UMC Utrecht: Massaal testen geen oplossing voor heropenen samenleving

UTRECHT - Het massaal en herhaaldelijk testen van de bevolking op het coronavirus is geen haalbare oplossing om de samenleving eerder te openen. Die conclusie trekken epidemiologen van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht na onderzoek.
Minister Hugo de Jonge lanceerde afgelopen week nog het plan om iedereen in Nederland vanaf maart gemiddeld een keer per maand op het coronavirus te testen. Het idee is dat de besmettingsgraad daardoor laag blijft, waarna er perspectief zou ontstaan voor een zo open mogelijke samenleving.

'Geen zekerheid'

Maar deze strategie is volgens onderzoeksleider Marc Bonten weinig zinvol als het doel is om de coronamaatregelen af te schalen. "Je creëert er geen zekerheid mee, dat is het probleem." De epidemiologen ontwikkelden een wiskundig model waarin is te zien of massaal testen de verspreiding van het virus kan tegenhouden. En de uitkomsten zijn duidelijk.
Zelfs als je iedereen elke week zou testen, is dat onvoldoende effectief om bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand af te schaffen. Wil je dat bereiken, dan moet de hele bevolking zich vaker dan elke drie dagen laten testen. Dat betekent niet dat Bonten tegen het grootschalig opschalen van de testcapaciteit is.

Mogelijkheden voor festivals

"De massale testcapaciteit die we hebben is goed en die moeten we zeker gaan gebruiken. Daar gaan we zeker voordeel van hebben", zegt Bonten. Hij ziet zelf bijvoorbeeld mogelijkheden voor festivals. "Met gericht testen kan je er toch voor zorgen dat mensen een tijd een pleziertje hebben. We moeten gaan uitzoeken hoe dat kan."
Toch blijft het naleven van de maatregelen voorlopig de meest effectieve manier om het virus onder controle te krijgen, benadrukt Bonten. "Dus dat betekent dat we toch thuis moeten blijven werken als dat kan. En heel veel van de feestelijkheden die we gewend waren, die kunnen de komende maanden nog niet. We moeten wachten totdat we met zijn allen gevaccineerd zijn."