Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Grote tentoonstelling in oude stadsbibliotheek in Utrecht

1/2
UTRECHT - In het oude pand van de bibliotheek op de Utrechtse Oudegracht zit de komende weken de tentoonstelling Utrecht Down Under. "De kans om op zo'n grootschalige locatie te werken in het centrum van de stad is bijzonder."

Utrecht Down Under, tentoonstelling in de oude bibliotheek


Het oude pand van de stadsbibliotheek kwam begin dit jaar leeg te staan, na de verhuizing van de bieb naar de Neude. Hierdoor kwam er ruim 5000 vierkante meter aan ruimte vrij. De organisatie van Utrecht Down Under zag dit als kans en besloot het pand te huren voor de vierde editie van hun tentoonstelling.

Zeventig kunstenaars die nationaal of internationaal bekend zijn werken nu mee aan het project. Curator Elaine Vis is blij met het lijstje namen: "Ik had de eer om alle kunstenaars uit te nodigen en dat ging goed. Iedereen is op de uitnodiging ingegaan", vertelt ze.


In hokjes


Hoewel er niets meer van de bibliotheek te vinden is, vond de organisatie het wel leuk om dat thema door te voeren. De kunstenaars zijn net zoals de boeken ingedeeld in categorieën en verdeeld over vier etages. Elaine vertelt: "Het was best eng om iedereen in een hokje te plaatsen, maar het is gelukt."


Band met Utrecht


Iedere kunstenaar die aan de tentoonstelling mee werkt heeft een band met Utrecht. Amerentske Koopman is één van hen. Ze was achttien toen ze vanuit Enschede naar Utrecht kwam om hier aan de kunstacademie te studeren. Sindsdien in zij altijd in Utrecht blijven wonen en ook haar atelier is in Utrecht.

Toen ze door Elaine werd uitgenodigd twijfelde ze geen moment. "De kans om op zo'n grootschalige locatie te werken in het centrum van de stad is bijzonder", zegt ze. Normaal gesproken werkt Amerentske in haar atelier maar ze kreeg bij dit project de kans om op locatie aan de slag te gaan. "Het voelde voor mij als een bijzondere kans. Ik heb hier gewerkt, alles in en uit mogen ademen en de tijd gekregen om me volledig in m'n werk te storten. Dat is gewoon wat je wil."


Optredens


Naast het werk van Amerentske kun je als bezoeker werken van nog 69 andere artiesten bekijken. Van grote kunstwerken tot minimalistisch werk met een verhaal. Ook zijn er regelmatig performances. De tentoonstelling Utrecht Down Under is tot en met 21 december 2020 iedere donderdag tot en met zondag te bezoeken.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -