Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Frustratie om verwijderde reclameborden: 'Kinderachtig, geef ondernemers wat ruimte in coronatijd'

1/4
WOERDEN - Bureaucratische regelzucht of een terecht besluit in de strijd tegen landschapvervuilende reclames? In Woerden is commotie ontstaan over het weghalen van borden van de Stamppotten Drive Thru, een initiatief van een lokale ondernemer om bezig te blijven tijdens de coronacrisis.

 De verwijderde reclameborden. De verwijderde reclameborden. | Foto: Mark Haagen

De reclameborden zijn volgens de provincie Utrecht niet toegestaan vanwege de landschapverordening en de wegenverordening. "Het bord is door een weginspecteur verderop opgeklapt neergezet", laat een woordvoerder weten. "De betreffende ondernemer is al vaker aangesproken over borden langs de weg en weet dat dit niet is toegestaan." Er is overigens geen boete opgelegd stelt de provincie.


Teleurgesteld


De betreffende ondernemer is Mark Haagen, eigenaar van congres- en vergaderlocatie Buitenplaats Kameryck. Hij is zeer teleurgesteld. "We zijn aan het overleven met onze stamppotactie en dan wordt dit om zeep geholpen. Denkt de provincie Utrecht dat wij het leuk vinden als congreslocatie een drive thru op te zetten in de normaal gesproken drukste maand van het jaar? En ja, wellicht hoort zo'n bord er niet te staan. Maar please...!"

Haagen zegt dat hij de borden maandag heeft geplaatst en ze morgen weer weg wilde halen. "Dan hadden we even wat aandacht kunnen genereren voor onze drive thru, maar de provincie vindt in deze dramatische tijd handhaven erg belangrijk. Het is kinderachtig gedoe." De ondernemer heeft inmiddels alsnog reclameborden opgehangen voor een paar uur. "Ik laat mij niet zo snel uit het veld slaan, want zoals de minister-president zegt: we moeten het samen doen. Ik beloof het bord er om 18.00 uur weer af te halen."

 Mark Haagen bij zijn nieuwe reclameborden. Mark Haagen bij zijn nieuwe reclameborden. | Foto: RTV Utrecht

Terug naar de provincie. Een woordvoerder laat weten dat het al jaren beleid is om losse borden langs de weg te voorkomen. "Het is een overtreding die makkelijk op grotere schaal gemaakt wordt omdat het zo laagdrempelig is. Het geeft een rommelige aanblik en dat is zonde van het landschap dat we willen beschermen. De provincie Utrecht heeft ervoor gekozen om dit tegen te gaan, en dat doen we al tientallen jaren. Hierdoor komt het landschap in Utrecht goed tot z'n recht in vergelijking met provincies die hier geen regels voor hebben."

Premier Rutte riep juist op om kansen te zien en out of the box te denken. Om dan ludieke acties zo de nek om te draaien..."
Ondernemer Mark Haagen

Haagen had in dit geval gehoopt op meer flexibiliteit. "Premier Rutte riep juist op om kansen te zien en out of the box te denken. Ik probeer zeventig mensen aan het werk te houden en dat doe ik door creatief te zijn. Om dan ludieke acties zo de nek om te draaien...Ik begrijp best wel dat het normaal gesproken niet mag, maar we leven nu niet in een normale wereld en dan vind ik ook dat je wel even wat door de vingers kan zien."


Bijval


De Woerdense ondernemer krijgt bijval van verschillende Statenleden. De fractievoorzitters Bertrick van den Dikkenberg (SGP) en Derk Boswijk (CDA) roepen gedeputeerde Arne Schaddelee (Handhaving) op tot medewerking en een beetje empathie in coronatijd.

"In deze waardeloze tijd kunnen we toch wel iets flexibeler zijn om elkaar te helpen. Geef creatieve en hardwerkende ondernemers de ruimte", aldus Boswijk. Hij stelt dat de regels er zijn voor grote reclame-uitingen die het landschap vervuilen. "In dit geval is daar geen sprake van. We hopen dat de gedeputeerde met de hand over het hart strijkt."

We zijn altijd bereid om samen met de ondernemer te kijken naar mogelijkheden die er wel zijn voor reclame-uitingen buiten"
Provincie Utrecht

De provincie Utrecht stelt dat er in overleg wel degelijk wat mogelijk is als het gaat om het plaatsen van een reclamebord. "We zijn altijd bereid om samen met de ondernemer te kijken naar mogelijkheden die er wel zijn voor reclame-uitingen buiten. En die mogelijkheden zijn er: het beleid geeft lokale ondernemers hierin ruimte, maar niet onbeperkt. Anders schieten de regels om het landschap en de verkeersveiligheid te beschermen hun doel voorbij."

Afgelopen zomer ontstond ook al discussie over de landschapsverordening toen de provincie bekendmaakte weer meer te gaan handhaven op reclameborden langs de openbare weg. In de eerste maanden van de coronacrisis werd dit juist minder gedaan. De provinciepolitiek pleitte vervolgens met succes voor enige verruiming. Een motie van de SGP om de landschapsverordening daarvoor aan te passen haalde een meerderheid in de Staten.

Ondernemer Mark had op wat meer coulance gerekend van de provincie: "Dit is een ludieke actie."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -