
Volgens de Voetiusschool is de kans groot dat de besmettingen uit Langbroek zijn overgewaaid, waar al eerder een school dichtging. Een deel van de ouders komt uit die regio of heeft daar familie wonen. "Dan is het één plus één is twee."

Lager opgeleiden voelen coronacrisis het ergst

Mensen met een lagere opleiding krijgen de hardste klappen van het coronavirus. Niet alleen tijdens de huidige uitbraak, maar ook in de toekomst, waarschuwt het RIVM.
Mensen met een lagere opleiding hebben vaker chronische klachten, aldus het RIVM. Als ze dan besmet raken met het coronavirus, is de kans groter dat ze ernstig ziek worden. Bovendien kunnen ze hun werk minder vaak vanuit huis doen en bestaat het risico dat ze werkloos worden. Dat kan weer gevolgen hebben voor hun geestelijke gezondheid.
Het instituut adviseert om bij coronamaatregelen niet alleen rekening te houden met de volksgezondheid en de economie, maar ook met andere aspecten, zoals "eenzaamheid, het kunnen voeren van eigen regie, kwaliteit van leven en zingeving".

We eten en roken meer

Ondertussen steken rokers er nog vaker eentje op en nemen we ook nog een extra zak chips. Volgens het RIVM zijn mensen tijdens de crisis een stuk ongezonder gaan leven. Dat beeld wordt bevestigd door onderzoeksbureau IRI. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa moet de riem inmiddels een tandje losser.
Consumenten in Europa hebben tijdens de eerste lockdown vanwege het thuiszitten 2,2 miljard euro meer uitgegeven aan luxe eet- en drinkproducten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dan gaat het dus om drank, zoute snacks en chocolade.

Mondkapjesplicht gaat dinsdag in

Voor wie het nog niet wist heeft de overheid nog snel even een campagne uit de grond gestampt om te wijjzen op de mondkapjesplicht, die dinsdag ingaat. Vanaf dan is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten. Vandaag begint daarom een publiekscampagne met onder meer radiospotjes, reclamebanners op websites en posts op social media.
De plicht geldt voor publiek toegankelijke binnenruimtes, waar onder meer winkels en de openbare delen van overheidsgebouwen onder vallen. Ook in het onderwijs, op stations en voor contactberoepen gaat de plicht gelden. Er kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt, als iemand bijvoorbeeld om medische redenen geen kapje kan dragen.
Mondkapjesplicht per 1 december.
Mondkapjesplicht per 1 december. © Rijksoverheid